Κεφάλαιο 26

1.3K 196 90
                                    

«Η Μαρία δεν έπεσε θύμα βιασμού. Τουλάχιστον έτσι μας είπε όταν μας έπιασε με την Ευτυχία στο δωμάτιο της. Ναι μεν ο Αλέξανδρος την προσέγγισε, τύφλα στο μεθύσι, αλλά η κόρη σου δεν έκανε κάτι που δεν ήθελε. Όλα ήταν ψέματα. Ο άντρας της είχε παράλληλη σχέση και με αυτήν και με τη μητέρα μου. Η Μαρία τα είπε όλα αυτά για να γλιτώσει την ποινή που θα της έριχναν οι Άρχοντες.»

Πέρασαν λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ακουστεί κάποιος ήχος από την ώρα που ο Οδυσσέας ολοκλήρωσε τα λόγια του. Και μετά, μίλησε ο Στέφανος.

«Τι;! Δεν... δεν το πιστεύω. Δεν το πιστεύω! Όλα αυτά τα χρόνια, όλο αυτό ήταν... πατέρα τ' ακούς; Γιατί δεν μιλάς;!»

Ο Παύλος άκουγε νηφάλιος την μαρτυρία του νέου και την αντίδραση του γιου του. «Ευχαριστώ τον Θεό, Στέφανε.» ήταν το μόνο που είπε.

«Για ποιο λόγο ευχαριστείς τον Θεό; Που η Μαρία μας φλόμωσε στο ψέμα; Που έσπασε το έθιμο και μας έκανε άνω κάτω για να τη γλιτώσει;»

«Ναι, γι' αυτό. Η Μαρία ζει σε έναν κόσμο που δημιούργησαν οι άντρες, στα μέτρα τους.. Βρήκε έναν τρόπο να επιβιώσει.»

Ο Στέφανος και ο Οδυσσέας κοιτάχτηκαν ενώ το στόμα του Παύλου άνοιγε ξανά.

«Δεν έχεις παιδιά Στέφανε και εσύ, Οδυσσέα, δεν έχεις κόρη. Προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν μπορείτε να με καταλάβετε. Να έχεις τρία παιδιά, το φως της ζωής σου, τις δύο κόρες και τον γιο σου... και εκεί που περιμένεις ότι το ένα σου κορίτσι θα σου δώσει εγγόνι, χάνεις και το εγγόνι και την κόρη. Πιστεύατε πραγματικά, ότι θα έκανα κακό στο μόνο θηλυκό παιδί που μου έμεινε επειδή θα το έλεγαν δέκα νοματαίοι με την ταμπέλα του Άρχοντα; Χα» ο Παύλος σταμάτησε για να πιει λίγο από το ποτήρι του. « Οι μόνοι πραγματικοί Αφέντες στο νησί είμαι εγώ και ο Αλέξανδρος. Γιατί; Γιατί εμείς κατέχουμε Πύργο! Και κατ' επέκταση, μέσα στους πραγματικούς Αφέντες του νησιού είστε εσύ Στέφανε και ο εγγονός μου ο Σπύρος που θα κληρονομήσετε τους πατέρες σας.

Ο Νότος είναι πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Σχεδιασμένος από άντρες για άντρες. Έχω κόρη, εγγονή και ίσως , τι ίσως, σίγουρα, θα αποκτήσω και άλλους θηλυκούς απογόνους. Γι' αυτές και μόνο, θέλω ένα κόσμο πιο πολύ στα μέτρα τους.»

«Λες, πατέρα, ότι δεν θα έκανες κακό στη Μαρία. Θυμάσαι την αντίδραση σου όταν έμαθες για την εγκυμοσύνη της από τον Αλέξανδρο;»

Η Δεύτερη Σύζυγος Όπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα