Σε πιάσανε;

9 5 0
                                    

Χύθηκαν στους δρόμους για να τη κυνηγήσουν. Μα τι στο καλό έκανε αυτή η κοπέλα; Μη χάνοντας την ευκαιρία έτρεξα και εγώ προς το σχολείο, την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή. Μπαίνω στο προαύλιο λαχανιασμένη με τη καρδιά μου να αντηχεί στη μέσα μεριά των τυμπάνων μου.

Κατέβαλα προσπάθεια για να δείχνω όσο πιο αδιάφορη γινόταν, να μη δίνω στόχο. Τι να έγινε με αυτή; Αν τη πιάσουνε και τη συλλάβουνε; Λίγο μετά και ενώ εγώ έχω πεθάνει από την ανησυχία μου, η Νάντια προχωράει τελείως χαλαρή μέσα στο προαύλιο. Τρέχω δίπλα της.

Έρικα: Τι έγινε, σε πιάσανε;

Νάντια: Ναι.

Έρικα: Και; Μη με σκας πες μου!

Νάντια: Τίποτα, με περάσανε για εσένα και εγώ τους εξήγησα πως δεν έτρεξα για να τους ξεφύγω αλλά γιατί το κάνω κάθε πρωι ως γυμναστική.

Έρικα: Και το πίστεψαν;

Νάντια Βεβαιότατα, έτσι είμαι απλώς μία έφηβη με μία λίγο πιο εκκεντρική πρωινή συνήθεια.

Αν και ριψοκίνδυνο το σχέδιό της οφείλω να ομολογήσω πως ήταν ιδιοφυές! Μας γλίτωσε προς το παρόν. Η ώρα πέρασε με πολύ συζήτηση και θεωρίες για τους ληστές των βιβλίων. Ήταν φανερό πια τα βιβλία αυτά με τον ένα τρόπο ή τον άλλο ήταν καθοριστικής σημασίας.

Έμενε μόνο να ανακαλύψουμε ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός που θα τα ήθελε στη κατοχή του. Αν τα πουλούσε με τη φήμη που έχουν θα κέρδιζε τόσα χρήματα που ιθανόν να μη χρειαζόταν να ξαναδουλέψει στη ζωή του.

Ποιος θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο κάθαρμα που για να βγάλει λεφτά θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στους συνανθρώπους του;

Έρικα: Ας αρχίσουμε να διαγράφουμε υπόπτους. Λοιπόν, οι συνάνδελφοι του μπαμπά σου, ο Γρηγόρης, η Στεφανία, ο Ντίνος και η Αγγέλα , δεν είναι. Δεν φάνηκε να τους ενδιαφέρει καθόλου η συλλογή του πατέρα σου. Τώρα εκείνος ο στριφνός γέρος δεν τους ήξερε προσωπικά.

Νάντια: Ναι, ούτε ο μπαμπάς τον έχει αναφέρει ποτέ.

Έρικα: Έχει άλλες παρέες, συγγενείς..;

Νάντια: Όχι σου είπα τίποτα. Οι φίλοι του είναι αυτοί από τη δουλειά.

Το μυαλό μου είχε παγώσει από τον τρόμο.

Έρικα: Ο πατέρας μου.

Δεν μπορούσα να το πιστέψω για τον τρόμο που έπρεπε να ξαναζήσω με αυτόν τον άνθρωπο. Μέσα στο σχολείο δεν το αναφέραμε πάλι, είχε κατανοήσει πόσο σοκαρισμένη ήμουν από αυτή την διαπίστωση, αλλά στο σχόλασμα δεν μπορούσα να σταματήσω να μιλάω για αυτόν.

Έρικα: Αν το σκεφτείς βγάζει απόλυτο νόημα. Μόνο ο πατέρας μου είναι τόσο κακός άνθρωπος, συν ότι έχει και εύκολη πρόσβαση στο διαμέρισμά σας..

Οι λέξεις αίρεαν σα τρεχούμενο νερό από το στόμα μου. Δεν μπορούσα να το ανεχτώ, αυτός ο άνθρωπος μου είχε καταστρέψει τη ζωή και τώρα προσπάθησε να κάνει το ίδιο και στη κολλητή μου. Εκείνη παρέμενε υπομονετική δίπλα μου με τη κρίση πολυλογίας που είχα.

Όταν είχαμε φτάσει έξω από τη πολυκατοικία, η πραγματικότητά μου με επανέφερε βίαια σε ένα σιωπηλό στάδιο. Δεν γινόταν να μπω μέσα άμμεσα χωρίς να με προσέξουν. Μπορεί τη πρώτη φορά να δούλεψε αλλά τώρα έχουν μιλήσει με τους γείτονες μας, θα με υποπτευθούν.

Έρικα: Δεν είναι καλή ιδέα να μείνω στο πάρκο σήμερα ε;

Ανέφερα απελπισμένα.

Νάντια: Μη λες βλακείες. Είπαμε ότι θα μείνουμε μαζί και θα το κάνουμε.

Έρικα: Πώς;

Νάντια: Δεν ξέρω σκέψου!

Η προσταγή της κινητοποίησε τις μνήμες μου από τις φορές που εισέβαλα στον πατέρα.

Έρικα: Πήγενε επάνω και άνοιξε το παράθυρο στο μπαλκόνι σου.

Με κοιτάζει περίεργα.

Νάντια: Τι έχεις σκοπό να κάνεις ακριβώς;

Έρικα: Θα σκαρφαλώσω στη ταράτσα της διπλανής πολυκατοικίας και θα περάσω στο μπαλκόνι σου για να μπω από το παράθυρο.

Η φιγούρα της είναι τρομοκρατημένη από πάνω ως κάτω.

Έρικα: Μη με κοιτάς έτσι. Δεν έχω άλλη επιλογή!

Αποδέχεται αυτή τη μοίρα και ακολουθεί τις υποδείξεις μου. Σε πολύ λίγο το παράθυρο έχει ανοίξει και με περιμένει.

Το ΑσανσέρOnde histórias criam vida. Descubra agora