2 - Godrikův důl, myslánka a hodina tance

2.3K 91 11
                                    

Od oné osudné noci uplynulo dlouhých třináct let. Dost dlouhých na to, aby vzpomínky vybledly, ale ne dost na to, aby zmizela bolest a zahojilo se srdce. Severus si stále pamatoval, jak držel Lily a nebyl schopen se s ní rozloučit. Tiskl obličej do záplavy jejích zářivě rudých vlasů a vdechoval naposledy vůni peprmintu a skořice.

A ani dnes, kdy stál nad jejím hrobem v Godrikově dole, se nemohl donutit k odchodu. Neplakal už tak, jako tenkrát, snažil se udržet si svou kamennou masku, ale i přesto si jedna zbloudilá slza skrze ni našla cestu. Severus ji rychle setřel hřbetem ruky a s tichým sbohem, se přemístil zpátky do Bradavického hradu.

V útrobách svého kabinetu nacházel to, po čem toužil nejvíc. Samotu. Klid. Ticho. Vše, co jen prohlubovalo jeho uzavřenost a bezcitnost. Dnes tam ovšem kromě svých známých společníků našel ještě dopis od Brumbála.

Drahý Severusi, tímto dopisem Vás žádám, abyste připravil žáky své koleje na nadcházející Vánoční ples. S ohledem na konkurenci hostujících škol věřím, že plně chápete důležitost tohoto úkolu.

S pozdravem

Albus P. Brumbál, ředitel školy

PS: Doufám, že jste v Godrikově dole zanechal část svých chmurů, drahý příteli...

„Zatracený Brumbál, vždycky všechno ví," odfrkl si Severus a dopis hodil rovnou do krbu. Za celé roky učení v Bradavicích nezjistil, jak to Brumbál dělá, že ví o každém kroku, každého na hradě. A rozčilovalo ho to. Jestli něco doopravdy nesnášel, byla to nevědomost. Studenty za ní trestal a co víc, dělalo mu to dobře, ale pokud něco nevěděl on sám, přivádělo ho to přímo k šílenství. A k tomu má ještě učit svoje studenty tancovat. On! On, který tančil naposledy v době, kdy byl na škole ještě jako student. Tehdy tančil s Lily. Jednou. Pak mu ji ukradl James a už mu ji nikdy nevrátil. Při té vzpomínce mu po tváři přelétla zlost.

„Zmetek," odplivnul si a přešel k myslánce. Pokud měl studenty naučit tanci, bylo nutné, aby si nejprve oživil vlastní znalosti. Vzpomínce na Vánoční ples s Lily se pochopitelně vyhnul. Místo toho sáhl po vzpomínce, kdy je tehdejší ředitel Zmijozelské koleje učil tančit. Vlil vzpomínku do myslánky a ponořil se do své pochmurné minulosti.

***

O několik dní později si nechal svolat svou kolej do Velkého sálu. Než se všichni sešli, přemístil vybavení místnosti tak, aby byla vhodná pro výuku tance. Jelikož neměl v úmyslu studentům předvádět vlastní taneční dovednosti, upravil svou výukovou vzpomínku tak, aby v ní nebyl vidět a pomocí několika kouzel ji bude posléze schopen promítnout na plátno. Když konečně dorazila celá kolej a všichni se usadili, vyžádal si pozornost.

„Takže, profesor Brumbál mě pověřil náročným úkolem. Všichni víte, že příští týden se koná Vánoční ples ku příležitosti Turnaje tří kouzelníků," posměšně si odfrkl a pokračoval.

„Já doufám, že nikdo z mé koleje neudělá škole, potažmo mně, ostudu. Proto jsem donucen s vámi absolvovat tuhle výuku, v průběhu které, se všichni naučíte správnou taneční techniku," ukončil svůj proslov a davem zašumělo několik nadávek na protest. Nejvíc bylo slyšet Malfoye a jeho bandu idiotů. Severus dostal nápad.

„Pane Malfoyi, předpokládám, že s ohledem na svůj původ, máte taneční techniku bravurně zvládnutou. Vezměte tedy některou ze slečen, třeba slečnu Parkinsonovou, a předveďte nám, jak na to," Severus se opět posměšně zašklebil směrem k Malfoyovi a ten nasadil upřímně zděšený výraz. Vzápětí se však zatvářil opět normálně, a i se svou obvyklou nadřazeností a zlobou ve tváři vstal a skutečně si pro Pansy došel. Celá se červenala, když ji Draco uchopil kolem pasu. Severus mávnul hůlkou a začala hrát hudba. Draco zvolna zahájil tanec a ani Pansy zjevně nebyla začátečník, protože její kroky byly sice nesmělé, ale přesto očividně věděla, co dělá. Severus spokojeně založil ruce a po několika minutách tanec přerušil.

„To by stačilo. Můžete si sednout. Deset bodů pro Zmijozel. Všichni ostatní se teď podíváte na výukovou projekci. Tam uvidíte kroky ve zpomaleném záběru. Jakmile promítání skončí, každý z chlapců vyzve jednu z dívek k tanci a začnete usilovně trénovat. A kdo se nebude snažit, napíše mi přes víkend dva pergameny na téma historie Vánočních plesů v Bradavicích. Je to všem jasné," nebyla to otázka. Pouze konstatování. Severus spustil projekci a přešel na druhou stranu sálu. Odtud měl dobrý výhled a snadno by poznal, kdyby někdo nedával pozor. A upřímně doufal, že se někdo tak hloupý najde. Obvykle to byli Crabbe a Goyle. Oba dva byli asi tak bystří, jako Ďasovci na suchu a zběhlí v tanci nejspíš zrovna tak. Malfoy si je držel u sebe kvůli jejich původu a taky tomu, že všechny tři rodiny patřily ke Smrtijedům. Ani dnes ho nezklamali náhlým zábleskem intelektu či nečekanou pozorností. Horečnatě cosi probírali a Severus k nim nakráčel svou typickou ostrou chůzí.

„Pánové, myslíte si, že je vhodná doba na to, vylévat si navzájem srdíčka? Nebo jste v tanci tak dokonale vyškoleni, že nepotřebujete dávat pozor? Dle mého názoru, rozhodně ne. Za vaši nepozornost srážím, i když nerad, Zmijozelu pět bodů, a po vás dvou chci ony zmíněné dva pergameny. A varuji vás, pokud nebudou v pondělí u mně v kabinetě, máte oba dva měsíc školní trest," Severus na ně vrhal svůj nejpřísnější pohled, o němž věděl, že se ho všichni bojí.

„Ano, pane profesore," odpověděli jednohlasně a vyděšeně obrátili svou veškerou pozornost na plátno. Severus se spokojeně ušklíbl a vrátil se zpět k pozorování.

Tak a tady je poslední kapitolka bez Hermiony :) Pokud se Vám příběh líbí (a i pokud ne) budu ráda za komentáře🙂
Užijte si další kapitolu!

The secret story (česky) ✔️Where stories live. Discover now