~7~

2.7K 103 2
                                    

ELSIE

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

ELSIE

Dnes som sa znova prišla pozrieť na svoju mamu, či je v poriadku, či jej niečo netreba. Teraz som už na dvere nezaklopala. Bolo niečo cez štyri hodiny. Možno aj spala, nechcela som ju zobudiť svojím klopaním. Zbytočne ju to podráždi.

Vošla som dnu, do domu.

Do nosa mi udrela vôňa alkoholu, konkrétne vodka. V obývačke som jedno okno pootvorila, nech ten smrad vypadne.

Bolo dobre ten dom predať. Jeho hodnota sa pomaly vytrácala. Ten dom praktický chátral ako moja mama. Nemal v sebe život, smiech a ani radosť.

Mamu som si všimla ležať na pohodlnom rozpáranom gauči. Vzala som zo skrine deku a prikryla ňou, aby na ňu neťahalo.

Keď spala, vyzerala uvoľnenie. Akoby sme nemali žiadne problémy. Spánok bol pre ňu vykúpením.

Mastné vlasy, ktoré mala okolo tváre boli zošedivené a rozdrapkané. Mala ich zničené. Prestala sa o seba ako žena starať. Naozaj mi jej bolo ľúto. Chcela som jej pomôcť. No vždy ma odmietala.

Niečo mi našepkávalo, ak by došiel otec, hneď by ožila. Veľmi ho ľúbila. No z jej strany to bola neopätovaná láska. Otec nikdy mamu pekne neoslovil, len pred niekým.

Párkrát som ho aj pristihla ako mamu podvádza. Nikdy som sa mu nepriznala, že som vedela o romániku medzi ním a našou susedou, ktorá sa dávno odsťahovala. A tým aj prerušila s ním kontakty. Jedného dňa prestali.

Kráčala som do kuchyne, kde to nebolo o nič lepšie. Všade bol na kuchynskej linke riad. Dokonca aj rozbitý porcelán.

Tašku s obedom, ktorý kúpila v jednej reštaurácii, som položila na stôl.

Vzala som do rúk hubku a saponát. Začala som umývať.

Moja myseľ zablúdila pri tom mladom novinárovi, ktorý sa mi zdal byť nervózny z mojej prítomnosti. Typovala som, že ešte neskúsil si zavolať do podobnej služby, v ktorej som robila.

Ale bol pekný, pomyslela som si. Taký rozkošný na zahryznutie.

„Marí, nevedela som, že dnes prídeš. Neozvala si sa." Do kuchyne prišla moja mama. Zdalo sa, že ma dobrú náladu. Dokonca z nej nerazilo ako minule.

„Nezdvihla by si to." Odvrkla som. Ďalej som sa sústredila na umývanie riadu.

Mama mlčky podišla ku mne. V ruke držala utierku a začala jednotlivé taniere utierať a zároveň ukladať na seba.

„Dáš si kávu alebo víno?" Ozvala sa.

„Nie mama, nezdržím sa tu dlho. Prišla som ti len doniesť jedlo, aby si mala čo jesť a už pôjdem." Skončila som s umytím riadu. Zastavila som vodu. Rukami som sa natiahla po maminej utierke a utrela si ruky.

Daň za LUXUSWhere stories live. Discover now