#18 - I Still Love You, Sirius

118 14 11
                                    

Název: I Still Love You Sirius

Tentokrát si neodpustím, ačkoliv se k tomu obvykle nevyjadřuji, drobnou připomínku. Proč anglicky? Nemusím to ani u delších děl, ale tady mi to nějak vadí víc. Dílko je česky, myslím, že i název by měl být.

Autor:  I3erryi

Recenzent: Žirafice

Žánr: romance

Délka: 1 kapitola, dokončené

Cover:

Cover barevně sedí k náladě obsahu a titulek je hezky čitelný

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Cover barevně sedí k náladě obsahu a titulek je hezky čitelný. Dívka by ale měla být posunuta trochu doleva, to useknuté rameno opravdu ruší. A ještě jedna věc, chybí mi tu autor. Pokud se za své dílko nestydíš, měla bys tam být.

Anotace:

Krátká jednodílovka napsaná za jeden z mnoha depresivních večerů. Příběh se odehrává v době Pobertů😉.

Řekněme, že tohle spíš není anotace, jen takové uvítání čtenáře. Vzhledem k tomu, že dílko je ceklem krátká jednodílovka, zas až tak to nevadí, ale je to škoda. Jedna, dvě věty, které by poteciálního čtenáře dostaly do nálady by neškodila.

Příběh:

Krátký jednoduchý příběh jednoho odpoledne, které pro hlavní hrdinku skvěle začíná a znatelně hůř končí. Děj je vyprávěný z pohledu hlavní hrdinky, v ich formě. Vyprávění má spád, nikde se příliš nezdržuje a míří přímo k cíli. Čte se vcelku příjemně.

Jazyk:

Gramaticky je příběh velmi dobrý. Narazila jsem na pár chybek, spíše překlepových, ale nic závažného. Co bych doporučila, je dát si pozor na opakování slůvka jsem. Viz například

Na mysli mám první větu, kde je třikrát jsem

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Na mysli mám první větu, kde je třikrát jsem. Šla by přeformulovat třeba takhle: Rychle jsem shrnula věci ze stolu do brašny a vyřítila se ze dveří. Na podobné, víceméně zbytečné opakování, jsem narazila několikrát.

Občas jsem také narazila na nějakou formulaci, která, ač česky víceméně správně, působí neohrabaně. Pár příkladů pro představu:

Své vlasy jsem si zapletla - čí jiné vlasy, když celou dobu mluví o sobě. Jinými slovy, slovíčko své je tu zbytečné

Slzy mi z očí přímo stříkaly a rozmazaly mi tak mou řasenku. - Mělo by to působit depresivně, ale ve mně to bohužel vyvolává spíš představu postavy z kreslených filmů, které stříkají slzy z očí jak ze zahradní hadice. Navíc opět slůvko mou je nadbytečné. Pokud nestříkaly opravdu daleko, těžko mohly rozmazat jinou řasenku. Zkusila bych to třeba takhle: Z očí se mi dral proud slz a rozmazával mi nalíčení, kterému jsem věnovala tolik péče, abych se Siriusovi v náš den co nejvíc líbila.

... otevřel oči. Spatřil mě. Jak stojím ve dveřích, s dárkovou krabicí, která mi právě vypadla z třesoucích se rukou a teď mi ležela pod nohama. - Divné dělení, které ruší plynulost četby. Chápu, že má stupňovat emoce, ale nesedí mi to tam. Klidně bych v tuhle chvíli gradaci obětovala plynulosti. Jedna možnost je třeba: ... otevřel oči a spatřil mě, jak stojím ve dveřích, neschopna uvěřit svým očím. Dárková krabice mi vypadla z rukou a teď mi ležela u nohou.

Je tam ještě pár formulací, které jsou zbytečně kostrbaté a ruší při čtení. Zkus si to třeba přečíst nahlas, případně požádat nějakou betu, aby ti s vyladěním těch hrbolků pomohla.

Další připomínky:

Emoce – ne, že by tam nebyly, ale klidně bych přidala. Třeba ve chvíli, kdy uteče ze Siriova pokoje a schovaná se vyplakává, by stálo za to víc popsal jak se cítí, aby s ní mohl čtenář prožít ten pocit zrady a zlomeného srdce, který ona nepochybně právě prožívá. Snaha tam je, ale zkus to víc opsat.

Logika – Pozná, že jde o studentku Mrzimoru, ale nepozná, že je to její sestra? Jakto? Vzhledem k tomu, že dotyčná je právě pouze ve spodním prádle, podle oblečení těžko.

Konec – Tady by si to zasloužilo nějakou tu gradaci. Zvýšit napětí kratšími větami třeba. A trošku přeskládat ty úplně poslední věty tak, aby to „Pořád tě miluji, Siriusi." bylo úplně poslední.

Bodové hodnocení: 5/10

Dopručení: Projeď to s korektorem a s betou a půjde o jedno z těch rozhodně lepších dílek na Wattpadu, které si člověk s chutí přečte.

UZAVŘENO: Recenze 2018/2019Where stories live. Discover now