427. nastavak - ponuda

31 3 1
                                    


-To sam ja shvatila davno iako je Miranda htela da umanji njegov značaj. - Solarija se slagala sa Renesmee. - Treba toga ipak biti svestan. Ali da bi baš izbegli nepotrebne komplikacije mi decu sa sobon ne vodimo da ona ne bi bila predmet rasprave ili nekih kalkulacija. Deca moraju biti po strani pa da se normalno razvijaju a ne pod pritiskom. 

Zato je najbolje da ništa ne znaju dok ne dođe njihovo vreme, ja Stojana ne smatram kao, nego rođenim sinom, u tome nema nikakve razlike, A Arijana ima na licu pegice koje je dobila dojenjem Mirande, jer ja nisam imala dovoljno mleka, pa je i Arijana na neki način njena ćerka. Najjednostavnije je reći da smo svi naši, svi isti i svi jedno i Nebojša i deca i Miranda i ja. 

Mi smo porodica i to nam niko ne može oduzeti. Stojan je Raspopović, a i Arijana je Raspopović. Mi smo za sve Raspopovići. Šta će biti sa Sonjom to još ne mogu da predvidim. Do nje će stajati da li želi i kako će se u ovoj neuobičajenoj situaciji snaći. Mi ćemo joj u svakom slučaju maksimalno pomoći. O tome još nisam ni razgovarala sa Mirandom, ali ne sumnjam da se ona slaže.

-Slažem se, - kratko je odgovorila Miranda.

-Mnogo veći problem bi mogao biti sa Nebojšom. On je veoma osetljiv, osećaj krivice ga može prilično dotući, pa bi to nekako trebalo izbeći. Tu računam na tvoju pomoć Renesmee. Mi mu sada ništa nećemo govoriti. Ti bi trebala da ih kontrolišeš pa ako dođe do nekog problema da intervenišeš. Da objasniš da je sve bilo isplanirano ali da mu nije rečeno da nebi paničio. Kaži mu da se opusti pored Sonje jer mi to od njega očekujemo. Tu mislim na nas dve. Nama je najvažnije da Sonja bude dobra prema deci, a sa Nebojšom neka se cmače koliko god želi, to nikome neće naškoditi pa čak ni deci. Neka ih i deca slobodno gledaju.

-Zanimljivo. - reagovala je Renesmee.

-Imaš li neku primedbu na naš stav, mene i Mirande?

-Nije uopšte reč o tome. Iznenađena sam koliko logično si uspela sve da posložiš a istovremeno da ne ugroziš ljubav. Ni svoju pa čak ni Nebojšinu. Time što vas dve nameštate Sonju Nebojši, izdiže vas iz primitivne prosečnosti. Nebojša će sigurno osetiti da ste mu vi namestili Sonju i njemu prepustili šta će s njom da radi, sa tolerancijom i da ide do kraja. Time će njegov osećaj krivice biti minimalan, a vas sigurno neće zbog toga manje voleti, jer će ga na to i te kako podsećati deca. 

On ima jednu retku osobinu koju sam na sebi iskusila i slobodno mogu reći zbog koje sam pala. Naravno u psihičkom smislu. On je najpre zavoleo mog Gillija a onda tek mene. Ja se tome, prvenstveno kao majka nisam mogla odupreti, to mi je bilo nešto nadrealno. Da vidim toliko ljubavi prema mom detetu. Ni malo ne sumnjam da je isti ako ne i posvećeniji majkama svoje dece. To kod nega ne može da jenjava. Jednostavno, to je u njegovom biću. Zbog svega toga podržavam vaš plan, jer mislim da je izuzetan, izrazito altruistički, a vas dve ste mi zbog toga sve milije. Ne znam koju od vas dve više volim.

Tri žene, a pre svega veoma dobre prijateljice, ne samo zato što su nekad i sad delile istog muškarca, nastavile su razgovor o trenutnoj situaciji na Frizumu, o strategiji njegovog očuvanja i napredovanja, a onda se razgovaralo i o predstojećem putu. Ko sve ide na taj put i kako je on organizovan. Takođe i sve ono što se na tom putu može očekivati. Sine quae non je bilo da je vođa puta Kodara. Nju su primetile i Solarija i Miranda prvog dana kad se pojavila. 

Kodara nije bila čudo od deteta, nije se čak previše ni isticala, pričala bi samo kad bi bila pitana, ali ono što bi ona rekla je bilo neočekivano, ne samo za njen uzrast, već ih je primoravalo da o tome i razmišljaju. Kodarino osvajanje broda Solariju nije mnogo iznenadilo, jer je Kodara bila njen đak, što je značilo da je preuzela njen način mišljenja ali ga je značajno usavršila dajući mu svoj pečat. Jasno je da su i Solarija i Miranda bile na nju veoma ponosne i žalile što nema više takvih osoba. 

Solaria 3Where stories live. Discover now