Džekpot

2.3K 122 4
                                    

Nervozno je vrteo olovku po prstima lupkajući jednim njenim krajem po savršeno glatkoj površini staklenog stola za kojim je sedeo sam sa svojim mislima. Svaki korak koji je zalupao pokraj vrata sale za sastanke mu je trzao nerve dok mu je svaki sekund daljeg čekanja uzbuđivao um, primoravajući ga da obuzda reakcije koje nije želeo da ispolji svetu, koje nije želeo da na tanjiru ponudi neprijateljima. Duboko uzdahnuvši, spustio je beležnicu nazad na sto svojim dugim prstima obuhvatajući telefonsku slušalicu, blago uzdahnuvši kada je shvatio da ga pritiskanje brojeva na istoj i zvuk poziva smiruje, neće biti odsečen od sopstvene kancelarije. 

"Mayakovsky advokatska firma", Emilin tupi glas sa druge strane uspeo je samim javljanjem da mu uništi i poslednju trunku strpljenja koju je čuvao poput kapi vode u Sahari, "Kako mogu da Vam pomognem?" 

"Emily, ja sam", duboko uzdahnuvši, odlučio je da sav svoj bes ne sruši na sekretaricu, "Petar. Gde su svi ostali?" 

"Ostali, gospodine?", slušajući njen glas, nežno je pritisnuo svoje čelo tešeći sebe da devojka sa druge strane slušalice nije namerno ovakva, ipak nije njena krivica.

"Moja braća", uzdahnuvši, pogledom je lutao preko velikog staklenog zida nadajući se da će videti bar jednu osobu koja bi mogla svojim prisustvom da prekine agoniju ovog poziva, "Da li su dolazili do tebe?"

"Ne", vrteći papire po svom savršeno uređenom stolu, Emily se trudila da nađe razlog koji bi objasnio zašto je Petar zove iz sale za sastanke, "Da li je trebalo da mi se jave?" 

"Ne, čekam ih", ne želeći ni za trenutak duže da čuje udisaj firmine sekretarice, prekinuo je vezu znajući da će u nekom trenutku nastupiti kajanje zbog nedostatka manira za koje nije imao vremena. 

Zatečena signalom koji je značio da je veza prekinuta pre nego što je i sama mogla da pita šta može da uradi a da Petru olakša čekanje, nije mogla i nije htela da situaciju prepusti slučaju. U ovoj firmi je dolazilo do ozbiljnih potresa čim se sam temelj firme tajno i bezrazložno sastajao u sali za sastanke koja nije služila ničemu više do susretima suštinskim za firmu. Prativši trag svog osećaja za nevolju, Emily je znala na koja vrata treba da pokuca. 

"Gospođice Woods, u potrazi ste za određenim fajlom?", slatki glasić sekretarice koja se došunjala do njenog ramena probudio ju je iz dubokog transa stvorenog fajlovim firme koji su bili stari bar koliko ona. 

"Da li sam ti potrebna Emily?", pakujući papire raširene po stolu, polako je shvatala zašto ova žena izvodi parkur po Petrovim živicima. 

"Gospodin Petar je zvao iz sale za sastanke", pogledom jureći po naslovima slučajeva razbacanih po stolu koje je Veronica kupila brže od njenih pogleda, želela je da oseti srž slučaja koji joj je bio daleko za dohvat ruke, "Da li treba da organizujem sastanak? Da li sam Vam potrebna za organizovanje sale?" 

"Emily", uzdahnuvši duboko, Veronica je mogla da se opusti kada je, pokupivši sve potencijalno opasne fajlove koje je moglo da zapamti oštro oko sekretarice, prigrlila sve one koji su joj bili potrebni, "Da li ti je, bilo koji gospodin Mayakovsky, dao ovlašćenja za danas?" 

"Lav i Nikolai", slegnuvši ramenima, zakoračila je bliže Veroniki. Znala je da od Aurore i Genevieve ne bi dobila informaciju koja joj je bila dovoljna i zato je svoje kandže pružila ka lakšem plenu ubeđena u svoj uspeh. Gledajući te tamne oči dok je očekivala informaciju kojom bi mogla da nastavi svoj posao, u njima nije videla ognjište žara koje je pretilo da zapali svaku njenu nameru. 

"Gospoda Mayakovsky", nežan ženski glas se prelivao vazduhom prostorije dok su potpetice lomile zemlju nad kojom je stajalo Emilyno samopouzdanje, "Sastanak je porodični što znači da je privatnog karaktera", osmehnuvši se, Auorin pogled je mogao da zaledi znatiželjnu devojku koja je pred njom stajala, "Verujem da sledeći mesec ocenjujemo produktivnost radnika što bi značilo", pelazeći preko firmirane haljine na telu sekretarice, "Da se svaki minut utrošen na zadržavanje drugih radnika ili prosto ćaskanje na hodniku", osmehnuvši se, Aurora je sačekala Genevieve, "Računa kao neproduktivan." 

"Razumem, gospođo Mayakovsky", progutavši bes koji se nizao u njenom telu, Emily je smogla snage da ode od legla zmija koje su se motale oko njenog tela čekajući poglrešan korak. Neznajući da je u džepu nosila otrov smrtonosan za gmizavce. 

"Našla si fajlove iz 2006 koje je Petar tražio?", zabrinuto, Genevieve je uzimala pola fascikli iz Veronikinih ruku dok je, pružajući deo Aurori, hodala ka kancelariji u kojoj su ih čekali odabranici spremni da mrze pored žena koje su voleli više od života. 

"Pored njih, našla sam džekpot", osmehnuvši se, Veronica je pokazivala na fasciklu u Aurorinim rukama koja je umesto standardnih fascikli dostupnih svima, bila zalepljenih korica ne dopuštajući da njihov sadržaj bude dostupan radnicima firme koja pred svetom nije imala tajne. 

"Šta je unutra?", znatiželjno okrećući fascikle, Aurora je žurila da pogleda onu koja im tolike godine nije bila dostupna. 

"Čula si", Genevieve se smejala dok je fasciklu uzimala u svoje ruke, "Džekpot."

* * *

"Jebote", duboki uzdah je bio mnogo daleko od smirene konverzacije koju su vodili pre samo par minuta, "Kako si uspela da ovo nađeš?" 

"Nikolai", podignuvši obrve, Aurora je kontrolisala jezik svog muža bolje od njega samog, "Preći će ti u naviku."

Osmehnuvši se, Veronica je nemo odmahnula glavom dok je sedala za sto u čijim stolicama su svi nosili prezime Mayakovsky, "Bio je u odbijenim fajlovima firme, onima koji nisu donosili novac i onima koji nisu bili moralno pogodni za poslove Mayakovsky firme." 

"Kako si otvorila fasciklu?", iznenađeno vrteći papire tajne fascikle po prstima, Lav je podigao pogled osmotrivši izabranicu svoga brata. 

"Aceton", slegnuvši ramenima, nenameran smeh lepših polovina je preplavio prostoriju unoseći vedrinu u mračno vreme koje ih je obuzelo. 

"Dakle, gospodo", osmehnuvši se, Gina je prekinula euforiju koja im je kratkotrajno uzrujala krv, "Kakvi su nam planovi?"

"Za ovakvu situaciju nam je potrebno veliko pokriće", podignuvši obrve, Aurora je pogledala po prostoriji tražeći opravdanje prevare u jednoj osobi, "Slavlje na kome ćemo se izboriti za pravdu koju stvaramo sami." 

"Šta imaš na umu?", iznenađeno se osmehnuvši, Veronica je pratila Aurorin tok misli. 

"Dete!", iznenađeno uzviknuvši, Genevieve je privukla pogled svih prisutnih.

"Trudna si?", puštajući da mu voda zatvara disajne puteve, Lav je vezao pogled za svoju ženu. 

"Ne", prevrnuvši očima, Gina je nestrpljivo bacala svoj pogled ka prostoriji, "Nije nam potrebna istina da stvorimo veliku laž." 

"Potrebna nam je laž koja će da pogodi metu", slegnuvši ramenima, Veronica je znala u kojem pravcu se kretalo žensko mišljenje, znala je i kakvu žrtvu će morati da podnese zarad ove porodice, "Petre, očekivaćemo dete."

MOĆ U SMRTIWhere stories live. Discover now