Κεφάλαιο 24

1.4K 207 129
                                    

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η Ελπίδα, ο Στέλιος και η Λυγερή αποχώρησαν από το σπίτι του συγγενή τους και η Μαρία, χωρίς να επιτρέπει στον Οδυσσέα να την βοηθήσει (ίδια η κόρη της), έστρωσε για να βολευτούν και οι τέσσερις από τους πέντε που θα διανυκτέρευαν εκεί. Ευτυχώς, ο Αλέξης είχε την κούνια του.

Πως και πως περίμενε η Μαρία να κλάψει το παιδί. Δεν το χόρταινε, δεν της έκανε η καρδιά να το αφήσει στο κρεβάτι του όταν αποκοιμιόταν. «Καλέ μου, Αλέξη μου, ορφανό θα σ' άφηνε ο ίδιος ο παππούς σου, χρυσέ μου.»

Η Αρχόντισσα ήξερε μόνο για την τύχη που είχε δοθεί στην Ευτυχία από τους Άρχοντες, δεν πήγαινε ο νους της ότι ήξεραν για την εγκυμοσύνη. Σκέφτηκε ότι, αν δεν είχαν γνώση της συγκεκριμένης πληροφορίας, μπορεί να της έκαναν κακό όσο ήταν έγκυος και ανατρίχιαζε σε αυτήν την σκέψη.

«Είστε και οι δύο ζωντανοί, μάτια μου, αυτό έχει σημασία.» Μιλούσε στο παιδί όσο αυτό κοιμόταν στην αγκαλιά της. «Ο Σέργιος που είναι αίμα σου τα φταίει όλα. Που να τον βρουν τα χειρότερα, Παναγία μου!» και με την κατάρα στα χείλη, ξάπλωσε το μωρό στην κούνια, το φίλησε απαλά στο μέτωπο και το σκέπασε να μην κρυώσει, γιατί έξω το χιόνι είχε κάνει λευκό χαλί στους δρόμους.

Η Μαρία έκανε λάθη, πολλά λάθη, στηριζόμενη στην εμπάθεια και τα κατώτερα συναισθήματα, τα συναισθήματα μιας γυναίκας που μεγάλωσε με την αίσθηση ότι είναι ανώτερη από την πλειοψηφία του συνόλου, που δεν εγκλιματίστηκε ποτέ με τον κόσμο και παρά την άγρια και σκληρή ζωή του Νότου, δεν έμαθε πως είναι οι κανονικές δυσκολίες, παραδείγματος χάριν, ο καθημερινός αγώνας για εξασφάλιση του μεσημεριανού φαγητού στο τραπέζι.

Πέρα από τα λάθη και τα πάθη της όμως, είχε κληρονομήσει από τον Παύλο ότι και ο Στέφανος. Μια ανίκητη αγάπη για το αίμα που την ενώνει με κάποιον άλλο άνθρωπο, και ειδικά όταν αυτός ο άνθρωπος πήρε ζωή από τη ζωή της, όπως τα παιδιά και το εγγόνι της.

Γι' αυτό και μόνο, Μαρία, εγώ σου τα συγχωρώ όλα, όπως έκανε και η Ευτυχία.

Άλλους δεν μπορώ να συγχωρέσω.

Το πρωί έφτασε και ενώ η Λυγερή θα πήγαινε στο νοσοκομείο για να δουλέψει, όλοι οι υπόλοιποι, συγγενείς εξ' αίματος αλλά και εξ' αγχιστείας, ήρθαν για να δουν την επιζήσασα του παραλίγο φονικού.

Όταν η νοσοκόμα είπε ότι η κοπέλα έχει ξυπνήσει και μπορούν να περάσουν να τη δουν, μάλιστα ζητάει επίμονα να μάθει για τον άντρα και τον γιο της, ο Οδυσσέας και η Μαρία σηκώθηκαν απότομα από τις θέσεις τους για να τους κόψει τη φόρα ο Παύλος.

Η Δεύτερη Σύζυγος Όπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα