Κεφάλαιο 12

1.9K 264 89
                                    


50 χρόνια πριν

Για οχτώ χρόνια όλα καλά. Η οικογένεια ζούσε σε μια απόλυτη αρμονία με τα τρία παιδιά του Αλέξανδρου,εκ των οποίων τα δύο ήταν και της Μαρίας. Η Μαρία δεν ξανά έμεινε ποτέ έγκυος, λες και η γέννηση του Σπύρου ήταν κάποια μορφή εκδίκησης ή τιμωρίας από τη Μαρία προς τον Αλέξανδρο. 'Ισως.

Όταν ο Αλέξανδρος έφερε τη Δεύτερη Σύζυγο, κάποιοι εξεπλάγησαν, κάποιοι αντέδρασαν, κάποιοι γέλασαν. Όταν η Μαρία έμεινε έγκυος, πάλι το ίδιο σε μεγαλύτερο βαθμό. Και όταν έγινε γνωστό σε Κοινούς και Άρχοντες πως συνέβει αυτή η εγκυμοσύνη, το γέλιο πρωταγωνιστούσε όλων των αντιδράσεων. Μιλάμε για ευαισθησία ψυχών, όπως καταλαβαίνετε.

Το μεγαλύτερο θύμα αυτής της υπόθεσης, για εμένα, είναι η Ευτυχία. Όσο μεγάλωνε, τόσο καταλάβαινε τι σήμαιναν τα λόγια που είχε ξεστομίσει η μητέρα της στον παππού της την ημέρα που την πήρε και έφυγαν από τον Πύργο του πατέρα της. Το σκεφτόταν συχνά, τόσο συχνά που δεν την άφηνε η φαγωμάρα ούτε στα όνειρα της, που έβλεπε τον πατέρα της να επιτίθεται στη μάνα της. Θυμόταν τις λέξεις, σύντομο και επώδυνο. « Ήταν επώδυνο αλλά τουλάχιστον ήταν σύντομο. Ήταν σύντομο αλλά, Χριστέ μου ήταν επώδυνο» έλεγε και ξανάλεγε στο κρεβάτι της, με κλειστά τα μάτια και σφιγμένα δόντια. Ο βιασμός της μητέρας της θα τη στοίχειωνε, μέχρι να μάθει όλη την αλήθεια. Ευτυχώς.

Ο Σπύρος μεγάλωνε ως διάδοχος του τίτλου και του Πύργου, ο Ιάσονας ως νόθος γιος του Αλέξανδρου, έκπτωτος διάδοχος, και η εικοσάχρονη Ευτυχία ως μια γρουσούζα σε ηλικία γάμου, κάτι που έκανε τον Αλέξανδρο να γελάει κάθε φορά που η Μαρία του το υπενθύμιζε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής, η κοκκινομάλλα μας, ολοκληρή κοπέλα πια, μπήκε σε ηλικία κατάλληλη για να ντυθεί νύφη πριν από τέσσερα χρόνια, στα δεκάξι της. Και από την ηλικία αυτή, μάθαινε από τη μητέρα της, ότι πιστευόταν ότι πρέπει να ξέρει μια γυναίκα που επρόκειτο να παντρευτεί. Πως γίνονται τα παιδιά, τι έχουν οι άντρες ανάμεσα στα πόδια τους και τι κάνουν με αυτό στις γυναίκες για να τεκνοποιήσουν και ότι αυτό γίνεται πάντα μετά το γάμο, ούτε λεπτό νωρίτερα. Η κοπέλα μάθαινε και τους κώδικες τιμής που περιβάλλουν ένα αρχοντικό ζεύγος. «Ο άντρας σου δεν έχει δικαίωμα να σε χτυπήσει, ούτε καν να αγγίξει τρίχα από τα μαλλιά σου για κακό σκοπό! Αν προσβάλλεις την τιμή του, ομως, μπορεί να κάνει ότι και ο πατέρας σου, σε ανάλογη περίπτωση. Να σε σκοτώσει.»

Η Δεύτερη Σύζυγος Όπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα