Κεφάλαιο 41

948 144 32
                                    

Οι περισσότεροι Άρχοντες του Νότου, οι άντρες δηλαδή, είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν μια επιστήμη. Αυτό διεύρυνε ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και ήταν ευκολότερο για τους Άρχοντες να διοικούν τις μάζες, εφόσον αυτές έμεναν ή αμόρφωτες ή με τη βασική εκπαίδευση. Ο κύριος τομέας με τον οποίο καταπιάνονταν ήταν τα οικονομικά. Λογικό καθώς εκτός από Άρχοντες, επαγγέλονταν και εισοδηματίες. Τα χρήματα που έφταναν στα χέρια τους, σε συνδυασμό με τις εκτάσεις γης και λοιπών περιουσιακών στοιχείων έπρεπε κάπως να διαχειριστούν. Ο Παύλος και ο Στέφανος σπούδασαν οικονομικά, όπως διέταζε η εποχή. Ο Ιάσονας και ο Σπύρος όμως μπορούσαν, και επιβαλλόταν κατά κάποιο τρόπο, να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Και ο Σπύρος διάλεξε την Φαρμακευτική ενώ ο Ιάσονας τη Νομική. Για κάποιους αυτό ήταν ένα πολύ κακό «λαχείο».

Στον Βορρά τα πράγματα άλλαξαν πολύ πιο νωρίς από το Νότο. Θα λέγαμε ότι άλλαξαν προς το καλύτερο και το πιο ελεύθερο από την εποχή του παππού μου. Ο Στέργιος, σαν τον Ιάσονα, σπούδασε νομικά και δούλεψε για τριάντα χρόνια σε δικαστήρια. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ο Αλέξης τον απείλησε με δικαστήρια για χάρη μου, ήξερε ότι ο ίδιος θα έχανε τη δικαστική μάχη, χώρια το ρεζιλίκι. Ήταν, βλέπετε, που ο Στέργιος διακατέχεται από τιμιότητα, στη δουλειά του τουλάχιστον.

Ήταν εισαγγελέας και ο μόνος που μπορούσε να με βοηθήσει με αυτήν την κατάσταση την οποία βίωνα στο νησί του Νότου. Τώρα, ενας εβδομηντατετράχρονος συνταξιούοχος πια, ζει στην κωμόπολη οπου βρισκόταν τον αρχοντικό του, μαζί με την δεύτερη κόρη του και την οικογένεια της. Η δεύτερη κόρη, η Μάρθα, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της στο επάγγελμα της εισαγγελίας και αυτοί οι δύο θα με βοηθούσαν πολύ να ξεμπλέξω το κουβάρι.

Καθώς δεν μπορούσα να πάρω τηλέφωνο από τον τρίτο Πύργο, αφού και σήμα δεν έπιανε και θα καταλάβαιναν ο πατέρας και ο παππούς μου- ο οποίος επίσης με συμβούλεψε να είμαι προσεκτική με την οικογένεια της Βάσως-για ποιο πράγμα επρόκειτο.

Πήρα το λεωφορείο και έφτασα σε μια παραλία ανατολικά του νησιού, οπού είχε δυο-τρεις καφετέριες με πολύ λίγο κόσμο, μάλλον λόγω της πρωινής ώρας.

Αφού έκατσα και παρήγγειλα, έβγαλα το κινητό μου και πληκτρολόγησα τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του Στέργιου. Το τηλέφωνο καλούσε και εγώ χτυπούσα γρήγορα και σταθερά το πόδι μου στο πάτωμα. Ένιωθα ιδρωμένη και η καρδιά μου χτυπούσε ταχύτατα μέχρι που άκουσα φωνή και σαματά από την άλλη γραμμή.

Η Δεύτερη Σύζυγος Where stories live. Discover now