4. BR film a Queen kariéra

2.3K 92 109
                                    

V této kapitole zkusím uvést na pravou míru fakta, které byly upraveny/vynechány pro film Bohemian Rhapsody. Často jsou to relativně známé věci, asi žádná velká odhalení jako minule Love of My Life, ale spousta lidí teď Queen jinak než z BR nezná a třeba i vy ostatní se dozvíte aspoň něco nového. Tahle kapitola bude zaměřená především na kariérní záležitosti. (Pro jistotu ještě znovu upozorňuji, že já BR film miluju a tohle v žádném případě není myšleno jako hate nebo kritika).

Pre-Queen

Začněme otázkou, jak se Freddie k tehdy ještě Smile vlastně nachomýtl. No, zázračnou a dokonale načasovanou náhodou jako ve filmu to fakt nebylo.

Freddie se z umělecké školy znal s Timem Staffelem (původním zpěvákem) a na jejich koncerty se chodil dívat mnohem dříve, než se Tim rozhodl zdrhnout ke konkurenčnímu bandu Humpy Bong. Freddie se nechodil jen dívat, on se jim prostě chodil natvrdo vnucovat. Hudba Smile se mu líbila a strašně si přál s nimi zpívat, jenže skupině zpěvák nechyběl o náhradu neměla zájem. Ale to by nebyl Freddie, aby jim aspoň při každé příležitosti do všeho možného nekecal a nezahrnoval je radami (o které nikdo příliš nestál), co by na jejich koncertním vystupování změnil, kdyby byl jejich zpěvákem on.

Freddie Smile uháněl i přesto, že v té samé době působil jako frontman u jiných amatérských kapel. Nejdříve vystupoval s Ibex později přejmenovanou Wreckage a pak se Sour Milk Sea, ale žádná z jeho hudebních skupin dlouho nevydržela a taky nezískala takovou popularitu jako úspěšnější Smile. Těm se dokonce v roce 1969 podařilo zaujmout jednu malou nahrávací společnost s názvem Mercury Records (ach ta ironie) a vydat písničku Earth jako singl (s kterým se sice do žádných hitparád nedostali, ale snaha se cení).

Pak ale Tim odešel za Humpy Bongem a Freddieho vytrvalé ukecávání konečně dosáhlo úspěchu. Výměna zpěváka ale proběhla v poměrně přátelském duchu, Tim Freddiemu Smile přenechal v podstatě dobrovolně, celou dobu byli vlastně kamarádi.

Za zmínku tady ještě stojí, že John byl v pořadí až třetí basák, s kterým noví Smile (později na Freddieho naléhání Queen) vystupovali. A jak se filmový Freddie ofrňuje nad jeho studiem elektroinženýrství, v reálu za to Deakyho všichni uznávali, protože se v začátcích kromě hraní na baskytaru kapele staral při koncertech i o ozvučení. A byl v tom sakra dobrý, pro Brianovu vynalezl speciální zesilovač, tak zvaný Deaky Amp, který jí dodával jedinečný zvuk.

Early Queen éra

Freddie vymyslel nejen název, ale i propracované logo Queen, které je převážně složené ze znamení zvěrokruhu jednotlivých členů skupiny (dva lvi pro Rogera a Johna, krab/rak pro Briana a dvě víly pro Freddieho, který byl, (opět velmi ironicky), ve znamení panny. Glam rocková vizáž, líčení a extravagantní kostýmy byl samozřejmě také Freddieho nápad, ale zbytek skupiny na své původní záměry rezignoval už v takové míře, že se jim Freddieho vize záhy zalíbila.

 Glam rocková vizáž, líčení a extravagantní kostýmy byl samozřejmě také Freddieho nápad, ale zbytek skupiny na své původní záměry rezignoval už v takové míře, že se jim Freddieho vize záhy zalíbila

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Queen & Freddie: Fakty versus mýtyWhere stories live. Discover now