29 - Velkolepý plán, školní trest a poslední sbohem

1K 57 14
                                    

Upozorňuji, že některé pasáže této kapitoly nejsou vhodné pro čtenáře do 15-ti let... 1️⃣5️⃣➕

***

„Stvořil jich sedm, Severusi," oznámil mu rozhořčeně Brumbál když se opíral o zábradlí na cimbuří nejvyšší věže. Severus na něj shlížel se směsicí vzteku a lítosti. Chtěl na něj křičet, ale zároveň si uvědomoval, co tahle zpráva znamená. Sedm viteálů. Zničeny byly jen dva. Deník a prsten. Třetí viteál se dnes pokusí Brumbál a Potter získat. Čtvrtým je Harry, ale ten musí zemřít až jako poslední, rukou Lorda Voldemorta. Severuse už dříve napadlo, zda by jedním z viteálů nemohla být Nagini, protože by se tak vysvětlovalo jejich silné pouto. Ale to by pořád znamenalo, že o dvou viteálech nemá nikdo ani tušení. A Brumbál dnes večer zemře. Jeho hůlkou. Jeho rukou. A také on sám zemře. Jistým způsobem.

„A přesto, že víme jistě jen o čtyřech, rozhodl jste se dnes předčasně zemřít," opáčil mu Severus s pozvednutým obočím. Brumbál se na něj mírně pousmál.

„Ano, Severusi. Rozhodl jsem se. Harry musí kus té cesty ujít sám, aby dokázal pochopit věci, které by jinak nepochopil... A můj čas se blíží. Nyní mám pouze tu výsadu, že jsem si mohl zvolit den, způsob i prostředek svého konce," odvětil s náznakem ironie. Pak svůj zrak upřel před sebe a kochal se výhledem, který byl před ním rozprostřený. Severus se rozhodl naposledy zkusit jeho rozhodnutí změnit.

„Víte, že když to budu já, tak ji ztratím... Ztratím úplně všechno dobré, co v životě mám," řekl mu zoufale a doufal, že Brumbál v sobě najde alespoň trochu pochopení, když už se ho on, Severus Snape, doprošuje.

„Všichni musíme něco obětovat, Severusi. To je nezbytné. Ale vy ji nemusíte ztratit. Jste dostatečně chytrý a schopný, abyste jí dokázal v pravý čas říct celou pravdu," řekl konejšivě a Severus se posměšně ušklíbl nad jeho nemilosrdnostní. Brumbál netušil, co má v plánu a Severus usoudil, že si ušetří jeho moudré rady, když o něm pomlčí i nadále.

„Jistě. Bude mě nenávidět a bude si vyčítat každou minutu, kterou mi věnovala," odsekl tvrdě a cítil, jak se v něm hromadí vztek.

„Sám dobře víte, že to záleží jen na vás... Chápu, že nejste nadšený z toho, že máte být tím, kdo mne zbaví života, ale je to jednoduše nevyhnutelné, tak se s tím smiřte," konstatoval ředitel a i v jeho hlase byl cítit náznak rozhořčení. Severus už vztekem překypoval, a tak nebylo divu, že se na starého muže utrhl víc, než by si byl přál v takovéto situaci.

„Nepomyslel jste si nikdy, že mnohé považujete za samozřejmost? Že toho chcete příliš moc? Nikdy ten váš geniální mozek nenapadlo, že už toho mám prostě dost!" Brumbál k němu mírně nahnul hlavu, ale už měl znovu svou obvyklou rovnováhu.

„Napadlo, nenapadlo... Na tom nezáleží," odvětil téměř klidně.

„Nebudu se s vámi dohadovat, Severusi. Souhlasil jste. Není o čem mluvit," dodal ještě a Severus vztekle trhnul pláštěm, otočil se na podpatku a bez slova se vydal pryč. Když scházel po točitém schodišti, potkal mladého Pottera a počastoval ho tvrdým, až vyčítavým pohledem. Harry na něj chvíli nechápavě hleděl, ale pak oba pokračovali svou cestou. Harry za Brumbálem a Severus zpět do sklepení, kde musí uskutečnit to jediné, co ji ochrání před bolestí...

***

O den dříve...

Severus neklidně přecházel sem a tam napříč komnatou. Zítra bude ten den. Zítra večer se uskuteční Brumbálův velkolepý plán. Ráno se znovu byl ujistit, že si tuhle pošetilost Albus nerozmyslel, ale k jeho smůle, starý kouzelník neměl v plánu couvnout. Severusovi tak nezbylo nic jiného, než sehnat Draca a potvrdit mu, že plán platí. Mladý Malfoy na něj hleděl se stejným strachem a zoufalstvím, které pociťoval i on sám. Jen každý měl jiné důvody, proč se cítil zahnán do kouta.

The secret story (česky) ✔️Where stories live. Discover now