Kεφάλαιο 6

2K 291 66
                                    


Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι μήνες περνούσαν αργά και τα σημάδια της εγκυμοσύνης δεν άργησαν να φανούν, αναπτερώνοντας το ηθικό και τις ελπίδες του Αλέξανδρου που προσέφερε περισσότερες ελευθερίες στη Δεύτερη Σύζυγο και φαινόταν να παραγκωνίζει περισσότερο την Πρώτη.

Η Ελένη είχε άχτι τη γρουσούζα κόρη της Μαρίας. Δεν συμπαθούσε τα μάτια της και ακόμα περισσότερο την ίδια και σε αντίδραση που ο Αλέξανδρος υποτιμούσε το πρώτο της παιδί, φόρτωνε με δουλειές του σπιτιού το δικό του, παρά τις διαμαρτυρίες της Πρώτης Συζύγου.

Όσο δεν αποσπούσαν οι δουλειές την Ευτυχία από τα μαθήματα (τι τσάμπα πλήρωνε τη δασκάλα;), ο Άρχοντας έκανε τα στραβά μάτια.

Η μικρή κοκκινομάλλα, από την άλλη, δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό. Είχε ξεκινήσει πια και μαθήματα ραπτικής με τη μητέρα της και τη δασκάλα της, κάτι που απολάμβανε και αποδείχτηκε ότι είχε μεγάλη κλίση πέρα από το εφόδιο το οποίο αποτέλεσε στη μετέπειτα ζωή της. Επιτέλους, μια τέχνη που της άρεσε!

Εκτός αυτού περνούσε και ώρες με τον Οδυσσέα,που ξεκίνησε και αυτός τα δικά του μαθήματα γραφής και ανάγνωσης, γιατί δυστυχώς δεν είχε πάει ποτέ του σχολείο, με τη δασκάλα της Ευτυχίας.Ο αδερφός του νέου άρχοντα του Πύργου, έστω και ετεροθαλής, έστω και Κοινός, πρέπει να έχει μια στοιχειώδη μόρφωση.

Καταλάβατε;

Περνούσαν χρόνο μαζί τα βράδια, όταν κοιμούνταν όλοι και βοηθούσε τον μικρό της αδερφό, όπως τον αποκαλούσε όταν δεν άκουγε κανείς, στα μαθήματα του. Όχι ότι ο πιτσιρίκος είχε ανάγκη, ρουφούσε τη γνώση σαν σφουγγάρι και μάθαινε αμέσως, όπως η κοκκινομάλλα, όταν πρωτοξεκίνησε να μαθαίνει γράμματα.

Ο Οδυσσέας, ο γιος της Δεύτερης Συζύγου, ήταν το μοναδικό παιδί που δεν την κοροΐδευε για τα χαρακτηριστικά της, για τα κατακόκκινα μαλλιά της που θύμιζαν τα αποξηραμένα κράνα που έφερναν στον Νότο οι έμποροι από τον Βορρά και το κατάλευκο σαν φτερά περιστεριού, δέρμα της. Ίσα-ίσα, το αγοράκι, συμβατό με τα χαρακτηριστικά του Νότου, φαινόταν εντυπωσιασμένο από αυτά τα ασυνήθιστα χρώματα και τα κοιτούσε με ένα μικρό δέος, αντί για περιφρόνηση.

Συνήθιζαν ακόμα, το βράδυ να βγάινουν από τον Πύργο στα κρυφά και να πηγαίνουν στην αυλή, να μετράνε τα αστέρια τις νύχτες, παιχνίδι στο οποίο ο Οδυσσέας μυήθηκε από τη καλή του φίλη.

Η Δεύτερη Σύζυγος Όπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα