20. Freddie a AIDS

1.7K 48 99
                                    

Všechny zdravím, a protože se slibovaný instagramový live chat jaksi nepovedl, přichází krušné časy v podobě dvou poměrně depresivních kapitol. Dnešní se bude týkat Freddieho diagnózy AIDS a následném boji s touto nemocí, která ho nakonec stála i život. Je to téma, na které se asi nikdo (včetně mě) vyloženě netěší, špatné konce prostě nejsou pro každého. Z podobného důvodu i Bohemian Rhapsody film končí ne Freddieho smrtí, ale okamžikem, kdy byl na vrcholu. Také si Freddieho raději připomínám tím, co dokázal během svého života, než pitváním se v jeho smrti. Ale zároveň si myslím, že kdo chce opravdu proniknout do Fredideho životního příběhu, měl by ho poznat celý, včetně těch smutných a nepříjemných věcí.

*Mimochodem, před pár dny se mně v komentářích ptala jedna čtenářka na názor na tu věc, tak jsem si řekla, že asi bude nejlepší, když tu odpovím pro všechny. Kategorické NE, proboha živého, hlavně ať nikoho nenapadne natočit Bohemian Rhapsody 2! Jednička se mi moc líbila a pořád líbí. Jo, v tom filmu udělali více úprav Freddieho příběhu, než bych vám dokázala napočítat, ale myslím, že takovou tu esence toho, jaký Freddie byl jako člověk i jako rocková legenda, film dokázal docela hezky zachytit (tu uměleckou Queen část o něco lépe, ale dejme tomu). Jenomže kdyby BR mělo mít pokračování zaměřené na Freddieho boj s AIDS a následné umírání, muselo by logicky na první film alespoň nějakým způsobem navazovat. A můj osobní názor je, že úpravy provedené v prvním filmu totálně pohřbily šance na to, že by případný navazující druhý díl všechny okolnosti kolem Freddieho smrti totálně nezmrvil. Ty úpravy v omezeném rámci filmu končící Live Aid ve většině případů fungují v podstatě ke prospěchu věci. Ale z dlouhodobějšího hlediska se mi to zdá naprosto neudržitelné. Jasněji řečeno, příběh BR se ještě víceméně potkával s realitou, ale z tohoto filmu vycházející BR 2 by bylo od reality fakt na míle vzdálené. budete mít příležitost přečíst si následující dvě kapitoly této knížky (Freddieho smrt/Mary po Freddieho smrti) a porovnáte jejich obsah s tím, jak děj nastavený Bohemian Rhapsody, asi sami uvidíte, že velká většina věcí by se v případném pokračování jednoduše nemohla objevit, mimo jiné proto, že by si v některých případech s jedničkou vyloženě odporovala. Možná se k té otázce ještě vrátím v závěru Mary kapitoly, abych vám tu teď nic out of context nevyspoilerovala, ale můj názor je takový, že druhé pokračování BR by bylo zbytečné a na 99% by všechno akorát zkazilo.*

Konec úvodního povídání, jdeme se na to vrhnout a kolektivně se vydeptat.

Jak, kdy a od koho se Freddie AIDS/HIV nakazil nelze přesně určit, ale jako nejpravděpodobnější varianta bývá uváděn jeho bývalý přítel Tony Bastin, s kterým měl Freddie vztah kolem roku 1979. Detaily viz kapitola číslo 8. Tony na AIDS zemřel v roce 1986 a nebyla to jediná ztráta ve Freddieho blízkém okolí. Jak už jsem v průběhu této knížky zmiňovala, HIV/AIDS byla v průběhu osmdesátých let v západním světě nově objevená nemoc, o které se v počáteční fázi věřilo, že napadá pouze homosexuály (v gay komunitě zpravidla nebyl praktikován bezpečný sex, anální sex je pro nemoc nejpravděpodobnější varianta přenosu). Když HIV/AIDS spolu s metodami prevence vešlo ve známost, bylo jednak pro spoustu lidí pozdě, spousta lidí (včetně Freddieho) ze začátku poplašným zprávám nevěřila a spousta lidí (opět včetně Freddieho) situaci do té doby, než začali pociťovat příznaky, odmítala vzít na vědomí, protože to by znamenalo přiznat si, že existuje reálná šance, že se právě jich nemoc týká. Nikdo se nechce dozvědět, že trpí nevyléčitelnou nemocí a zbývá mu posledních pár let života, prostě takový ten přístup lepší nevědět, cítím se zdravý, tak se mi určitě nemůže nic stát.

Queen & Freddie: Fakty versus mýtyKde žijí příběhy. Začni objevovat