Pucanj

1.3K 70 1
                                    

Prsti su mu na kraju svake sekunde dodirivali sto stvarajući ujednačen zvuk nervoze u kojoj su se gubile njegove misli dok mu je pogled išao dalje od oblaka koje je gledao kroz ovalni prozor. Više nije bio ljut i nije imao snage da bude ogorčen. Naime, svu svoju volju dao je ovom putovanju nadajući se naizbežnom uspehu. Morao je da veruje jer je nada bila sve što mu je ostalo, fizički više nije mogao ništa dotaći prstima tako da ga podseti da je u tim rukama držao nju. Odmahnuvši glavom, nadao se da će tim jedva svesnim pokretom raščistiti misli i uneti malo razuma u svoj umorni um. Ipak, uspeo je samo da ponovo spusti pogled sa večnog neba na sitna štampana slova tabloida koji je na svojoj naslovnoj strani objavio njegov lik pre skoro tri dana. Duboko uzdhanuvši, po ko zna koji put je u ruke ponovo uzeo jeftini papir fokusirajući se na naslov. 

KO JE TAJANSTVENA DEVOJKA PETRA MAYAKOVSKOG? Upoznajte Jane Florence na stranama devet i deset.

 Tmurna senka mu se još više nadvila preko čela kada je počeo da lista strane. Po ko zna koji put će pročitati isti tekst ali ne zato što to nisu bile njene reči već zato što je želeo da se uveri da nije stvaran. Patio je za njom a ona ga je lagala, zabila mu je nož izdaje u leđa ostavivši smrti da gleda kako krvari na podu svog dostojanstva. Zato je, odbijajući da poveruje u klimavu laž, stvarao nejasnu istinu. Pustivši da mu pogled padne na njeno lice koje je prekrilo stranu na kojoj se zaustavio, gužvao je list u dlanu očima prelazeći preko besmislenog sklopa slova, reči. 

Dobar dan gospođice Florence, hvala što ste pristali na ovaj intervju. Da li biste nam mogli reći nešto više o razlogu Vašeg dolaska u naše krajeve? Ima li tu nečega više od pukog zaposlenja u najuspešnijem tabloidu? 

J: Hvala Vam na pozivu. Volim ovaj deo zemlje, priroda je prelepa i ljudi su gostoljubivi. New York me je umorio. 

Verujemo da ste u gradu koji nikada ne spava ostavili nekoga, da li je to tačno? 

J: Petar je član porodice koja se ne bavi poštenim poslovima, ne želim da budem deo Mayakovsky mafije. Ono što rade nedužnim devojkama.. Advokatska firma je pusti paravan..

Besno bacivši novine na avionski pod, stegao je pesnicu odmahnuvši glavom. Odbacivao je svaku pomisao na to da je mogla da postoji i najmanja šansa da je ona govorila ovakve gadosti dok je verovao u ljubav. Verovao je da će sa njom proživeti sve a sada se u sred nedođije pitao da li je ta ljubav ikada postojala? Zašto mu nije rekla svoje pravo ime? Zašto se krila? 

"Ako nastaviš da lupaš glavu ne možeš da očekuješ ništa više nego da pukne", Lavov glas je povukao Petra iz crne rupe razmišljanja kada se spustio u fotelju prekoputa njega, "Ako je zaista izgovorila išta od ovoga", bacivši blagi pogled na novine, Lav se nije dugo zadržavao na njima, "Onda je kontradiktorna i luda."

"Zaista ne vidim razlog da izgubi posao jer nas čuva a onda dođe na drugi kraj zemlje da bi objavila par laži za sitne pare", Nikolai je odmahnuo glavom verujući u postojanost te žene koja je osvojila čelično srce njegovog brata. 

Ipak, koliko god su braća gajila nadu u srcima im je postojao skriveni strah od najgoreg, strah od onoga što bi mogli da zateknu u stanu Jane Florence i potrazi za Veronicom Woods. Nisu se plašili laži i niskih udaraca jer ih je otac učio da jedan drgum čvrsto drže gard poput kakvog živog štita, ono čega su se plašili je bilo mnogo strašnije i nije postojala adekvatna odbrana. Plašili su se zvuka tišine koji ne bi mogao da im kaže da je ona živa, plašili su se sudbine kroz čija vrata su već prošli. 

"Gospodo", stjuardesa se provukla kroz tišinu prekidajući misli koje su se preplitale u tim lepim glavama, "Slećemo kroz par minuta." 

Uzdahnuvši duboko, zakopčao je dugme na sakou okrenuvši glavu od stvarne unutrašnjosti aviona ka onome što nije mogao da dotakne. Kroz par sati, biće u tom avionu sa njom. Pustio je da tiho obećanje proleti kroz njegov um odbijajući svaku mogućnost koja bi mu zabranila da se nada. 

MOĆ U SMRTIWhere stories live. Discover now