13. Kluci Mr. Mercuryho #7

1.5K 50 18
                                    

Zdravím všechny přítomné a po delší pauze vám přináším další, s největší pravděpodobností předposlední díl že série o Freddieho vztazích.

S dnešní kapitolou se podíváme k našim sousedům do německého Mnichova, který se po newyorském období stal Freddieho novým daňovým útočištěm. Ano, čtete dobře. Freddie strávil poměrně významnou část svého života v zahraničí především z toho důvodu, že neměl na vybranou, pokud se tedy ve své rodné vlasti nechtěl nechat danit jako mourovatý. V Anglii totiž dříve fungovala striktní milionářská daň, na jejímž základě by státu propadlo 95 % Freddieho výdělků. Devadesát pět procent! Teda, nezlobte se na mě, ale tohle je něco šíleného a absolutně není divu, že dal raději přednost exilu v daňově přívětivějších krajích. K vyhnutí se neúprosné milionářské dani bylo zapotřebí se minimálně po určitou zákonem pevně danou část roku zdržovat mimo Anglii. Musím přiznat, že si teď nepamatuji, jaký přesně byl ten minimální limit, ale můžete si to představit tak, že když jste během roku v konečném součtu strávili x měsíců pobytem mimo Anglii, daň se vás netýkala. Queen často jezdili po turné, případně nahrávali alba v zahraničních lokacích, jakými bylo například švýcarské Montreaux nebo třeba právě Mnichov, mimo jiné právě z tohoto důvodu. Nepříznivou situaci podobně řešila většina významných britských umělců: Rolling Stones, David Bowie, The Beatles... Beatlesáci dokonce proti absurdně vysokým daním v Británii složili protestní skladbu Taxman.

Freddiemu se v Mnichově zalíbilo a se svou vzrůstající averzí k New Yorku a Spojeným státům obecně se tam rozhodl přesunout na poněkud trvalejší dobu. Podobně jako v měl v Americe NY Daughters, i tady si brzy našel svou partu milenců a přátel.

Po jedno období byla Freddieho opravdu dobrou kamarádkou německá herečka Barbara Valentinová. Již jsem o ní v rámci této knížky psala v kapitole s číslem 1., tak ji tu nyní zmíním jen stručně, protože tohle má být konec konců kapitola o Freddieho milostných vztazích, mezi které Barbara v žádném případě nepatří. Freddie si s Barbarou zprvu úžasně sedl- byla to prostě taková veselá ženská trochu do větru, diva, jež se hned tak něčeho nezalekla, ozdoba každé párty. Barbařina herecká kariéra v době, kdy potkala Freddieho, měla už to nejlepší za sebou, ale přesto v Německu patřila k poměrně známým osobnostem. S Freddiem sdíleli spoustu stejných vlastností a životních zkušeností, jednoduše si padli do oka.

 S Freddiem sdíleli spoustu stejných vlastností a životních zkušeností, jednoduše si padli do oka

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Freddie jednu dobu dokonce s Barbarou i bydlel v jednom bytě. Nechtěl si v Mnichově pořizovat žádný trvalý dům nebo byt, ale prostředí hotelu Park Hilton, kde spolu s ostatními Queen bydleli, bylo jednoduše ubíjející. S tím místem prostě bylo něco nespecifikovatelného špatně. Po delším pobytu tam začaly přepadat divné stavy nejen Freddieho, ale i ostatní kluky z Queen. Brian ve své knížce Queen ve 3D píše, že ten hotel v lidech vzbuzoval tak pochmurnou atmosféru, že z jeho střechy pravidelně chodili skákat sebevrazi. Hotel- studio- večerní společná pařba v Sugar Shacku- tato rutina začala postupně všem lézt na mozek. Klukům se stýskalo po rodinách, které zanechali v Anglii, neustálé pracovní nasazení střídané večery v Sugar Shacku, kde se konzumace alkoholu začala vymykat kontrole... podle Briana z toho blázince začínali všichni časem propadat do depresí a vzpomínky na Mnichov v něm dodnes nezanechávají příliš dobrý dojem. 

Queen & Freddie: Fakty versus mýtyWhere stories live. Discover now