SIMPTOMI I SEMINARI

10.3K 427 43
                                    

NIA

„Ma daj, ne vjerujem ti", Silvana me sa nevjericom gleda, dok zajedno doručkujemo u kuhinji. Bez obzira šta ona uradila i kakvu budućnost izabrala za sebe, ona je i dalje bila moja sestra i najbolja drugarica. Uvjek bi jele i provodile puno vremena zajedno, iako je otac tvrdio da mi ona zapravo puni glavu glupostima.

„Mislim nije da nisi lijepa ili privlačna, ali takvi frajeri žele atraktivnije ili iskusnije žene, ne tek punoljetne djevojke. Ja mislim da on ima posve neki drugi cilj."

„Vjeruj mi do jutros sam mislila da je sve bio san. Ali papirić u notesu je dokaz da je sve bilo stvarno"

„I hoćeš li ga zvati?"

„ Ne znam. Bojim se. Jedan krivi korak i bye, bye Boston." Sama pomisao da ću ostati bez željenog studija, izazivala je oštar grč u meni. „A on sam miriše na nevolju. Mislim da naši imaju nešto protiv njega. Otac ga je sinoć gledao ljutito."

„Nemoj to da uzimaš u obzir. Silvio Madurro za svakog nađe neku manu. I svi mu smetaju."

To je bila istina. Otac je bogataše smatrao prijetnjom za svoj posao. Na siromahe je gledao kao na ljude nedostojnim njegove pažnje. Jednostavno je volio da uništi sve što mu se nađe na putu.

„ Možda bi on mogao da ti pomogne i uvede te u svijet odraslih. Ovo ti je najbolji argument da uzmeš mobitel i nazoveš ga. Ko zna da li ćeš ikada više naletjeti na ovakvog frajera."

„Misliš?"

„Mislim!"

„ Evo da uzmemo u obzir da me privlači, kao i ja njega, ja iz ove kuće ne mogu da izađem, a da oni to ne saznaju." Tražim opravdanje da ga ne nazovem.

„Mislim da postoji rješenje i za to!"

„Ako misliš da se iskradem kroz prozor ili spustim pomoću plahte sa balkona, zaboravi."

Strah od visine je bio gotovo jednak kao strah od zmija.

„Ne mislim na to. Jutros dok sam prolazila do kuhinje, pričali su o seminaru. Mislim da počinje u ponedeljak i trajaće tri dana. A tri dana su sasvim dovoljna da se „to" odradi."

„Jesi sigurna da oboje idu?" Koliko god sam tražila opravdanje da ne idem, toliko je u meni rasla želja za susretom.

„ Mislim da ćeš sad sve to saznati iz prve ruke", ustane od stola i izađe iz kuhinje, dok majka sjeda na njeno mjesto.

„Nia došla sam da te obavjestim da tvoj otac i ja večeras odlazimo na seminar. Potrudi se da ne napraviš neku glupost, za vrijeme našeg odsustva. I pokušaj da što manje vremena provodiš sa Silvanom. Ona nije dobra za tebe."

„Aham" je sve što izgovorim, dok napuštam kuhinju i odlazim na sprat.

Seminar je bio drugi naziv za luksuzni odmor koji se sastojao od dva udaljena mjesta. Otac bi odlazio sa svojom ljubavnicom da „napuni baterije".

Majka je odlazila svom maseru koji bi je stručno riješio glavobolje i napetosti u leđima, za šta bi ga ona nagradila novčano i tjelesni.

Silvana i ja smo znale sve to. No, oni su i dalje čuvali svoju tajnu ni ne znajući da je ona zapravo odavno otkrivena.

Prije nego odem u svoju sobu, pokucam Silvani na vrata. Nakon što čujem „uđi" nađem se u njenoj sobi.

„Imala si pravo oni stvarno odlaze na onaj svoj seminar." Ali napetost me ne popušta. Roditelja neće biti, što znači da imam slobodan put. Posluga neće ništa reći čak iako primjete da sam odsutna. Kada su bili na tim seminarima, nikada nisu zvali, tako da ne bi ni primjetili da nisam u kući. Imala sam i jaku želju. Ali nešto me spriječavalo.

U rukama neprijatelja 🔚✔ Where stories live. Discover now