24. Live + další Aid

1K 30 31
                                    

Live Aid je hodně široké téma plné významných osobností, o kterých by se toho dalo zjistit a napsat skutečně více než dost. Já se ale budu držet především věcí, které nějakým způsobem vyloženě souvisí s Queen.

Ale rozhodně bychom měli začít nějakým základním kontextem. Co vedlo ke vzniku Live Aid? Asi tím nejvýznamějším impulsem byla reportáž natočená Michaelem Buerkem a odvysílaná britskou přední televizí BBC v říjnu 1984. O tom, že v Africe propukl hladomor, se samozřejmě vědělo i předtím, ale takhle suše podaná informace pro spoustu lidí v bohatých evropských/amerických zemích představovala jen jakési jim vzdálené, abstraktní téma. Teprve Buerkovy reportáže milionům lidí ukázaly tvrdou realitu o tom, jak šílená situace v Africe, konkrétně v Etiopii je. Ničím nepřikrášlené záběry na hlad umírajících lidí doplněné alarmujícím komentářem s mnoha lidmi, celebrity nevyjímaje, dokázaly opravdu zamávat. Významných hudebníků, kteří se na základě těchto reportáží rozhodli Africe pomoct, bylo samozřejmě více. Vznikalo více celebritami organizovaných projektů, jejichž účelem bylo vydělat peníze na charitu. Nás zde však bude především zajímat jeden z předních britských aktivistů Bob Geldof- zpěvák skupiny Boomtown Rats.

1) BAND AID

Live Aid je takové nejprofláklejší, ale není to zdaleka jediný "Aid" projekt, kde je zajímavé Queen zmínit. Úplně prvním Geldofovým projektem totiž nebylo Live, ale Band Aid- před Vánoci v roce 1984 se mu podařilo spojit ty nejvýznamnější britské a irské hudebníky v jednu velkou charitativní skupinu (pojmenovanou Band Aid). Společně nahráli píseň Do They Know It's Christmas?, hned po svém uveřejnění začala kralovat všem hudebním žebříčkům.

Queen k účasti na projektu Band Aid pozvání nedostali. Proč? Objevují se sice zdvořilá oficiální vysvětlení, že Queen se zrovna nacházeli na turné, tak je Geldof a spol. nechtěli uhánět atd... Všeobecně se ale má za to, že důvody byly trochu jiné. Queen totiž právě v roce 1984 čelili kontroverzi, která jim dokonce dočasně zajistila místo na černé listině mezinárodní organizace zaštiťující lidská práva UNESCO. Během turné propagující jejich nejnovější album The Works totiž mimo jiné vystoupili v Jihoafrické republice- státě, který valná většina západních umělců bojkotovala kvůli zde panující politice apartheidu (= rasové segregace). V praxi si to můžeme představit tak, že na lidi černé pleti byla uvalena všemožná znevýhodnění- nesměli navštěvovat stejné školy jako lidi bílé pleti, nesměli jezdit stejnými autobusy, nebo v nich byly jasně dané sekce pro černé a bílé. No a na principu oddělených podle barvy pleti sekcí to fungovalo i v koncertních halách, kde měli Queen své koncerty. Samozřejmě, že si tahle pravidla nevymysleli, ani je nijak neprosazovali, ale prostě přijeli koncertovat do země, kde panovaly takovéto podmínky, což mělo za následek, že JAR bojkotující organizace a kolegové z hudební branže, začali nyní za trest bojkotovat i Queen.

Queen s Brianem v čele se za své koncerty v JAR zpětně omluvili a zdůvodňovali tento krok tím, že jsou ze zásady nepolitická kapela, a prostě chtěli, aby si lidé mohli užít jejich koncert, nehledě na to, jaké politické podmínky v zemi zrovna panují. Tehdejší nevraživost vůči Queen naštěstí brzy vyšuměla, dnes už si na to málokdo vzpomene, ale v inkriminované době, kdy bylo krátkodobé bojkotování Queen aktuálním tématem, je to s největší pravděpodobností připravilo o účast na Band Aid projektu, což především Freddieho, který si na to konto i několikrát veřejně posteskl, opravdu hodně mrzelo.

Queen & Freddie: Fakty versus mýtyحيث تعيش القصص. اكتشف الآن