Kapitola 5. (vánoční speciál :D)

584 43 15
                                    

Byla zima a Legolas se právě probouzel do Prosincového rána. Právě byl štědrý den. Legolas vyskočil z postele a rozeběhl se do Královy komnaty. Sice se celý třásl zimou, ale běžel stále stejně rychle. Prudce otevřel dveře otcovy komnaty a skočil na spícího Thranduila. ,,Tatí, tatí vstávej!!! Dneska jsou vánoce a pšíde vánoční skšítek a pšinese nám dálky!!!" povykoval Legolas. ,,Kolik je hodin?" zabručel král a přetočil se na bok. ,,Jsou 4:30, už bys měl vstávat ada!" prohlásil Legolas významně. Thranduil pouze něco zavrčel a strčil si hlavu pod polštář.

Po snídani se šel Legolas podívat na zdobení stromečku. Gandalf na něj zavěšoval modré a bílé kouličky, které se leskly na denním světle a kouzlem upravené prskavky, které modře a bíle blikaly. Legolas přistoupil blíž ke stromečku a řekl: ,, Pšeji doblé jitlo" . Gandalf se lekl až spadl ze štaflí na kterých stál rovnou do krabice s ozdobami. Legolas se otočil na podpatku a pelášil pryč, až se za ním prášilo. Nešťastnou náhodou narazil do otce, který přepočítával hosty sepsané na pergamenu. ,, Ale, ale, copak tu děláš?" ,,N-nic" lhal Legolas ,,Běžím si plo luk, musím tlénovat (čálka xD), abych mohl zabíjet skšety". Když domluvil, Král už byl pryč.

Legolas se rozeběhl do své komnaty. Popadl luk a pár šípů s přísavkou a vyběhl zpět na chodbu  Schoval se za sloup a vyčkával až půjde nějaká služka okolo. Po chvíli už slyšel kroky  blížící se k němu, napnul tětivu luku a  aniž by se podíval po kom střílí, pustil konec šípu. Nejdřív si myslel že minul, tak radši zůstal schovaný za sloupem. Ale najednou se z chodby ozval známý hlas? ,,Kdo to na mě ke Gandalfovu zadku střílí" To už se Legolas na zemi svíjel smíchy, protože poznal otce po hlase. Thranduil se podíval za sloup a vytáhl malého uličníka za kapuci. To se Legolas začal smát ještě víc, když zjistil, že trefil Thranduila přímo doprostřed čela. Vystřelil po otci ještě pár šípů, a tak za chvíli vypadal jako jehelníček. Rázem Legolase smích přešel, když mu otec oznámil, že za trest bude hřebelcovat a učesat všechny koně ve stáji.

Po půl hodině už Legolas byl ve stájích a drhnul Skšeta, který vypadal, že ho každou chvíli kopne. Vtom Legolase napadlo, že by si mohl udělat z otce srandu. Na Elkovo rohy namotal řetěz a obvěsil je kouličkami, poté mu zavázal mašli kolem krku a navlékl na  ni rolničky. Následně připravil pastičku do které když někdo šlápne, tak zapálí bouchací kuličky pod Elkovým zadkem. Potom Legolas už z lepší náladou vyhřebelcoval zbytek koní.

Za hodinu už Legolas táhl otce do stájí, aby mu ukázal jak odvedl svou práci. Když Legolas otevřel dveře do stájí, Král se zděsil při pohledu na Elka. Ničeho si nevšímal, kromě Elka, ze kterého se chystal strhat všechny ozdoby, ale cestou k němu šlápl na pastičku. Petardy bouchly a Elk se splašil a kopl Thranduila rovnou do obličeje, který neudržel rovnováhu, a spadl přímo do sudu se svým nejoblíbenějším vínem. 

Legolas byl zamčený ve své komnatě. Po chvíli přešel k oknu a řekl,, odpusť mi plosím vánoční skšítku, já už to vícklát neudělám". Samozřejmě ho nikdo neslyšel. Už se vážně začínal nudit, tak si lehl na postel  a po chvíli usnul. 

Blížila se noc a vtom někdo lehce zaklepal na dveře Legolasovi komnaty. Byla to Katrïm. ,,Legolasi, vzbuď se vánoční skřítek je tady!" Legolas vyskočil z postele a běžel ke stromečku. Už tam byli všichni a pod stromečkem ležela kopice dárků. Legolas se postil do rozbalování. Dostal spoustu knih, i když neuměl číst, potom dostal nějaké oblečení a hlavně nový luk s opravdovými šípy. I když Legolas musel slíbit, že s ním bude zacházet opatrně a že s ním po nikom nebude střílet, dárek se mu moc líbil.

Velelé Vánoce a bohatého ,,Skšítka" přeji i vám všem, co čtete tuto knihu. :D 

Legolas- sweet lifeUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum