#22 Srdce lva

97 11 5
                                    

Název: Srdce lva

Autor: zorkaokurka

Recenzent: zirafice

Žánr: Nebyl určen

Délka: 9 kapitol, rozepsané

Cover:

Jednoduchý, přehledný cover

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Jednoduchý, přehledný cover. Celkem není co dodat.

Anotace:

S Gemmou se osud nikdy nemazlil. Přesně v den jejích 18 narozenin jí rodiče umřeli při autohavárii. Stěhuje se proto do Wanlessu, aby začala nový život. Tam ale potká tajemného kluka a zvíře uvnitř její duše se probudí..

Anotace je velice stručná, což by samo o sobě určitě nevadilo, ale moc se mi nelíbí ty tečky na konci. Ano je to navnazení k příběhu, který bude dál pokračovat a rozvíjet se, ale to jsou tak nějak všechny anotace. Možná by stálo za to tam místo nich přidat ještě nějakou větičku typu: Život se rázem stane ještě složitějším, než by si představila v těch nejdivočejších snech.

A pokud už tedy tečky, tak rozhodně tři. Nikdy víc, nikdy míň.

A ještě jedna věc, vynechala bych slůvko nikdy v první větě. Podle všeho měla Gemma celkem pohodové dětství, tedy až do chvíle té autohavárie.

Příběh:

Prozatím má příběh jen devět kapitol a je tedy v rozběhu, ale v základu jde o klasický příběh dívky, která náhle objeví, že není obyčejná holka, jako každá druhá, ale ve skutečnosti je zcela výjimečná. Dokáže se proměnit ve zvíře a to dokonce ne jen jedno. A musí zachránit ne přímo svět, ale přinejmenším tu část, jejíž je součástí. Pomalu, ale jistě se sem vtírají prvky Marry Sue, občas i Garry Stu, když k tomu přibereme i zmiňovaného mladíka. Neříkám, že tu není nápad s potenciálem, ale chtělo by to víc rozvést, zbavit objevujících se nelogičností a možná až zbytečného spěchu, se kterým se příběh žene vpřed.

Jazykově není text špatný, ale překlepy, případně chybky v interpunkci se objevují relativně často. Chtělo by to po sobě projet, případně si najít někoho, kdo by to pro tebe udělal.

Všeobecné připomínky:

Hlavní, co mi na příběhu vadí, jsou poměrně časté nelogičnosti či myšlenkové skoky, které se v něm objevují. Zkusím udat několik případů:

- Lee unáší dívky, aby zjistil, jestli by mezi nimi nebyla vhodná družka. Proč? Proč nezkouší jednu po druhé nějak nenápadněji? Nakonec všechny, kromě Gemmy pustí a co? Spolehne se, že na něj nepošlou policii? I přes to, že jak se později ukáže, jeho druh zřejmě pronásledují daleko nebezpečnější osoby, než místní policie, takové, kteří vědí, po kom jdou a z vyprávění dívek by si mohli udělat skutečný obraz o situaci.

- Lee Gemmu unese, uvězní a v podstatě přinutí k proměně. Přesto se běhen cca dvaceti čtyř hodin Gemma přenese od strachu a nenávisti ne jen k sympatiím, ale dokonce k lásce. Zaprvé je to nějak rychlé a zadruhé si tím bereš úžasnou možnost jejich vztah vypracovávat pomalu a malebně.

- Lee sežene tlupu lvů, kteří mu pomohou. To je v pořádku, ale ve chvíli, kdy se pak tlupa rozštěpí a s Leem zůstane jen část, z čista jasna ho uznají za vůdce a alfu. A to i přesto, že v setrvávající skupině je původní alfa smečky a Lee doposud nepředvedl nic až tak ohromujícího, kromě předání informace, že má víc než jednu zvířecí formu. Což je nepochybně působivé, ale těžko to přiměje zkušeného alfu, vzdát se svého postu.

Podobných, větších či menších nelogičností se v příběhu vyskytuje víc. Některé se možná časem vysvětlí, ale některé by určitě potřebovaly vysvětlit, či upravit hned. Neboj se víc ponořit do myšlenek jednotlivých postav, nechávat je na pochybách, nebo zmatené a nežeň děj tak překotně dopředu. Příběhu to určitě neuškodí. Rozhodně v něm je potenciál, který je zatím nevyužitý a to je škoda.

Bodové hodnocení: 2.7 / 10

UZAVŘENO: Recenze 2018/2019Where stories live. Discover now