#06 Ghost Princess

213 14 0
                                    


Název: Ghost Princess

Autor: katkakubesova

Recenzent: zirafice

Žánr: Fantasy

Délka: 3 kapitoly, rozepsané

Cover:

Cover sedí k příběhu, bohužel je dost neostrý a název zaniká

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Cover sedí k příběhu, bohužel je dost neostrý a název zaniká. Celkově bych doporučovala změnu.

Anotace:

Mialenia je napůl mrtvá dívka. Jakto? Celkem prosté, její otec je Branou do posmrtného života, ale když oplodňoval Mialinu matku, zrovna se do našeho světa dral, skrze něj, jeden duch. Ten zapříčinil, že má Mial nadpřirozené schopnosti, jeliož se do ní dostal kousek duchovi podsaty. Vidí duchy, zbloudilé duše, Draky emocí, ale také s nimi dokáže komunikovat. Dále dokáže létat se svou duší do jiných světů.

Vše se zdá být jako v pohádce, jenže vše není tak, jak se zdá. Duchové z ní chtějí mít svou princeznu, její matka se jí zřekla hned po tom, co zjistila, co je její dcera zač, a ještě k tomu jí chtějí unést zbloudilé duše, které ji chtějí ukradnout duši. Mialenia se tedy musí rozhodnout: zemřít doopravdy, nechat se spolykat a stát se zbloudilou duší, nebo se stát vládkyní posmrtné říše?

Anotace nic moc. Neplyne, nemá odpich. Některé informace, třeba o tom, jak je možné, že je napůl mrtvá, bych klidně vynechala. To je něco, co se čtenář dozví uvnitř díla. Anotace ho má nalákat, aby dílko otevřel. Pokud má pocit, že se všechno dozvěděl už v anotaci, nebude se namáhat. Navíc tři chyby už v anotaci, byť spíše překlepového charakteru, také odradí. (Jakto, podsaty, jeliož)

Příběh:

Myšlenka příběhu má nesporný potenciál, ale přijde mi zpracováván uspěchaně, tak nějak plnou parou vpřed a potřebné informace – jak to, že je napůl mrtvá, co jsou Draci emocí, atd. jsou na čtenáře chrleny z okénka rychlíku, místy i na přeskáčku. To je škoda. Klidně by se dalo zpomalit a věnovat uvedení čtenáře do prostředí více času a péče. Vzhledem k tomu, že dílko má zatím jen tři, relativně krátké, kapitoly, moc dalšího k příběhu neřeknu, protože se teprve rozjíždí.

Co se češtiny týče, gramaticky je vcelku dobrý. Žádné hrubé chyby v každé druhé větě, nebo tak něco, spíš jen sem tam překlep. Některé formulace jsou ale poněkud krkolomné a máš očividně v oblibě zájmeno jenž, možná až moc. Mnohdy by šla daná věta napsat jinak, hladčeji. Např: Což znamenalo, že jeho duše ještě nebyla na rozsudku u Krenesise, jenž je Bůh Tmy. By šlo nahradit takto: Což znamenalo, že jeho duše ještě nebyla na rozsudku u Krenesise, Boha Tmy.

Všeobecné připomínky:

Jedna osobní: formulace Když oplodňoval mou matku je divná. Ke zbytku textu se nějak nehodí. Co zkusit třeba Při mém zplození ve mně uvízlo část moci jednoho z procházejících duchů.

A pak jedna faktická: Je si jistá, že ji Zbloudilec v její duchovní podobě neuvidí, ale má tam ohýnek. Nemohl by si třeba všimnout toho ohýnku.

Jinak si myslím, že všechno podstatné jsem řekla v předcházející části.

Bodové hodnocení: 3/10

Pro lepší představu, co toto hodnocení znamená se můžete podívat do samostatné kapitoly - Řebříček hodnocení - Žirafice

UZAVŘENO: Recenze 2018/2019Where stories live. Discover now