#17 Slza Eredianu

132 11 1
                                    

☀Zdravíčko! Recenzi píšu já, Solaire_Fortin!☀

Název: Slza Eredianu
Autor:  Aria_DeLee
Žánr: Sci-Fi

~Cover~

Sice může zprvu působit trochu neprofesionálně, ale podle mě je pěkný

Ups! Tento obrázek porušuje naše pokyny k obsahu. Před publikováním ho, prosím, buď odstraň, nebo nahraď jiným.

Sice může zprvu působit trochu neprofesionálně, ale podle mě je pěkný. Jen mi přijde, že dívka na coveru má vlasy spíš hnědé a co tak vím, tak hlavní postava, Talise, má vlasy zrzavé, ne? Jinak asi žádné konkrétní připomínky nemám, možná by to jen chtělo trochu víc zviditelnit nadpis.

~Anotace~

Hluk, náraz, bolest, slza, tma…
Po dopadu bomby se probouzí a zjišťuje, že jako jediná přežila... Nechápe to… Nezná svět, ani svou minulost… Jak tedy přežije, když je všechno a všichni zničené? Nebo snad najde důvod k životu?

-

Tak, ta anotace se mi líbí, rozhodně přitáhla moji pozornost a zvýšila míru mojí zvědavosti! Možná bych jen trochu ubral ty "trojtečky", jak jim s oblibou říkávám, znělo by mi to o něco lépe. Potom mám ještě menší připomínku k jedné větě:

Jak tedy přežije, když je všechno a všichni zničené?

I když je to (tedy aspoň doufám) gramaticky správně, působí to na mě trochu krkolomně. Chápu, že tady je pokus o naznačení toho, že jsou všichni krom hlavní hrdinky mrtví, ale podle mě to není třeba a čtenář si to lehce odvodí. Jednoduchá alternativa by podle mě byla:

Jak tedy přežije, když je všechno kolem ní zničené?

Dál už k anotaci nevím, co říct, až na tyhle drobnosti splnila účel, jen tak dál!

~ Děj ~

Rozhodně máš fantazii a je to vidět. Příběh má rozhodně potenciál stát se něčím ještě lepším a větším, podle mě by stálo za to ještě trochu víc popsat prostředí, ve kterém se hlavní postava pohybuje, nebo ještě něco víc třeba o historii té planety, kde se to všechno odehrává. Prostě z toho udělat něco trochu propracovanějšího.

Co se postav týče, občas mi některé přišly takové… prázdné. Neškodilo by jim trochu víc osobnosti. Ale právě díky tomu se mi dost líbil Ethan, který už na mě působil trochu živěji. Tohle samozřejmě neznamená, že je příběh špatný, jen by na povahách některých postav, co jsou tam zmiňované víc, chtělo zapracovat, podle mě by to mohlo dost oživit děj.

Ale jsem zvědavý, kam se příběh posune dál a těším se na další pokračování!

~ Jazyk a styl psaní ~

S pravopisem podle všeho problém nemáš, nebyla tam žádná hrubá chyba, snad jen jednou jsem něco viděl, ale to se stává. Máš tam ale docela dost překlepů, některé z nich mě docela rušily. I když, musím přiznat, že jeden mě dost pobavil.

…nechala jsem utápění se ve smutkule…

To poslední slovo se rozhodně dostalo do mého slovníku, dokonce jsem tomu s kamarádkou vymyslel i význam ("je to označení pro člověka, který je věčně nešťastný ze svých známek") a dost mě to pobavilo, ale… tak trochu to zkazilo dramatickou náladu té části příběhu. Na to je potřeba si dávat pozor. Myslím, že na to nepotřebuješ korektora, jen to jednou za čas projet, jestli se ti tam něco takového neobjevilo.

Také jsem si všiml, že občas ti tam trochu ujede nějaké to nespisovné nebo hovorové slovo. V tom by obvykle určitě nebyl problém, ale ty máš jinak hodně spisovný styl vypravování, takže i na tohle je potřeba si dávat pozor. Jeden z dobrých příkladů je kus věty, kterého jsem si všiml hned na začátku (omlouvám se, možná budu trochu parafrázovat):

…vesmírná loď vzlítla…

Místo slova vzlítla bych určitě dal vzlétla. Bude to pak v porovnání se zbytkem kapitoly vypadat mnohem lépe a uhlazeněji. Jinak se mi tvůj styl vypravování líbil, někdy bych být tebou možná trochu zpomalil a něco bych víc popsal, ale jinak už myslím nemám co vytknout.

~ Hodnocení a všeobecný názor ~

Knížka je podle mě dobrá. Nedostatky tam nejsou velké, spíš je tam víc těch malých, ale věřím, že ty se dají velice snadno napravit. Jsem zvědavý, jak bude kniha pokračovat a jsem moc rád, že jsem mohl svoji vůbec první recenzi dělat právě o ní. Takže přeji hodně štěstí v dalším psaní!

Hodnocení: 4.5/10

UZAVŘENO: Recenze 2018/2019Kde žijí příběhy. Začni objevovat