1. Freddieho sexuální orientace: Gay nebo bi?

3.2K 143 56
                                    

Long story short: GAY.

And now, welcome to my TEDtalk:

Pokud jste jsme někde doslechli o tom, že Freddie byl bi, pravděpodobně za to může Umbridgová... ehm v minulé kapitole proklínaná Lesley Ann Jones. Abyste pochopili, co je na ní tak špatného, tahle ženská o sobě tvrdí, jak si s Freddiem byla děsně blízká, aby vydělala peníze na tom, že o něm bude psát knížky plné smyšlených bullshitů. V reálu si nejsem jistá, jestli se ta bulvární ježibaba s Freddiem vůbec kdy doopravdy potkala.

Freddie měl prokazatelně dvě přítelkyně. Ty vztahy na sebe navazovaly a probíhaly cca na konci šedesátek/začátku sedmdesátek, tedy v době, kdy Freddie ještě úplně nepřijal svoji sexuální orientaci.

Jeho úplně první holka nebyla Mary, jak jsem si taky donedávna myslela, ale Rosemary Pearsonová. Měli spolu románek ještě v době, kdy se Freddie místo zpívání ještě pokoušel studovat uměleckou školu. Když to zkrátím, Rosemary ho nakonec nechala právě proto, že na něm poznala, že je na kluky, a chtěla je oba ušetřit trápení.

Důležité je si uvědomit, že být gay tehdy bylo něco úplně jiného než dneska. V sedmdesátkách se comming outy nedělaly. Neexistovaly žádné otevřeně gay celebrity. A když se Freddie chtěl proslavit, potřeboval kolem sebe mít nějakou holku jako maskování. Tak jednou potkal Mary (stejně jako ve filmu pracovala v krámu s oblečením) and the rest is history.

K tématu Freddie & Mary mám pár zajímavostí.

● Freddie Mary opravdu dejme tomu, že "požádal o ruku". Ale proběhlo to úplně jinak, než ve filmové verzi.

Sama Mary to vyprávěla tak, že od Freddieho dostala k Vánocům prstýnek. Nic moc, nejspíš takový trochu šunt z kensingtonského tržiště, kde si Freddie s Rogerem ke kapele přivydělávali ve stánku s oblečením. Mary se Freddieho zeptala, na jaký prst si ho má nasadit, a on jí na to řekl něco ve stylu: "Na prsteníček, protože se jednou vezmeme." A od té doby o svatbě z Freddieho strany nepadlo ani slovo, nejspíš to jen tak nezávazně plácnul. Když za ním po nějaké době Mary přišla s tím, aby si s ní prohlédl svatební šaty v katalogu a zkrátka se nějak domluvili, kdy se teda vezmou, Freddieho málem z toho trefilo, chytla ho totální panika, všechno odvolal a nechtěl o žádné svatbě už ani slyšet.

● Oběma svým holkám Freddie nejdřív tvrdil, že je bi. Ale proto, aby s ním zůstaly a nedivily se, proč kouká po klucích. Navíc narozdíl od homosexuality byla v sedmdesátkách bisexualita v Anglii paradoxně moderní (viz David Bowie a další tehdejší populární šokující hudební celebrity).

Rosemary to Freddiemu chvíli žrala, ale v posteli jim to prostě neklapalo, brzo jí došlo, jak to s Freddiem je doopravdy. Mary se Freddie už nějakou dobu před comming outem vyhýbal, ke konci spolu ani neměli sex, takže si Mary taky pár věcí domyslela, a když jí Freddie řekl, že je bisexuál, sama mu na to řekla. "Ne, ty jsi gay." nebo prostě něco podobného, jak jste mohli vidět v Bohemian Rhapsody. Což jí Freddie nakonec i sám potvrdil.

● Mimochodem, o období, kdy Freddie válčil se svou sexuální orientací, vyšla taková dvoudílná "oficiální neoficiální fanfikce" Virtuoso in the Closet (autorka: K. Day). A musím říct, že je to vážně fanfikce se vším všudy. Já sama píšu a čtu fanfikce, ale počet sexuálních scén v těhle knížkách mě docela ohromil. :'D Četla jsem to a můj názor na Virtuosa je, že tam z Freddieho autorka možná udělala až příliš velkou hysterku. Je tam pár úletů, i když kdo ví, jinak je to napsané tak, že by se to docela mohlo blížit realitě. A nejvíc mě rozsekávalo, jak jsou tam všechny postavy děsně nenápadně přejmenované, ale stejně každý pozná, o koho se jedná. Třeba Freddie se v té knížce jmenuje George, Roger Anthony, Queen jsou Ermine (anglicky hermelín) atd...

Queen & Freddie: Fakty versus mýtyKde žijí příběhy. Začni objevovat