Luku 30

807 53 3
                                    

neljä viikkoa myöhemmin


Aurinko paistoi ja taivas oli sininen. Pyry tuijotteli ulos juhlasalin ikkunoista. Kohta hän olisi vapaa seuraavat pari kuukautta. Ei tarvitsisi miettiä kotitehtäviä, pitkiä esseitä, eikä koeviikkoja. Pyry ei jaksanut keskittyä rehtorin puheeseen. Hän juuri ja juuri muisti taputtaa iänikuisille tanssi- ja musiikkiesityksille. Hän havahtui vasta kun David hänen vieressään nousi tuolistaan hakemaan stipendiään. Pian poika kuitenkin palasi taas tuijottelemaan ulos ikkunasta. David pökkäsi häntä kyynärpäällä kylkeen herätykseksi, kun tuli aika laulaa Suvivirsi.

Sen jälkeen junnut, joiden ensimmäinen vuosi lukiossa oli päättymässä, raahautuivat oman ryhmänohjaajansa luokkaan. Käytävällä juhlasalin ulkopuolella Pyry näki vilaukselta Eelin, joka oli oman ikäluokkansa kanssa menossa vuorostaan saliin kuuntelemaan samaa rehtorin puhetta ja katsomaan samat tanssi- ja lauluesitykset. Pyrystä tällainen tuntui täysin turhalta. Hän olisi vain tahtonut mahdollisimman nopeasti viettämään aurinkoista päivää ulos kavereidensa kanssa.

Luokassa ryhmänohjaaja kehui kaikkia ja muistutteli lepäämisestä ja rentoutumisesta.

"Kerätkää voimia uutta lukukautta varten!!" ryhmänohjaaja huusi vielä luokasta poistuvien opiskelijoiden perään. Pyry ja David kävelivät ulos kesäiseen ilmaan. Mari juoksi heidän peräänsä.

"Pitikö teidänkin ryhmyri teille kamalan saarnan rentoutumisesta ja lepäämisestä?" Mari kysyi hengästyneenä.

"Joo", Pyry nyökkäsi. He kävelivät hitaasti pois koulun alueelta.

"Nähdään rannalla sitten kolmen maissa vai mitä?" Mari kysyi. Molemmat pojat vastasivat myöntävästi.

"Mä en kyllä vieläkään ymmärrä, miksi Eelin porukka alkoi yhtäkkiä hylkimään Aimia. Se on niin ihana. Ja säkin Pyry käyttäydyit niin typerästi. Plus ajatella että sen serkkukaan ei halua viettää sen kanssa aikaa", Mari huokasi dramaattisesti. Hän jaksoi vieläkin valittaa aiheesta. Sitten tyttö huikkasi heipat ja juoksi tyttökavereidensa luokse. Pyry pystyi näkemään Aiminkin mukana heilauttelemassa hiuksiaan. Parin kadunvälin päässä David ja Pyry erosivat toisistaan ja yksin kävellessään Pyryllä oli aikaa miettiä.

Kaveriporukat muuttuivat. Syntyi uusia ja vanhat hajosivat tai kasvettiin erilleen. "Eelin porukka" ei ollut missään vaiheessa oikein viihtynyt Aimin seurassa. Mikalla, Alicella ja Jasperilla ei siis ollut juurikaan ongelmia vältellä Aimia. Vaikka Aimi oli Jasperin serkku, ei se meinannut heti automaattista ystävyyttä. Kukaan ei vieläkään tiennyt Pyryn ja Eelin suhteesta. Kaikki ymmärsivät Pyryn syyn vältellä blondia takertuvaa tyttöä. Eeli väitti välttelyn olevan Pyryn tukemisen syytä. Hän ei hyväksynyt Aimin ahdistelua. Aimin kaverit taas olivat syyttäneet Pyryä johdattelusta ja esittämisestä.

Mari oli jo aiemmin vuoden aikana ajautunut kauemmas Pyrystä ja Davidista. Hän oli eri lukio ryhmässä ollessaan tavannut uusia ihmisiä ja saanut kavereita myös Aimin kautta. David pysytteli suurimmaksi osaksi Pyryn seurassa, mutta hänkin oli saanut eri kursseilla uusia tuttavuuksia.

Sanomattakin oli selvää, että Pyryn takaraivossa kummitteli ajatus siitä että Eeli olisi abi seuraavana vuonna.



Muut porukasta olivat jo rannalla kolmen kaverin porukan saapuessa sinne. Mari lähti heti hakemaan juotavaa Jasperin luota Davidin seuratessa perässä. Pyry taas käveli Eelin luo istumaan laiturin reunalle. Laituri kiersi pitkin rantaa. Joka puolelle alkoi illan mittaan kerääntyä muitakin nuoria. Osa kävi heidän kanssaan samaa koulua ja osa taas opiskeli ammattikoulussa. Varmasti joukossa oli myös valmistuneita ja korkea-asteen koulutuksessa olevia opiskelijoita.

Thought this was trueOnde histórias criam vida. Descubra agora