REYHANİ OYUNU

9.5K 333 20
                                    

Nur'dan

Çekim bitti ve son kez bir resim çekindik ve salona geçtik. Güzel bir giriş yapmışlardı. Dans falan derken birden Sude ile Savaşın dans ettiğini gördük. Abim Sude'ye ters bir bakış attı o an Savaş Sudenin kulağına yaklaşarak birşey dedi. Dans bitince Sultan annemin yanına gittim ve kulağina eğilerek gelin ve damat Mardin'e özgü oyun ismini sordum. Sultan annemde Reyhani dedi. Bende tamam diyip orkestranın yanına gidip ordaki adamlardam birinin kulağına Reyhani müziğini çalmalarını istedim. Zaten abim biliyordu. Önceden halk oyunlarına gidiyordum evde de tekrar yaparken abimde beni izlerdi. Sonra abimlerin yanına gidip kalkmalarini istedim zorda olsa kaldırdım. Adamlara tamamdır diye işaret verdim. Pistin ortasına geçip müziğin çalmasını beklediler. Müzik başladı ve tüm bakışlar üzerlerindeydi. Yavaş yavaş herkes yanımıza geldi ve halka şeklinde hem izleyip hem alkışlıyorduk. Abim ve yengem çok güzel oynuyordu. Herkes abimin oynayamayacağını düşündüler ve şaşkınlıkla baktılar annem ve Sude de öyle abimin benden eğitim aldığını bilmiyorlardı. Oyun bittikten sonra kuvvetli bir alkış sesi duyduk ve bizde hep beraber alkışlamaya başladık. Abimler yorulmuşlardı ve masaya geçip oturdular. Görevliye meyve suyu gibi soğuk içecek getirmesini söyledim. Miran yanıma geldi ve elini belime koyup beni çekiştirmeye başladı. Merdivenleri çıktık ve gelin odasına gittik. İçeri girdik ve Miran kapıyı kapatıp benim yanıma oturdu.

Miran : Aklına nerden geldi bu oyun?

Ben : Sen hayatıma girmeden önce halk oyunlarına gidiyordum. Sonra bu olaylar oldu bende bıraktım.

Miran : Keşke bırakmasaydın. Ne güzel her yörenin oyununu öğreniyormuşsun.

Ben : Öğreneceğim kadar öğrendim ben ilerisini öğrenmesemde olur.

Miran : Belki bizim düğünde de biz oynarız.

Ben : Benlik sıkıntı yok oynarız.

Dedim ve bana biraz daha yaklaşıp sarıldı. Sonra geri çekildi ve ayağa kalkıp elini uzattı kalkmam için bende elini tutup kalktım. Aşağı indik ve Sultan annem geldi ve beni Miran'ın yanından aldı. Sultan anne beni sessiz bir ortama götürdü. Bir ihtimal birşey diyecekti.

Sultan anne : Kızım şimdi Miran'ın  bir arkadaşı gelecek. Miran'ıda al ve girişte karşılayın ailesi ile gelicek.

Ben : Tamam anne sen merak etme.

Dedim ve Miran'ın yanına gidip Sultan annemin dediklerini söyledim oda başını salladı ve girişin oraya el ele gittik. 5 dakika boyunca bekledik ve Miran bana geliyorlar dediğinde baktığımda donmuş kalmıştım. Şuan inanamıyorum eski sevgilim şuan Miran'ın arkadaşımıydı. Umut ve annesi beni görünce çok şaşırdılar. Çünkü annesi beni resimlerden tanıyordu. Miran güler yüzle hoşgeldiniz dedi ama ben zoraki bir gülümsemeyle hoşgeldiniz dedim. İçeri geçekerken Miran elimi sıkıca tuttu. Umut'a baktığımda biraz sinirli şekilde bakıyordu bana. Geri önüme döndüm bir görevli yanımıza geldi ve Ayşe'nin beni çağırdığını söyledi bende izin alıp gittim. Odaya girdiğimde Ayşe bitmiş bir şekildeydi takılar takılmıştı. Büyük ihtimal altınları çıkarmasında yardımcı olabilmem için çağırdı.

Ayşe : Nur şu altınları çıkarmamda yardım edermisin?

Ben : Tabiki ederim.

Dedim ve 20 dakika içinde zor da olsa çıkarmıştık. Kalkıp aşağı indik abim yanıma geldi ve "şimdi halay çalıcak beraber oynayacağız" dedi. Bende tamam dedim. Ayşe masaya geçip bize bakiyordu. Ağır daha sonrada yavaş çalıcakmış. Halay başı ben, yanımda abim, abimin yanında Sude, Sudenin yanında Savaş vardı. Diğerleri Miran'ın akrabaları idi. Halay çalmaya başladı herkesin gözü bizdeydi. Yavaş adımlar atarak oynamaya başladık sonra yanıma Miran geldi. Ara sıra Miran'a bakarak oynuyordum. 3 dakika boyunca ağır halay daha sonra hızlı halay oynamaya başladık. Halay bitince hepimiz çok kuvvetli bir alkış aldık. Umut ve ailesi tam annemlerin yanındaki masaya oturmuştu. Annemlerin yanına gidip telefonumu aldım ve ekranı açtim. Reyhan hanım beni aramıştı geri aramak için dışarı çıktım. Miran ben giderken gördü ve yanıma geldi.

ÇOCUKLUK AŞKIM  ( BERDEL )  TAMAMLANDIUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum