#62- Hrad Sovinec

492 24 3
                                    

Nejdřív bych vám chtěla moc poděkovat za 20k za méně než rok. Je to pro mě neuvěřitelné, jste úžasní a moc si toho vážím❤️

Dnešní část je o hradu Sovinec, kde jsem byla minulé léto na výletě a nedávno jsem našla velmi zajímavý článek...

Málokterý český hrad je opředen takovým množstvím záhad a tajemných historek jako Sovinec v Nízkém Jeseníku. Co všechno se na Sovinci odehrávalo? Jaká tajemství skrývají hradní zdi?

Podle některých návštěvníků i zdejšího kastelána se na hradě Sovinci odehrávají podivné a nevysvětlitelné věci. Z prázdných místností hradu se tu a tam rozléhají nevysvětlitelné zvuky. Objevuje se tu bílá nebo černě oděná paní nebo šedý skřítek. Nejčastěji se tyto přízraky údajně zjevují na pátém hradním nádvoří, kde mnozí turisté zažívají nepříjemné a tísnivé pocity.

KDO JE SOVÍ PRINCEZNA?

Tajemství skrývá i podzemí hradu. Pravděpodobně se tam skrývá nesmírně cenný poklad Řádu německých rytířů, sbírka francouzských archivních vín a tajné německé archivy. Na úbočí kopce, na kterém hrad stojí, má být někde pod skálou pochována ve stříbrné rakvi „soví princezna“. Podle některých historiků mohlo jít o Annu, jedinou dceru a dědičku Vavřince Edera ze Štiavnice, který hrad koupil roku 1545 od jednoho z nejbohatších moravských pánů Kryštofa z Boskovic a Třebové.

ZÁHADNÁ SMRT POSLEDNÍ DĚDIČKY

Po Vavřincově smrti v roce 1590 převzala Anna celý rodinný majetek včetně hradu Sovince. O 4 roky později se provdala za neurozeného Jana staršího Kobylku z Kobylího, kterého sňatek s bohatou Ederovnou rázem přivedl mezi nejbohatší moravské rody. „Princezna Anna“ nebo „Soví princezna“, jak se jí v kraji říkalo, zemřela za nejasných okolností roku 1607 a Jan starší Kobylka z Kobylího hrad zdědil. Měl prsty i ve smrti „princezny Anny“? Chtěl ji odstranit, aby získal hrad jen pro sebe? Kde spočívá její tělo? Leží opravdu ve stříbrné rakvi někde pod skálou, jak praví pověst? Toto tajemství zatím není rozluštěno.

DVĚ ZAZDĚNÉ KOSTRY

Hádanky kolem mrtvých na Sovinci ale ani zdaleka nekončí. Souvisí se zmizením „Soví princezny“ mimořádně zajímavý nález 2 zazděných koster na 3. nádvoří? Podle všeho by mělo jít o ostatky šestnáctileté dívky a šedesátiletého starce, kteří byli zazděni do stěny pod oknem. Budova, v jejíž zdi byly kostry nalezeny, byla vystavěna v 17. století, krátce poté, co Jan Kobylka jako jediný pán Sovince začal s velkými stavebními úpravami „svého“ hradu. Lidí, kterých na hradě i v jeho okolí během několika staletí zahynulo, bylo ještě mnohem víc.

NEODHALENÝ MASOVÝ HROB

V okolí hradu dodnes leží neobjevený masový hrob švédských vojáků, kterých tu za třicetileté války zemřelo zhruba 800. Je možné, že jsou vojáci pohřbeni někde v hradním podzemí?

Celkem z toho běhá mráz po zádech. Zajímavé je, že průvodkyně o ničem takovém nemluvila...

Strašidelné příběhyWhere stories live. Discover now