Bölüm 4

5.2K 596 62
                                    

İngiltere | Cambridge - Ekim 2015

En az duvarlara dolanarak kök salmış sarmaşıklar kadar karmaşık düşüncelere dalan Danny Queen's Kolejinin bahçesinde dolanıyordu. Mathematical Köprüsü'nü geçerken her zamanki gibi orta kısmında durdu ve dirseklerini köprünün korkuluklarına dayayarak Cam Nehri'nin durgun sularına doğru eğildi. Öğle güneşi koyu yeşilin en güzel tonuna bürünen nehre vurmuş, Danny'nin gözlerini alıyordu. Kendi yansımasını izliyor, içindeki boşluk hissini hafifletmeye çalışıyordu.

Nablus'taki tek katlı küçük evlerinde kızkardeşi Natalie, ablası Riff ve babası Daniel ile geçirdikleri günler aklına gelmişti. Babası oğlunu severdi ama ona karşı hep mesafeliydi, tıpkı yasak bir meyve gibi. Ablası Riff ise sert mizaçlı bir kızdı. Kendisinden beş yaş büyük olmasının da verdiği etkiyle evde bir lider edasıyla dolanırdı. Askerliğini tamamladıktan sonra orduda göreve devam etmek istediğini söylediğinde kimse şaşırmamıştı. Danny onun çoğu kez "Haganah'ın Şanlı Tarihi (Yahudi yerleşimcileri korumak için kurulan bir örgüt, şimdiki adıyla İsrail Savunma Kuvvetleri) gibi şeyler okuduğuna şahit olmuştu, silahlara olan tutkusunu ise zaten bilmeyen yoktu. Uzun boyu, kumral teni ve yeşil gözleriyle Danny'den çok farklıydı. Aslında onlar Danny'den değil, Danny hepsinden farklıydı. Sadece babasını biraz anımsattığını söylerlerdi.

Riff tartışma esnasında bazen "Senin kanın kirli" derdi ona. Bunun manasını küçükken anlayamazdı ama farketmesi çok uzun sürmemişti. Danny daha küçükken ölen Ester onun annesi değildi. Annesi olamayacak kadar farklıydı Danny'den. Yüksek sesli söylenmese de neredeyse her zaman yüzüne vurulurdu bu. Riff'in çoğu kez ağzından kaçırdığını, soru sormaya başlayınca da parmağını tehditkar bir şekilde sallayarak "Unut bunu Danny, sakın kimsenin yanında bahsedeyim deme." diye onu azarladığını hatırlıyordu.

"Halaha'ya göre (Yahudi yasa sistemi, Talmud'un bir bölümü) annesi Yahudi olan çocuk Yahudidir. Annesi Yahudi olmayan çocuk Yahudi sayılmaz. İshak'ın kanı İbrani Sara'dan gelmiştir. Kardeşi İsmail'inse Mısırlı Hacer'den. Bu yüzden İbrahim'in soyu İsmail'den devam etmez, onun kanı kirlidir. İbrahim'in soyu İshak'tan devam etmiştir."

Bunu öğrendiğinde Danny'nin yaşı on ikiydi. Artık Riff'in bahsettiği kirli kanın manasını anlayabiliyordu. Onun kanı da kirliydi, tıpkı İsmail gibi. Belki de bu yüzden İsmail'in ırkı olan Arablara yakınlık hissediyordu. Saf kanların içinde ama ruhen onlardan çok uzakta, kendi seçimi olmayan bir şeyden dolayı suçlanarak büyümüştü.

Bakışlarını nehirden çekti ve başını ellerinin arasına aldı. Yahudiler onu kendilerinden biri olarak görmüyorlardı, en azından bu gerçeği bilseler görmezlerdi. Küçükken babası gibi dindar bir Yahudi olabilmek için çok çaba sarfetse de bu aklından çıkmıyor, kendini bu dine ait hissetmiyordu. Sorduklarında ise kendini bir İsrailli değil, sadece bir Alman olarak tanıtıyordu.

Almanlara hiç benzemese de ailesi İsrail'e göç etmeden önce Almanya'da doğmuştu Danny. O daha üç aylıkken Hayfa'ya, oradan da Nablus'a taşınmışlardı. Hiçbir hatırası yoktu Almanya'dan. Sadece kendini ait hissetmediği İsrailli unvanını kullanmamak için sığındığı bir maskeydi.

Elindeki kitabı koltuk altına sıkıştırıp cebinden telefonunu çıkarttı ve saate baktı. 12:45 olmuştu. Ahmed'e kolejleri gezdireceğine söz vermiş, 15 dakika sonrasına Queen's ile Ahmed'in kaldığı Magdalene Kolejinin arasındaki Fellows bahçesinde buluşmak için sözleşmişlerdi.

Köprüden inip bisikletini bıraktığı yerden aldı ve Cambridge'in kırları aratmayan bahçeleri arasında sürmeye başladı.

Aklı düşünce sarmaşıklarıyla o denli karışmıştı ki Magdalene Kolejinin etrafındaki ağaçlık alanda dün kütüphanede tanışma girişiminde bulunduğu iki kızı gördüğünde pantolonunun paçası neredeyse bisikletin pedalına takılıyordu. Bir kazaya sebebiyet vermemek için frene bastı ve bisikletini yol kenarındaki ağaçlardan birinin yanına bıraktı. Herhangi bir güvenlik önlemine gerek yoktu, burada hırsızlık, yapılmak istenecek en son şeydi. Zira okul en ufak hatalarında öğrencileri postalayan bir sisteme sahipti.

Cennet Rüzgarı ريح الجنةHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin