EKMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

6.4K 150 3
                                    

MERHABA DEĞERLİ OKUYUCULARIM , ASLINDA YARIN KADINLAR GÜNÜ AMA BENİM IÇİN HERGÜN KADINLAR GÜNÜ,  BU YÜZDEN ŞİMDİDEN TÜM KADIN OKUYUCULARIMIN KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN 😇

Dünya EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ , sevgililer günü , anneler günü gibi birşey değildir.  Kadınlar gününün tarihçesi ;

    8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil  fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi  , arkasından da çıkan yangında çıkamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000 'i aşkın kişi katıldı. 26-27 Ağustos 1910 tarihin de Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonele bağlı kadınlar toplantısında  (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı ) Almanya  Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin,  8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" ( International Women's Day -Kadınlar Günü ) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.

     Yani , 8 Mart işçi kadınların cayır cayır yanarak ölmesi ile ilgili bir gündür . Yüz yıllar boyunca kadınların toplumsal eşitlik , özgürlük, erkeklerle eşit çalışma hakları , eşit ücret , eşit sosyal imkanlar için verdiği mücadelenin onurlandırılması ile ilgili bir gündür.
    Bu günü saçma sapan bir tüketim gününe indirgeyip , kadınlar çiçektir , böcektir demeyin rica ediyorum. Kadınlar çiçek ya da süs eşyası değil , erkeklerle eşit bireylerdir. En azından büyük bir mücadelenin sembolü olan bu güne , yüz yıllık kadın mücadelesine ve yanarak ölmüş kadın işcilerin anısına saygıdan "emekçi kadınlar gününü " indirimden çanta alma gününe dönüştürmeyelim.

       Kadın olarak haklarımızdan vazgeçmeyelim. Eşit haklarımız için savaşmayı asla bırakmayalım... Öğrenmekten asla kaçınmayın , ve unutmayın biz öğrenirsek herkes öğrenir bundan korkan cahil topluma asla baş eğmeyin. Hepinizin tekrar emekçi kadınlar gününü kutlarım 😍😘

HATA #Wattys2018Where stories live. Discover now