#12 The Walking Dead / Land Of The Dead

140 10 4
                                    

Název: The Walking Dead / Land Of The Dead

Autor: TenAxar

Recenzent: Žirafice

Žánr: Dobrodružné

Délka: 10 kapitol, rozepsané

Cover:

Žádný zázrak, ale v zásadě splňuje svůj účel

Hoppla! Dieses Bild entspricht nicht unseren inhaltlichen Richtlinien. Um mit dem Veröffentlichen fortfahren zu können, entferne es bitte oder lade ein anderes Bild hoch.

Žádný zázrak, ale v zásadě splňuje svůj účel. Jen podtitulek je bohužel dost nečitelný. A taky bych doporučila název vycentrovat, ten lehký posun doleva působí rušivě.

Anotace:

Náš svět se zhroutil a společnost dokázala že každá podělaná vteřina jejich života je kazí. Mezi lidmi se to začalo šířit rychle až vypukla pandemie. A já Gregory Moris jsem přežil a dokázal si že nejde jen o mě ani o ostatní jde jenom o svět kolem. O svět který si bere příroda. Není už nic na čem by záleželo víc než na přežití. Je to vlastně vtipné když si myslíte že jste došli k cíli zjistíte že jste jenom nedávali pozor a nechali si smrt přijít až moc blízko k tělu..

ÚRYVEK -

Prásk hlava se jí rozlétla na kousky a z po za domu vyběhl nějaký muž. Jak ke mě běžel dostal jsem strach. Měl šedé vlasy a krátký plnovous. Přes sebe měl hozenou koženou bundu která zakrývala červenou košili. S tím mu ladili tmavé kalhoty a kožené hnědé boty.

Si v pořádku? Jak se jmenuješ chlapče?" zeptal se s úsměvem. Chvíli - jsem přemýšlel ale poté mi došlo že v této době už asi potkám málo koho kdo by mi chtěl pomoct.

Anotace je složená ze dvou částí, stručného popisu a úryvku.

Z první části jsem poněkud zmatená. V jedné větě se říká, že nejde o něj (rozuměj hlavního hrdinu) ani o ostatní, ale o svět a v druhé, že záleží jen na přežití. Snad to mělo znamenat, že nezáleží na jednotlivcích ale na přežití celku, ale úplně to tak nezní. Celkově to působí jako víceméně náhodně poskládané věty.

Co se týká úryvku, výběr celkem fajn, ale ta čeština. Konkrétně: zpoza se píše dohromady, kalhoty a boty ladily, potkám málokoho. O naprosto neorganicky umístěné pomlčce a interpunkci, která si vzala dovolenou tak nějak v celé anotaci se raději nezmiňuji.

Příběh:

Příběh je psaný v ich formě z pohledu Gregoryho. Začíná ve chvíli, kdy se probere ve svém domě, netušíc, co se stalo. Vzápětí se dozvídáme, že od počátku apokalypsy uběhly tři měsíce. Viz úryvek:

Kde celou dobu byl? V kómatu? To už by byl mrtvý

Hoppla! Dieses Bild entspricht nicht unseren inhaltlichen Richtlinien. Um mit dem Veröffentlichen fortfahren zu können, entferne es bitte oder lade ein anderes Bild hoch.

Kde celou dobu byl? V kómatu? To už by byl mrtvý. Navíc na to, že neví co se stalo, projevuje v průběhu dalšího děje překvapivou znalost všelijakých detailů, jako způsob šíření nákazy, správná obrana a podobně. Jak příběh plyne, objevují se tu i další nelogičnosti, jako proč nemohl zůstat s první skupinou, ke které se dostal, zvlášť když jim krátce před rozhodováním významně pomohl a podobně. Navíc mi jako osobě, která nikdy Walking Dead neviděla, v příběhu bytostně chybí spousta informací, které fanoušci WD nepochybně znají zpaměti.

Celý příběh na mě působí jako dost neucelené vyprávění, něco jako namátkou psaný deník, který je určený jen pro připomínku pisateli. Až na to, že v průběhu děje si hrdina začne psát vlastní deník, jehož úryvky jsou do příběhu vkládány.

Gramatika a stylistika:

Gramatika je hrůza. Je mi líto, ale lépe se vyjádřit nemohu. Týká se to především interpunkce, ale i To co je vidět v anotaci i v krátké ukázce výše se táhne celým příběhem. Interpunkce si dělá, co se jí zlíbí a překlepy jsou spíš pravidelností, než náhodou. Občas čárka nebo písmenko může vypadnout každému, ale tohle působí, že si to po sobě vůbec nečteš.

Co se týká celkové skladby vět, bývá dost šroubovaná a hrbolatá, takže o ní oko často škobrtne. Občas to na mě působí dojmem někoho, kdo se za každou cenu pokouší mluvit co nejspisovněji, ačkoliv je zvyklý spíš na hovorovou češtinu. Přitom, vzhledem k tomu, že je příběh vyprávěn z pohledu první osoby, neviděla bych v použití hovorové češtiny problém. Někdy by ostatně pomohla jen drobná změna. Když se vrátím k vloženému úryvku, šlo by to napsat třeba takhle:

Víš, je vtipné, že jsi nedokázal zabít toho mrtváka, ale přitom jsi v té ulici přežil tři měsíce. Víš ty vůbec, co se stalo?" zeptal se a znovu se pousmál. Chtěl jsem se ohradit, že mi jen nedal dost času, ale pak mi to přišlo zbytečné. Opravdu jsem totiž nevěděl, co se stalo.

Všeobecné poznámky:

Jedna velká, najdi si korektora a pokud možno i betu. A pokud se chceš v příběhu spoléhat na to, že čtenář prostředí WD zná, upozorni na to raději už v anotaci. A i tak by nebylo od věci některá fakta v průběhu děje připomenout. Koneckonců i u spousty seriálů, u kterých se znalost předchozích dílů víceméně očekává, často na začátku v rychlosti připomenou důležité události, na kterých se chystají stavět.

Bodové hodnocení: 0,5/10

Pro lepší představu, co toto hodnocení znamená se můžete podívat do samostatné kapitoly - Řebříček hodnocení - Žirafice

UZAVŘENO: Recenze 2018/2019Wo Geschichten leben. Entdecke jetzt