22//groente tuin

334 16 1
                                    

Pov Savanna

'Ik geloof dat er straks nog een paar gaan zoeken.' zegt ze. 'Weet je ook wie?' vraag ik uit nieuwsgierigheid. 'Ik geloof, Daryl, Bob, Michonne, Sasha, Zack en Tyresee.' zegt ze. Ik weet het niet maar het is een opluchting om Carl's naam er niet tussen te horen. 'Ik ga ook een keer mee zodra ik weer fatsoenlijk kan lopen.' zeg ik. 'Rust eerst maar uit. Je bent lang alleen geweest.' zegt Maggie. 'Komt goed.' zeg ik. Ze lacht even en loopt dan weg.

Ik kijk even om me heen. Ze hebben het hier erg goed voor elkaar. Er is genoeg eten, er is water, er zijn dingen te doen. Het leven heeft voor het eerst weer een doel. Voor het eerst in vier jaar is het leven waard om te leven. Ik lach even en loop dan weg.

In de gangen van de gevangenis loop ik tegen Lizzie op. 'Hey Sav.' zegt ze. 'Hey Lizzie. Waar ga je naar toe?' vraag ik. 'Naar het voorlees uur in de bieb. Ga je ook mee?' vraagt ze. 'Vooruit dan.' zeg ik en loop met haar mee. Lizzie sluit de deur achter ons en we gaan om Carol heen zitten. Ze begin met voorlezen als de man weg loopt. 'Mika check de deur.' zegt Carol en klapt het boek dicht. 'Wat ga je doen Carol?' vraag ik als ze een doos met messen te voorschijn haalt.

'De kinderen leren zich zelf te verdedigen. We kunnen ze niet altijd blijven beschermen.' zegt ze. 'Nou ik doe hier niet aan mee. Ze moeten een fatsoenlijk leven kunnen lijden.' zeg ik. 'Savanna wacht. Jij hebt het je zusje toch ook geleerd?' zegt Carol. 'Wij waren maar met z'n tweeën. We zijn hier met een hele groep.' zeg ik terwijl ik tegen de tranen vecht.

Flashback

'Nee kijk zo.' zeg ik en richt op het flesje wat ik op het hek heb gezet. Ik haal de trekker over en het flesje spat uit elkaar. Violet richt op het andere flesje en kijkt er gefocust naar. Ze haalt de trekker over en ook dat flesje spat uit elkaar. 'Goed gedaan. Morgen gaan we verder. Het is nu eerst tijd om te rusten. Morgen leer ik je hoe je je mes moet gebruiken.' zeg ik en we lopen samen naar binnen.

Ik open de deur van de bibliotheek en loop naar buiten. Ik haal diep adem terwijl ik me op mijn knieën laat vallen. Ik begin te snikken. Ik zucht. Ik veeg de tranen weg en sta op. Gelukkig heeft niemand me gezien.

Ik zucht nog een keer en loop dan naar de groente tuin waar Hershel, Rick en Carl staan. 'Hey, uhm kan ik misschien helpen? Ik heb mijn hele leven op een boerderij gewoond dus ik weet hoe ik groente en fruit moet verbouwen en hoe ik met dieren om moet gaan.' zeg ik voorzichtig. 'Natuurlijk. Je kan Carl wel helpen met het voeren.' zegt Rick.

'Dus je kon het toch niet binnen uit houden?' vraagt Carl lachend terwijl hij een emmer pakt. 'Nee ik ben liever buiten.' zeg ik zacht en pak ook een emmer. Ik loop achter hem aan naar het varkens hok.

Ik klim soepel over het hek heen. Ik gooi mijn emmer leeg in de voerbak. Ik pak Carls emmer over en gooi die ook leeg. ''Hadden jullie ook varkens op de boerderij?' vraagt Carl. Ik knik. 'En koeien, kippen en we hadden twee paarden.' zeg ik. Ik pak nog een emmer en geef het paard eten. Ik aai het even en loop dan naar Carl. 'Kom het eten is klaar. Ga je mee?' vraagt hij. Ik knik en loop met hem mee.

Ik krijg van hem een bord in mijn handen gedrukt. Ik loop naar het bankje en ga erop zitten. Met mijn vork prik ik een stukje vlees aan en stop het in mijn mond. Mika en Lizzie komen naast me zitten. Ze hebben de viool bij zich. 'Hey Sav. We vroegen ons af of je kan spelen tijdens het eten. Alle kinderen willen het.' zegt Lizzie. 'In bij zijn van alle mensen?' vraag ik. 'Alsjeblieft kom op.' roept Mika. Ik kijk even naar Carl die staat te lachen.

Ik pak de viool van haar over. 'Je vind het echt een leuk ding he?' vraag ik al lachend aan Mika terwijl de viool goed vast hou. Ze begint hevig te knikken. Ik speel een kort nummer. Als het afgelopen is beginnen alle kinderen en een aantal ouderen te klappen.

Ik begin even te lachen. Hier kan ik mr wel thuis voelen.

He saved me ft Carl Grimes (voltooid)Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu