#27 Uvidět bez očí

100 13 2
                                    

Název: Uvidět bez očí

Autor:  Womiska

Recenzent: zirafice

Žánr: FanFiction Harry Potter

Délka: 24 + trailer, rozepsané

Cover:

Rozhodně se k dílu hodí, jen mi Snapeova hlava přijde trochu velká vůči tělu

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Rozhodně se k dílu hodí, jen mi Snapeova hlava přijde trochu velká vůči tělu.

Anotace:

Zrak je smysl, na který se lidé spoléhají nejvíce. Vnímají s ním svět kolem sebe a pokud o něj přijdou, ztráta je velmi citelná. Najednou nevidí barvy kolem sebe, nepohlédnou do očí dalšího člověka, nespatří překážky nastražené při chůzi. Jsou osamoceni ve tmě. S podporou nejbližších se dokáží po nějaké době odrazit, zvyknout si, přizpůsobit se hendikepu. Pakliže jsou však na všechno sami, snadno upadnou do zahořklosti, která se nezřídka překlene v odevzdanost a touhu po smrti. Přiznat si porážku je těžké. Ale někdy je mnohem těžší odložit hrdost, otevřít svou mysl a přijmout pomocnou ruku.

Nenásilná, dobře se čte a krásně navnadí na příběh.

Příběh:

Nechci a nebudu hodnotit udržení základních linií z původního HP, protože rozhodně nejsem kovaná fanynka. Nicméně Womiska je zkušená Harry Potter FF tvůrkyně, a pochybuji, že by udělala nějak v tomhle ohledu nějakou zásadní chybu. Navíc příběh se odehrává až několik let po knihách. Soustředím se raději na samotný příběh, bez ohledu na to, do jakého fandomu spadá.

V tomhle ohledu jde o poutavý příběh, který chytí a nutí číst stále dál v napětí, jak se to celé rozuzlí. Myšlenky a pocity obou hlavních postav jsou vykresleny velmi realisticky a člověku nedělá problém se s jejich příběhem sžít. Občas bych ubrala na přechodnících. Nic proti nim jako takovým, sama je mám ráda a používám je pravidelně. Ale občas jejich několikanásobné použití působí příliš šroubovaně. Sem tam se mi také stalo, že jsem si nebyla jistá, o kom se zrovna mluví. Po chvilce jsem se vždycky zase zorientovala, ale i tak by pomohlo třeba místo A jemu na ní zjevně záleželo. napsat A tomu muži na ní ...

V obou případech se ale jedná o drobnosti, které příběhu nijak zvlášť neškodí.

Co se děje týče, měla bych jednu připomínku, nebo možná dotaz. Možná jsem něco přehlédla, ale když Snape začíná zkoušet přemisťování, vysvětluje mu Harry, že slepota nevadí, pokud dané místo už někdy před tím viděl. O něco později ale po Severusovi chce, aby se přemístil zpět k Harrymu. Severus ale to místo nikdy neviděl, nebo si toho přinejmenším není vědom, protože neví, u koho je. To jde přímo proti předchozímu tvrzení. Nebo jsem něco přehlédla, to nevylučuji.

Celkově je příběh velice čtivý a pokud vám nevadí ship Harryho Pottera a Severuse Snapea, stojí za přečtení.

Bodové hodnocení: 9/10

UZAVŘENO: Recenze 2018/2019Where stories live. Discover now