Κεφάλαιο 11

1.9K 274 111
                                    


Η Ελένη, στα είκοσι εννέα της χρόνια, συνελήφθη για την απόπειρα της δολοφονίας της Μαρίας. Ένα χρόνο μετά, η δίκη μαζί με τη σύλληψη αλλά και το γεγονός ότι μια Κοινή έκανε την Πικροδάφνη και το σουλιμά πρωινό γεύμα και το σέρβιρε σε μια Αρχόντισσα, είχε γίνει βούκινο στο νησί που λαμβάνει χώρα, προς το παρόν, η ιστορία μας.

Στη δίκη, λοιπόν, η μοίρα της Ελένης δεν την έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα, ούτως ή άλλως ήταν κάτι σπάνιο για μια γυναίκα να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά στη φυλακή. Η αρχική απόφαση ήταν η Δεύτερη Σύζυγος, που εκείνη την στιγμή δεν ήταν σύζυγος κανενός, να κλειστεί πίσω από τα κάγκελα για δέκα χρόνια. Στην ηλικία των τριάντα εφτά χρόνων όμως, η πόρτα των φυλακών έκλεισε πίσω της οριστικά, για να ανοίξει μια καινούρια.

Όπως είναι κατανοητό, η Ελένη δεν μπορούσε να γυρίσει στο μικρό νησί, το πιο νότιο κομμάτι ξηράς της χώρας, ενώ είχε μείνει άνευ πόρων. Για να μην πεθάνει σαν το αδέσποτο σκυλί, ο Σέργιος της βρήκε για γαμπρό έναν χήρο, φούρναρη στο επάγγελμα, του οποίου το όνομα δεν το έμαθα ποτέ.

Όχι ότι μας νοιάζει, βέβαια.

Και ενώ κάθε νοήμων άνθρωπος θα σκεφτόταν ότι , εντάξει, μια γυναίκα έκανε το λάθος και παντρεύτηκε τον εν λόγω φούρναρη με τη φήμη του βίαιου και σατράπη ανθρώπου, θα βρισκόταν και δεύτερη;

Η ανάγκη, βλέπετε. Η ανάγκη και των δύο. Η ανάγκη του ενός να βρει μια να του μεγαλώσει τα παιδιά από την πρώτη του γυναίκα, αν και δεν μπορώ να φανταστώ ποιος πατέρας θα άφηνε την φροντίδα των παιδιών του σε μια φαρμακεύτρα. Και της άλλης, να μείνει κάπου και να φάει κάτι. Οπουδήποτε και οτιδήποτε, αντίστοιχα.

Οι φήμες έλεγαν ότι, πάνω σε έναν καβγά, η Ελένη λιποθύμησε από το ξύλο και, απλά, δεν ξαναξύπνησε ποτέ. Ο φούρναρης βρέθηκε λίγο καιρό μετά το θάνατο της Ελένης, ανθρώπινο σουρωτήρι από τις σφαίρες. Συμπλοκή με ληστές, είπε η αστυνομία.

Τα παιδιά του δεν ξέρω τι απέγιναν, ούτως ή άλλως με την πάλαι ποτέ Δεύτερη Σύζυγο, δεν είχαν αποκτήσει απογόνους. Όμως ξέρω τι έγιναν οι γιοι της Ελένης.

Ο Οδυσσέας, όταν αποφυλακίστηκε και φρεσκοπαντρεύτηκε η μάνα του, δεκαοχτώ με δεκαεννιά χρονών παλικάρι, πήγε να τη δει στο γειτονικό νησί, για να εισπράξει την χολιασμένη αντίδραση της. «Εμένα γιος μου είναι μόνο το Αρχοντόπουλο» του είπε και του έκλεισε την πόρτα στα μούτρα.

Η Δεύτερη Σύζυγος Όπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα