46. poglavlje

1.4K 88 19
                                    

Znate ono kad se u filmovima vrijeme bolno uspori, a sve oko vas teče užurbano kao da nitko ne zna što se ovdje upravo događa? Jedino moje srce tuče velikom brzinom i prijeti da će iskočiti. To se upravo sada događa. Tata mi polako prilazi i zastane ispred stola, daleko od mene. Poseže za mnom, ali se ja odmičem od njega, njegovog dodira. Odjednom se sve grubo vraća u normalu, sve se ubrza i vrati me u surovu stvarnost. Gledam tatine suzne oči, ali ne osjećam ništa. Bol i tugu je zamijenila izdaja. To je sve što prema njemu osjećam. Velika izdaja. Njezin miris me obavija i svoje kandže zabija duboko u moje srce. Osjećam se bespomoćnom.

Bacam onu fotografiju koju sam toliko čvrsto držala u svojim rukama, bacam je pred tatu kao da odjednom držim zmiju otrovnicu. Više je ne mogu niti pogledati. Više ne mogu niti pogledati tatu. Ali dobro vidim kako on uzima fotografiju i promatra je kao nešto sveto, kao nešto vrijedno.

„koji se vrag događa?" ponavljam ovo pitanje ponovno jer želim znati istinu, moram znati istinu. Koliko god ona bolna bila moram je znati. Iza ove fotografije se krije nešto veliko. Nešto što će me jako povrijediti, ali neću biti jedina povrijeđena.

„moram ti nešto objasniti", rekao je tata mirnim glasom. Jedna suza mu je pala niz lice, ali ju je brzo uklonio. Okrenuo je fotografiju prema meni, ali je nisam niti jednom pogledala. U mislima su mi ostali urezani to četvero ljudi koji se smiješe, koji su sretni.

„onda počni objašnjavati! Kada si ti bio s Dianom?"

„kćeri, samo me poslušaj. Stvari su jako komplicirane."

„nemoj me zajebavati!", rekla sam sarkastično. To je jedino što sada mogu biti. Držim svoju masku dok ne puknem skroz. Ne želim se slomiti pred njime. Samo želim saznati jebenu istinu.

„ta djeca koju sanjaš, sve se to dogodilo. To ste ti i tvoj brat." Zurila sam u njega bez riječi spremna vikati, spremna raspasti se u komadiće. Imala sam brata, imam brata. Kako je to jebeno moguće?

„Diana je..pa Diana je tvoja mama. Tvoja prava mama", rekao je tako tiho da sam bila sigurna kako ga ustvari nisam čula. Ali dobro sam ga čula. Te riječi, te proklete riječi su mi se vrtjele u mislima bez prestanka. Moja mama. Pravila se da me ne poznaje, ali me je ustvari ona znala. Ne, ona me ne poznaje tako dobro. Nikada me nije niti poznavala. Napustila nas je i otišla s mojim bratom. Gospode, Niall je moj brat. Sada to sve shvaćam.

Zagledala sam se u fotografiju u njegovim rukama. Nije ni čudo što nisam mogla prepoznati onu djecu u svojim snovima jer nisam imala niti jedne svoje fotografije iz tog vremena. Iz vremena kada sam bila dijete. Očito se tata pobrinuo da nestanu.

„Niall je tvoj brat blizanac", rekao je i zagledao se u moje oči. Osjetila sam veliku mučninu koja se polako počela penjati iz moga želuca pa do usta. Savinula sam se u struku jer mi nije bilo dobro. Sve to, sve te laži. Boljele su. Lagao mi je čitav moj život. Imam brata za kojega nisam znala. Svih ovih mjeseci mi je bio tako blizu, ali ja to uopće nisam znala.

Zašto on nije nešto rekao? Zašto Diana nije nešto rekla?

Osjetila sam njegovu ruku na svojim leđima pa sam se naglo uspravila i odmaknula se od njega. Ne želim da me dira, ne želim da me gleda.

„koliko dugo ste znali?" govorila sam oštro, hladno jer on to sve zaslužuje. Lagao mi je.

„od prvog trena kada sam ugledao Nialla znao sam da je moj sin. A onda sam unajmio istražitelja da potraži Dianu i sazna više o njima. On mi je potvrdio moje sumnje."

„od početka si znao i nisi mogao nešto reći? Dokle si mi mislio lagati? Ili mi uopće nisi mislio ni reći?"

„mislio sam ti reći, ali Diana je tražila još vremena. To se sve odužilo i...." Podignula sam ruku kako bih ga utišala. U isti tren je prestao pričati. Sada mi se sve vraća. Njegovo ponašanje kada je upoznao Nialla, Dianino ponašanje kada smo se nas dvije upoznale. Tatino bezobrazno ponašanje prema Diani. Njezin miris. Miris ruže koji je stalno nosila. Miris ruže kojeg se sjećam iz djetinjstva. Sjetila sam se jednog razgovora iz bolnice dok je Max ondje ležala. Bila je cijelo vrijeme uz mene i tjerala me je kući.

The Nanny /L.T./Where stories live. Discover now