8. 17 Oktober 2017

37 1 0
                                    

''If you''re not going to swim deep with me, then get out of my waters.'' – Bridgett Devoue

Doordat het probleem tussen Jona en Sanne opgelost was, ging zijn volledige aandacht weer naar de bijles. Hij had zijn belofte waar gemaakt en was hard aan de slag gegaan om voldoendes te halen. Zijn harde werk werd beloond en aan het einde van het jaar stond hij afgerond een 5,9.

Hij was overgegaan naar drie havo. Ook ik was over met voor al mijn vakken gemiddeld een zeven of hoger, behalve voor geschiedenis, daar stond ik een vijf voor.

Terwijl ik Jona hielp, probeerde hij mij te helpen met geschiedenis. Jona was niet goed in uitleggen en ik vond het alleen maar verwarrender. Ik had geaccepteerd dat geschiedenis niet mijn vak was en was tevreden met de vijf die ik stond.

Een opluchting was dat hij mijn vriend, die ik niet had, nooit ter sprake bracht. Hij wist nog steeds niet dat ik geen vriend had. Als hij er naar zou vragen, zou ik best kunnen zeggen dat het al over is.

Vandaag was de eerste schooldag sinds de vakantie. Ik had één week van de zomervakantie doorgebracht bij mijn opa, in Frankrijk. Het was leuk om weer terug te gaan naar Frankrijk.

Ook waren we een week naar Kreta geweest. We zaten in een all-inclusive resort en hebben de hele week in de zon gelegen. Ik was bruin geworden, iets wat niet vaak gebeurde.

Jona had het op mijn advies officieel gemaakt met Sanne. Hij had er geen spijt van gehad, want vandaag de dag, was het nog steeds aan tussen die twee. Jona was een stuk vrolijker geworden en was ook meer betrokken geweest bij de klas.

Ook Sophie had geluk gehad in de zomervakantie, ze was drie weken op vakantie in Italië en heeft daar een Nederlands meisje, Evelien, ontmoet. Ze kwam er al snel achter dat Evelien ook op meisjes viel en ze werden verliefd op elkaar. Ze zien elkaar nog regelmatig, want Evelien woont in Friesland.

Tussen Jake en Lauren was het ook nog steeds aan. Lauren was met Jake mee geweest op vakantie naar Texel. Ze zouden een week gaan kamperen samen met Jake's ouders.

Toen we hadden afgesproken in de vakantie, vertelde Lauren enthousiast aan ons dat ze voor het eerst seks had gehad met Jake. We hadden haar compleet uitgehoord, maar ze liet er niet veel over los. Ook Sophie vertelde dat ze haar eerste kus met Evelien had gedeeld.

Lauren, Alex en ik waren oprecht erg blij geweest dat ze iemand had gevonden. We hoopten dat er iets serieus uit zou komen en het niet bij een vakantieliefde bleef.

Alex en ik hadden beide geen vriendje. Het maakte ons niet zoveel uit, we waren pas veertien en we vonden niet dat we ons nu al moest binden aan iemand, dat kwam later wel.

Nu het nieuwe schooljaar was begonnen, wist ik niet zeker of Jona de bijlessen voort wilden zetten. Voor mij zou het niks uitmaken, het was fijn om hem te helpen en ik verwachte niet dat ik het drukker dan vorig jaar zou gaan krijgen.

Het was de laatste dag voor de herfstvakantie en de hele school had vrij na één uur.

Ik had nog niet aan Jona gevraagd of hij verder wilde gaan met de bijles, omdat hij het ook zelf moest proberen. We hadden vorig jaar afgesproken dat hij naar me toe kon komen als het niet lukte.

Terwijl ik de school binnenliep, richting mijn kluis wilde gaan, hield Sophie mij tegen.

''Ro, heb je het al gehoord? Het is uit tussen Sanne en Jonathan, Sanne probeerde Levi te zoenen en Jonathan zag dat,'' ratelde Sophie aan een stuk door. Ook Lauren, Alex en Jake waren ondertussen bij ons komen staan.

''Ja, ik heb het gezien, gisteravond na de voetbaltraining. Jonathan wilde Levi slaan, omdat hij dacht dat Levi Sanne wilde zoenen, in plaats van andersom,'' voegde Jake aan haar verhaal toe.

''Wow, dat is wel heftig.'' Ik wist niet zo goed hoe ik er op moest reageren.

Jona was wel het type persoon dat iemand zou slaan, zelfs zijn beste vrienden. Ik vond het rot voor hem, ik voelde me zelfs bijna schuldig dat had aangedrongen het officieel met Sanne te maken, maar dat was niet mijn schuld. Ik had zoiets ook niet van Sanne verwacht, maar ik kende haar ook niet zo goed. Soms praatte Jona wel over haar, maar niet vaak.

We liepen met zijn vijven naar het lokaal, toen ik Jona opmerkte. Hij zag er hetzelfde uit, alleen zijn haar was iets gegroeid. Hij leek niet somber, maar Jona was goed in het verbergen van zijn emoties.

De eerste les die we hadden was Frans. We hadden voor het weekend een repetitie gehad over de eerste twee hoofdstukken, waarvan we vandaag de cijfers terug zouden krijgen.

We hadden dit jaar een nieuwe docent gekregen, meneer Willemsen, hij was een wat oudere man. Hij was iets minder goed in uitleggen en dit was niet voor iedereen even fijn.

Jona zat rechts achter me en toen de toets blaadjes werden uitgedeeld, probeerde ik te kijken wat hij had. Ik kon het niet goed zien, doordat hij zijn hand er voor hield.

''Jona, wat heb je?'' vroeg ik zachtjes, terwijl de rest van de klas luid verder praatten.

Hij beantwoordde mijn vraag niet, maar gaf me wel zijn toets. Hij had een 3,3 gehaald. Mijn ogen vlogen over zijn blaadje en ik zag dat hij alle zinnen en grammatica fout had gemaakt. Ik vroeg me af of hij wel geleerd had.

Ik legde de toets weer terug op zijn tafel en gaf hem een bemoedigend glimlachje. Ik had zelf een negen gehaald.

Toen de klas het klaslokaal langzaam verliet, tikte Jona zachtjes op mijn rug.

''Ik app je, oké?'' Hij keek chagrijnig maar zijn stem liet niks merken. Ik knikte en stak voor de zekerheid nog even mijn duim naar hem op.

We hadden vorig jaar afgesproken dat we elkaar zouden appen als één van ons niet naar de bijles kon komen of hij een dringende vraag had. We hadden niet vaak contact gehad via WhatsApp, alleen als het echt nodig was.

Ik riep hem terug toen ik me bedacht dat hij mijn nieuwe nummer nog niet had.

''Jona, wacht, ik heb een nieuw nummer.'' Ik had gisteravond nog geen tijd gehad om mijn nieuwe nummer in de groepsapp te stoppen en alleen mijn vrienden hadden het nog maar.

Hij gaf de pen die hij in zijn hand had aan mij en ik pakte zijn hand vast. Ik krabbelde mijn nieuwe nummer op de rug van zijn hand. Hij glimlachte naar me en verliet daarna het lokaal.

JonaWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu