Rita Ora

191 8 0
                                    

Születési név: Rita Sahatçiu Ora
Becenév: Rita
Születési idő: 1990. november 26
Születési hely: Pristina, Koszovó
Foglalkozás: Énekesnő, Színésznő
Családi állapot: hajadon
Partner: Travis Barker
Magasság: 166 cm
Eredeti hajszín: Barna
Szemszín: Barna
Csillagjegy: Nyilas

Rita Ora 1990. november 26.-án született Koszovó fővárosában, Prishtinában. Édesanyja, Vera Sahatçiu, pszichiáter, édesapja, Besnik Sahatçiu, pubtulajdonos. Van egy nővére, Elena, és egy öccse, Don. Egy éves volt amikor koszovói-albán származású szüleivel és testvéreivel, az Egyesült Királyságba költözött, Nyugat-Londonban nőtt fel. Rita az Earls Court kerületi St Cuthbert Általános iskolában tanult, majd a Sylvia Young Theatre School és a St Charles Catholic Sixth Form College-ben tanult tovább.

KARRIER:

Kezdetben édesapja, Besnik pubjában énekelt, majd 2007-ben Craig David Awkward című dalában volt hallható, majd 2008-ban az énekes Where's Your Love című dalán is együtt dolgoztak, ehhez a számhoz videoklip is készült. Vokálozott James Morrison 2008-as Songs for You, Truths for Me című albumán.

2009-ben a BBC Eurovision: Your Country Needs You című műsorába jelentkezett, hogy ő képviselhesse Nagy-Britanniát a 2009-es Eurovíziós Dalfesztiválon, de visszalépett a verseny után, mondván nem érzi, hogy nem áll készen erre a feladatra. Menedzsere Sarah Stennett felvette a kapcsolatot az amerikai Roc Nation lemezkiadóval, nem sokkal ezután New York-ba utazott, ahol találkozott a kiadó alapítójával Jay-Z-vel, a találkozást követően aláírták a szerződést. Még ebben az évben lehetőséget kapott Jay-Z-től, hogy Young Forever című dalában énekeljen. 2010-ben, Rita, Drake: Over című klipjében szerepelt, de ebben a videóban nem énekelt.

Első kislemeze RIP címmel jelent meg 2012. május 6.-án. Második kislemeze augusztusban jelent meg, How We Do (Party) címmel. Első stúdióalbuma, az Ora 2012. augusztus 27.-én debütált a brit albumlista, az OCC élén. Ritát jelölték a legjobb új előadó kategóriában a 2012-es MTV Europe Music Awardson.

Rita első önálló turnéján, az Ora Tour-on 2012. október 23-30.-a közt fellépett Santa Ana-ban, San Francisco-ban, Chicagoban és Philadelphiában.

2012. november 4.-én érkezett harmadik kislemeze a Shine Ya Light, negyedik kislemeze a Radioactive, a következő év elején, 2013. február 11.-én jelent meg. 

2014. márciusában megjelent második stúdióalbumáról az első kislemez, mely az I Will Never Let You Down címet kapta. Júliusban jelent meg Iggy Azalea Black Widow című kislemeze, a dalt Rita és Iggy közösen énekelték fel, s a klipben is együtt szerepelnek. 2015 januárjában bejelentette, hogy második nagylemeze a nyáron napvilágot lát. Ugyancsak 2015-ben ő lett a brit Voice negyedik mentora. 2015. május 18.-án megjelentette legújabb kislemezét Poison címmel, majd augusztus 7.-én a Chris Brownnal közösen készített Body on Me című kislemez került kiadásra, és mindkét kislemez megtalálható majd Rita második stúdiólemezén, mely előreláthatólag 2017-ben érkezik.

A brit X-Factor 2015-ben is visszatért újabb zsűritagokkal, mely listába Rita is beletartozott, a másik új tag, Nick Grimshaw, mellett. Rita és Nick is elhagyták a tehetségkutatót egy évad után. Rita 2015-ben közreműködött Sigma - Coming Home című dalában. 2016 júliusában Tyra Banks bejelentette, hogy Rita fogja átvenni a helyét az ANTM következő évadában, mint házigazda. A népszerű reality-műsor újabb évada 2016 decemberében került képernyőre. 2017. május 26.-án megjelentette legújabb kislemezét ami a Your Song címet viseli.

SZÍNÉSZI KARRIER:

2004-ben Rita színészi tehetségét is megmutathatta a The Brief című sorozatban, még ebben az évben kapott egy kisebb szerepet az angol Spivs című drámában.

2013-ban önmagát alakítva feltűnt a 90210 című népszerű amerikai sorozatban, valamint a Halálos iramban 6. részében.

2015 elején mutatták be A szürke ötven árnyalata című filmet, melyben Rita a főszereplő milliárdos Christian Grey (Jamie Dornan) húgát Mia Grey-t alakítja. A filmnek már két másik része is be van jelentve, a második 2017-ben érkezik Fifty Shades Darker címmel, a harmadik pedig 2018-ban kerül a mozikba Fifty Shades Freed címmel. A folytatásokban persze Rita is szerepet kap, mint a milliárdos Christian Grey húga, Mia.

ÉRDEKESSÉGEK RITÁRÓL:

× Az énekesnő nevét filmrendező nagyapja, Besim Sahatçiu-k kedvenc színésznője, Rita Hayworth után kapta.
× Bár a születési neve Rita Sahatçiu, édesapja később megváltoztatta azt, mert az Ora-t könnyebb kiejteni.

MAGÁNÉLETE:

2009 és 2011 közt Bruno Mars barátnője volt, pletykálták, hogy 2009-ben vizsonya volt Jay-Z-vel, 2011-ben pedig a modell Cara Delevingne-al. 2011-től 2012-ig Rob Kardashiannal járt, majd rövid kapcsolata volt Dave Gardnerrel. Ezt követően Calvin Harrissel élt kapcsolatban 2014 nyaráig, ezután Ricky Hillel kezdett randevúzni, akivel 2015 nyarán szakított.

Sziasztok! Nyugodtan írhattok ti is hírességeket 😘 bátran vote-oljatok és kommenteljetek, elfogadok tanácsokat a könyvvel kapcsolatban

Rất tiếc! Hình ảnh này không tuân theo hướng dẫn nội dung. Để tiếp tục đăng tải, vui lòng xóa hoặc tải lên một hình ảnh khác.

Sziasztok! Nyugodtan írhattok ti is hírességeket 😘 bátran vote-oljatok és kommenteljetek, elfogadok tanácsokat a könyvvel kapcsolatban. 😀 pusziii😘😘

HírességekNơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ