#04 Poezie ze srdce samotářky

265 16 3
                                    

Napsala Danhelkae
Recenzi dělám já, ainoigih

Žánr: poezie

Cover:

Popis zde není

Ups! Tento obrázek porušuje naše pokyny k obsahu. Před publikováním ho, prosím, buď odstraň, nebo nahraď jiným.

Popis zde není. V tomhle případě to asi není až tak velký problém, ale možná by pro čtenáře neuškodilo napsat třeba jakého typu jsou ty básně. Většina lidí raději otevře knihu s popisem, než aby "ztráceli" čas s něčím bez něj.

Vzhledem k tomu, že se jedná o poezii, bude tahle recenze lehce odlišná. Sama poezii píšu, tak se pokusím to rozebrat co "nejodborněji" 😂
Místo příběhu budu hodnotit obsah a ten je vlastně dost podobný u všech básní. To je v pořádku, ale občas spíše myslím, že problém je hlavně v názvech. Je to jak kdy, ale občas jsem měla pocit, že ten název byl vymyšlen ještě před napsáním samotné básně a to by mělo být u poezie vždycky naopak. Nevím, jestli to tak je, jen mi to tak někdy připadalo.
Nicméně obsah jako takový je procítěný, máš moc dobrý výběr slov, i když někdy, když píšeš spisovně, neměly by se tam pak objevovat nadávky, nebo nespisovné tvary slov. Když už chceš nadávat, piš tak celou básně. Bude působut mnohem líp, věř mi.

Další je u poezie důležitá technika.
Řekla bych, že ji máš na dobré úrovni. Ale někdy ti utekly slabiky, je tedy dobré si básně vždy při psaní recitovat nahlas. Nejde totiž jen o správné rýmy, dokonce ani ne o počet slabik - to bylo až na vyjímky v pořádku.

Ale je důležité také, aby spolu "ladily" i jednotlivé sloky. Prostě nezní dobře, když má jedna sloka ve verši třeba 7 slabik a druhá sloka jen 5. Celá baseň pak neplyne. Je zubatá - každý zub (sloka) je sice zarovnaný, ale výsledek připomíná spíše hradby, než řeku a básně, které nemají pasovat do melodie, by měly být vždycky řekou.

Pokud má báseň pasovat do melodie, pak je vždy dobré to tam napsat, protože pak to nezní tak zle - člověk si k tomu tu melodii sám domyslí a báseň hned zní pravidelně. Ale bez ní by měla být co nejpravidelnější. To ti občas uteklo.

A nakonec parvopis.
Já sama s tím bojuju. Dokonce i v téhle recenzi se určitě najde mnoho chyb. Ale u básní by měl být pravopis bezchybný.

U textu to člověk dokáže do jisté míry ignorovat. Ale u básní to prostě bije do očí a vlastně to celou báseň zkazí.

Nejde ani tak o íčka, čárky nebo s/z. Spíše mám na mysli překlepy a automatické opravy. Někdy ti to slovo ze změnilo na že.
Nebo to vypadne písmeno a podobně. To se dá opravit snadno, jen doporučuji si to vždy tak 3x přečíst. Vše se prostě zničí, když čteš krásnou báseň a najednou narazíš na něco typu:

Panenka že skla... - jen příklad, nepamatuju si přesně, kde to bylo.

Ale pokud pominu tyhle technické chybky, které navíc ani nebyly příliš často, musím říct, že ty básně jsou dobré, propracované, procítěné a rozhodně je nesporné, že máš na poezii talent.

Minimálně, co si budeme povídat, když to porovnáme s některým odpadem na wattpadu s názvem "poezie" tohle rozhodně patří mezi ty lepší práce a kdo hledá dobrou knihu s básněmi, tak doporučuji.

Snad ti tahle recenze alespoň trochu poradila a já přeji hodně štěstí a inspirace do budoucna❤

UZAVŘENO: Recenze 2018/2019Kde žijí příběhy. Začni objevovat