#6 Dokud se nerozloučíme na naší (mé) smrtelné cestě

1K 53 52
                                    

Svartalfheim

„Ne!" Thor se cítil, jako by se svět přestal otáčet a jeho hrdlo bylo roztrháno zničujícím křikem. Jediné, na čem záleželo, byl bůh lsti a falše. Šok a mrazivý pocit Thorovi projely kostmi, když viděl Lokiho upadnout na zem. Ruku si tiskl na břicho. Z ošklivé rány mu tryskala krev. To... to byl jeho malý bratr, jeho Loki, kterému slíbil, že ho bude bránit do posledního dechu. Co byl za bratra, když dopustil, aby se stalo něco takového? Nemluvě o tom, že se to stalo kvůli němu. Loki byl probodnut kvůli Thorovi. Zachránil Thorovi život, aniž by myslel na ten svůj.

┈┈ ❋ ┈┈

Thor zastavil, když ucítil, jak ho za zápěstí vzala malá ručka. Na tváři se mu objevil něžný, hřejivý úsměv. „Loki, to zvládneš." Podíval se zpět dolů a setkal se s modrozelenýma očima, které k němu vzhlížely z postele. Mladý Loki měl vždy problémy se spaním osamotě. V noci se vždy vplížil do Thorova pokoje nebo do Odinovy a Frigginy ložnice, dokud se král Ásgardu nerozhodl, že by se Loki měl naučit trávit noci sám, ve tmě. Jak se mohl stát silným vůdcem, když měl strach z něčeho takového, jako je absence světla?

Starší z bratrů si lehce povzdechl, když na bráškově obličeji viděl ten známý výraz. Loki vypadal jako ztracené štěně, které nechtělo být samo. Thor naštěstí věděl, jak to vyřešit. „Na." Natáhl ruku za záda, chvíli tam s ní šmátral a ze zad mu spadl červený plášť. Thor ho sebral a přiblížil se k malému Lokimu. Přitáhl ho k sobě a zabalil ho do pláště. „Dokud budeš mít můj plášť, nic ti neublíží." „Slibuješ?" zeptal se Loki tichým hláskem. Obličej mu vykukoval zpod pláště a ruce pevně svíraly jeho lem. „Slibuji," ubezpečil ho Thor s úsměvem. Loki mu úsměv opětoval. Starší bratr ho poplácal po hlavě a vstal z postele. Tentokrát ho žádná ruka nezastavila. Loki neprotestoval, když Thor opustil pokoj a zavřel za sebou dveře, nechávaje Lokiho v temnotě. Bůh lsti a falše byl opravdu klidný pod svou vlastní dekou; bratrovým pláštěm.

Protože mít u sebe některou z Thorových věcí Lokimu stačilo k tomu, aby cítil bezpečí, a když se někdy něčeho bál, Thorova vůně ho ujistila, že není sám, a že se nemá čeho bát. Nic mu nemohlo ublížit.

┈┈ ❋ ┈┈

Všechno vnímal jako rozmazaný obraz. Thor z toho šoku, když viděl, jak ostrá čepel pronikla Lokiho tělem, celý strnul. Jeho mozek nadále nebyl s to cokoli zpracovat. Nedokázal říct, co se dělo dál. Nepamatoval si, jak netvor - Kurse, jenž ublížil Lokimu, zmizel v červí díře, když Loki vynaložil své poslední síly na to, aby tu věc hodil k ohavné stvůře. Thor věděl, že jejich nepřátelé byli mrtví. On, Loki a Jane Fosterová byly poslední přeživší - jeden z nich ne na dlouho.

Není to směšné? Způsob, kterým paměť funguje. Věci, které lidé zapomenou a věci, které nikdy nedostanou z hlavy. Thor si nevzpomínal, jak běžel k Lokimu a skácel se na kolena vedle umírajícího boha. Jistě ale nikdy nezapomene na to, jak si Lokiho přitáhl k sobě a přitiskl ruku na Lokiho tvář. Thor nikdy nezapomene na Lokiho pohled, když k němu vzhlédl. V jeho zelených očích byl strach, který ale náhle zmizel, když se jejich pohledy setkaly a Loki věděl, že nezemře sám. Jeho bratr tam byl. V tu chvíli se Loki konečně... uklidnil. Thor byl naopak v šoku a měl záchvat paniky. Z Lokiho těla, které Thor pevně držel, se vytrácel život. Jeho bratr mu umíral v náruči a nebyl zde žádný způsob, jak to zastavit. Žádný.

„Loki, ne. Ty blázne. Neposlechl jsi mě," zaklel Thor. Nikdy v životě se necítil tak bezmocný. „Já vím. Jsem blázen... Jsem blázen. Promiň," vyšlo z Lokiho. Bylo zřejmé, že i tak jednoduchý úkol, jako je mluvení, byl pro Lokiho těžký. Říct jediné slovo ho stálo mnoho síly, která ještě v jeho umírajícím těle zbyla. „Shhh, to nic. To je v pořádku." Thor svou ruku přitiskl k Lokiho chladné kůži pevněji. On sám ale nebyl přesvědčen o tom, co řekl. „Povím otci, jakou oběť jsi dnes přinesl." Bůh hromu se přinutil usmát. Loki si zasloužil, aby o jeho oběti každý věděl a aby si ji každý pamatoval. Obzvláště někdo, komu chtěl Loki vždy dokázat, co v něm je; Odin. Loki se zamračil, když Thor vyslovil to slovo na O. „Neudělal jsem to pro něj," pravil umírající bratr.

Brotherhood - Loki a Thor Kde žijí příběhy. Začni objevovat