21. Mary Austinová/Jiný pohled na události kolem Freddieho smrti

2.3K 52 140
                                    

Než se dostaneme k hlavnímu tématu dnešní kapitoly, jen si tu pro zajímavost odložím jedno v online diskuzi s fanoušky nedávno nalezené rýpnutí, konkrétně vyjádření Thora Arnolda k literárním dílům Lesley Ann Jonesové/"Umbridgeové":

Než se dostaneme k hlavnímu tématu dnešní kapitoly, jen si tu pro zajímavost odložím jedno v online diskuzi s fanoušky nedávno nalezené rýpnutí, konkrétně vyjádření Thora Arnolda k literárním dílům Lesley Ann Jonesové/"Umbridgeové":

Ops! Esta imagem não segue nossas diretrizes de conteúdo. Para continuar a publicação, tente removê-la ou carregar outra.

Do devátého kruhu pekla se asi za chvíli dobrovolně vrhnu já, jestli ještě párkrát uvidím, jak je ta knížka plná slátanin tady v ČR propagovaná jako nejlepší kdy napsaný Freddieho životopis... 🤦‍♀️

To byl jen takový shade momentík na rozjezd, myslím, že v dnešní kapitole si podobných věcí ještě docela užijeme. :D

●●●

V dnešní kapitole se dostáváme k dlouho očekávané Mary Austinové a jejím oproti obvyklým filmovým a literárním zpracováním v reálu ne zrovna ideálním stránkám. Kolem role Mary ve Freddieho mezi fanoušky často vznikají dost ožehavé diskuze a je to jedno z témat, s kterým je spojená obrovská spousta ve společnosti rozšířených mýtů. Nerada bych, aby mi to tady sklouzlo zase do opačného extrému, jak někteří Freddieho fanoušci dělají, znáte to, když máte na někoho pifku, jste schopní ho zkritizovat i za to, že dýchá. Ale na Mary je i z více objektivního hlediska celkem co kritizovat, jen se o tom z nějakého důvodu moc často nemluví.

Jakou roli Mary ve Freddieho životě hrála, jsem se v průběhu této knížky již několika místech snažila popsat, ale asi bych měla začít s těmi pozitivnějšími věcmi a nějak stručně to shrnout. Freddie se s Mary pár let předtím, než se Queen nějak vyznamněji proslavili. Původně si na ni myslel Brian, ale s Freddiem se kvůli odhalení jeho pravé sexuální orientace právě rozešla jeho první přítelkyně Rosemary a on hledal náhradu, aby se nedostal do řečí. Mary znal přes Briana a byla mu sympatická, a tak mu ji s jeho svolením přebral. Freddie a Mary si spolu rozuměli, ačkoliv jejich vztah nebyl tak sladce romantický jak ho ztvárnili v BR filmu. Posledních pár let před rozchodem se Freddie své přítelkyni a hlavně sexu či myšlenkám na svatbu s ní vyhýbal, co to jen šlo, protože dospěl k tomu, že se již dál nedokázal přetvařovat a začínal si za jejími zády románky s muži, především pak několikaletý vztah s Davidem Minnsem, kvůli kterému se s Mary také nakonec rozešel. Po rozchodu až do Freddieho smrti zůstali relativně blízkými přáteli (ale každý z nich měl vlastní život, byla dlouhá období, kdy Freddie žil v zahraničí a v podstatě se spolu nevídali, až na občasné telefonáty) a Mary příležitostně plnila úlohu Freddieho falešné přítelkyně pro média. Freddie se zároveň vůči Mary neustále cítil v jistém slova smyslu provinile za to, jak ji jejich dlouholetým vztahem a později i žádostí o ruku v podstatě oklamal/využil, což se mimo jiné hned po rozchodu snažil odčinit slibem, že se zaručí za to, aby o ni bylo vždy postaráno, což splnil mimo jiné v tom smyslu, že Mary v duchu tohoto slibu odkázal velkou část svého majetku včetně Garden Lodge. Přestože nebyla přímo jeho osudovou láskou, dalo by se říct, že jí Freddie jako blízké kamarádce v hodně věcech důvěřoval více než jiným lidem ve svém okolí (např. ona a Jim byli první, komu se svěřil s tím, že má AIDS).

Queen & Freddie: Fakty versus mýtyOnde histórias criam vida. Descubra agora