Hoofdstuk 12

126 11 22
                                    

Sarah liet haar blik over de andere paarden in het starthek gaan, haar blik bleef even hangen op het paard met de nummer drie. Die hengst stond kalm in zijn box en zijn ogen lagen strak op de renbaan, zoals die van Inyanga. Naast haar stond Masterplan al in zijn box, nu bereden door Eddie Mouster. Eddie grijnsde naar haar. Dankzij de paar weken dat hij met Inyanga gereden had, kreeg hij eindelijk de kansen die hij verdiende. Al besefte Sarah dat Masterplan een gevaarlijker tegenstander zou zijn met Eddie op zijn rug.

"Alles goed, Ed?" riep ze naar hem.

"Beter dan ooit! Jij?" vroeg hij terug. Sarah zuchtte. Eddie wist dat Sarah hier niet graag was. De starters probeerden het laatste paard in het hek te krijgen en Eddie en Sarah richtten hun blik op de baan. Tyler en Joey wisselden een blik. Ze waren beiden geen fan van Eddie.

De bel ging en Inyanga sprintte naar voor. Met een snelle blik zag Sarah dat zij en Frootloop, het nummer drie, een halve lengte voorlagen. Ze spoorde de merrie aan om dichter bij haar grootste concurrent te raken. Een onregelmatigheid in de achterhand van haar merrie deed haar omkijken. Het paard dat naast haar gestart was, liep achter haar. Hij was slecht gestart en probeerde vroeg naar binnen te vallen om zijn schade in te halen, hierdoor had hij het paard recht op Inyanga's achterhand gestuurd.

Sarah kon alleen maar vermoeden dat hij op een van Inyanga's benen geschopt had. Ze riep naar de jockey dat hij opzij moest en ging recht in haar beugels staan. Ze wou geen blessure riskeren en wou Inyanga vertragen, maar de hengst achter haar kon niet verder opzij.

Wanhopig probeerde Sarah Inyanga naar buiten te trekken zodat ze naast de hengst achter haar kwam, maar de merrie vocht hard tegen het bit. Sarah vloekte dat ze Chex niet hadden meegebracht en ze speurde de baan af naar een van de hulppaarden, maar niemand scheen te merken dat ze in de problemen zat. Inyanga vertraagde niet, net nu liet de merrie zich niet rijden. Ze nam haar bit vast en strekte zich verder uit dan ooit.
Sarah besloot dat het vast wel meeviel en liet de merrie lopen. De grote hengst die nu rechts van haar liep, wou mee met haar versnellen. In een fractie van een seconde mistrapte die zich.

Aan de zijlijn slaakte Joey een kreet. Hij zag de grote hengst struikelen en tegen Inyanga opbotsen in een poging recht te blijven. Hierdoor slingerde Inyanga links tegen Masterplan, die ook veel meer gewicht had dan de kleine merrie. Inyanga, die in haar inhaalbeweging volledig uitgestrekt liep, was snel uit balans.

Joey liep de baan al op voor het paard viel, op de hielen gezeten door Tyler. Paniek overviel Sarah toen ze Inyanga naar links voelde wijken. Ze beukte hard tegen Masterplan op en probeerde haar evenwicht te vinden, maar Masterplans schouder duwde haar de verkeerde kant uit.
Voor ze het goed en wel besefte smakte ze tegen de grond. Inyanga rolde over haar rechterschouder en Sarah belandde net links van haar. In een reflex rolde ze met gesloten ogen weg van Inyanga's trappelende benen.

Sarah hoorde het dreigende gedonder van paardenhoeven en maakte zich zo klein als ze kon, haar ogen stevig toegeknepen. Met haar armen angstvallig om haar gezicht geslagen en iedere spier in haar lichaam opgespannen, maakte ze zich klaar voor impact. Haar angst perste zich onder de vorm van gekrijs uit haar longen. Ze hoorde hoeven over haar helm schrapen. De stoot van een paardenbeen gooide haar terug in de richting van Inyanga, maar die lag daar niet meer.

Het donderende lawaai was gepasseerd en Sarah opende paniekerig haar ogen. Het veld was gepasseerd en ze leefde nog. Inyanga galoppeerde achter het veld aan. Sarah slikte, zelfs van hier kon ze zien dat Inyanga's achterbeen de grond niet raakte. Tranen rolden over haar wangen. Angst, paniek en spijt om Inyanga, haar favoriete paardje dat zo moedig op drie benen verder streed. Rennen was wat van haar verwacht werd en dat had ze altijd zonder morren gedaan.

Joey viel naast haar op zijn knieën: "Sarah?" De paniek die zij net gevoeld had, was ook duidelijk in zijn stem hoorbaar.

"Ik ben oké", snikte ze. Joey klikte haar helm los en onderzocht met zijn handen haar gezicht.
"Oh god. Bij die laatste dacht ik..", hij maakte zijn niet af. "Kan je alles bewegen?" vroeg hij, terwijl hij zijn duim in de lucht stak.
"Ik hoop dat je Charlie geen hartaanval bezorgd hebt", zei hij terwijl Sarah haar armen en benen probeerde. De renbaandokter kwam er nu ook bij.

Riding for hope DUTCHWhere stories live. Discover now