3 - Sorting

818 34 6
                                    

We lopen de trap op naar boven, tot we bij een deur aankomen.
Remus klopt er een aantal keer op.

'Binnen.' zegt een vriendelijke stem.
Remus duwt de deur open.

'Ah, miss en mister Lupin.' zegt de oude man, met enorme baard. Verbaasd kijk ik op. Hoe weet deze man hoe ik heet?

Remus lijkt zich er niet op verbazen, waardoor ik het maar ter zijde leg.

'Goedenavond professor Dumbledore, Selene moet nog gesorteerd worden en we weten niet of dat samen met de eerstejaars moet of dat daar een andere oplossing voor is.' vertelt mijn broer dan, terwijl ik om me heen kijk naar de rare instrumenten die er allemaal te vinden zijn in die kamer.

'Ah, ik dacht al dat jullie daarvoor zouden komen. Nou, Selene mag hier gesorteerd worden, dan kan jij alvast naar de great hall om je vrienden te zien.' zegt Dumbledore.

Remus knikt, geeft mij nog snel een bemoedigende blik en verlaat dan de ruimte. Lekker dan, zit ik hier alleen met deze man in zijn vage kamer.

'Kom maar op de kruk zitten, Selene.' zegt Dumbledore die me met zijn blauwe ogen over zijn halvemaanvormige bril aanstaart.

Ik knik en ga op de aangewezen kruk zitten. Dumbledore loopt naar zijn bureau toe en pakt een oude hoed met allerlei scheuren erin, tevoorschijn en loopt weer terug naar mij toe.

'Dit is de Sorteerhoed. Hij sorteert iedereen die hier les volgt. Hij bepaald in welke afdeling je komt.' vertelt Dumbledore me. Ik knik, ter betekenis dat ik het snap.

Dumbledore glimlacht en zet de hoed op mijn hoofd, De hoed is veel te groot voor me, waardoor het voor mijn ogen valt en ik dus helemaal niks kan zien. Dan uit het niets hoor ik een stem,

'Ah, een Lupin. Intelligent, net zoals je broer, creatief ook, je zou het geweldig doen in Ravenclaw, maar moed heb je ook, moeilijk, moeilijk. Hufflepuff en Slytherin zouden ook nog kunnen. Jemig, ik heb al lang niet zo'n moeilijke keuze moeten maken.' zegt de hoed in mijn hoofd en het enige wat ik me afvraag is hoe hij mijn gedachten eigenlijk kan lezen.

Het duurt even en de hoed blijft dingen fluisteren, totdat...

'GRYFFINDOR!' roept hij hardop. Dumbledore haalt de hoed weer van mijn hoofd af.

'Gefeliciteerd Selene Lupin. Een ware Gryffindor, net als je broer.' zegt Dumbledore. Ik glimlach ongemakkelijk,

'Dank u.' antwoord ik.

Hij zet de hoed weer op de kast,
'Nou, laten we niet langer ons tijd verspillen, het is tijd om weer terug te gaan naar je vrienden.' hij klapt in zijn handen, 'volg mij maar.'

Ik sta op uit de kruk en volg Dumbledore de vele gangen weer door.

* * *

Ik sta voor de deur van de great hall. Aan de andere kant hoor ik allemaal kinderen druk kletsen. Gelukkig heeft Dumbledore me hiernaartoe gebracht, anders was ik de weg totaal kwijt geraakt.

Ik open de deur en zie dat de sorteer ceremonie van de eerstejaars nog moet beginnen, logisch ook aangezien ik de sorteer hoed in beslag had genomen.

Iedereen is druk in gesprek met elkaar, waardoor het eigenlijk vrijwel niemand opvalt dat ik binnenkom, op de jongens en Lily na.

Ze kijken me hoopvol aan en voor de grap loop ik naar de Ravenclaw tafel. Hun gezicht gaat van hoopvol naar teleurgesteld, waardoor ik breed moet grijnzen. Ik huppel naar ze toe en ga naast Remus zitten.

'Dus je zit nu wél in Gryffindor?' vraagt James verward.

'Nee joh, ik ga hier alleen voor de lol zitten.' antwoord ik sarcastisch en James gelooft het nog echt.

Ik geef mezelf een facepalm, net zoals Lily en Remus.
'Tuurlijk zit ik in Gryffindor, sukkel!' lach ik en ik wijs naar mijn embleem en stropdas.

Dan komt die ene streng uitziende vrouw met smaragdgroene mantel die ik ook met Remus bij die griffioen tegenkwam de great hall binnengelopen.

'De eerstejaars komen er zo aan, graag iedereen stil zijn!' roept ze en ze loopt er weer weg.

Meteen is de zaal zo stil, dat je een speld zou kunnen horen vallen en het blijft ook doodstil, wat best wel griezelig is, aangezien iedereen net nog voluit druk zat te kletsen.

* * *

Na een tijdje is iedereen gesorteerd, niet dat ik aan het opletten was. Alsof het mij wat boeit in welke afdeling andere kinderen zitten. Ik heb een paar keer Gryffindor voorbij horen komen, maar voor de rest zat ik in een fluisterend gesprek met James, Sirius en Peter.

'Welkom op Hogwarts en voor alle oude leerlingen, welkom terug voor een nieuw jaar! Zoals elk jaar moet ik jullie eraan herinneren dat de forbidden forest voor iederéén verboden is.' begint Dumbledore zijn speech en hij kijkt de jongens even aan, dat zegt al genoeg.

'...Dan mag het feestmaal nú beginnen!' sluit hij zijn speech even later af.

Hij klapt in zijn handen en meteen verschijnen er honderden gouden borden, bekers en schalen vol met eten. Verbaasd kijk ik toe.
Er is zo veel keuze: rosbief, gebakken kip, varkens- en lamkarbonaadjes, worstjes, spek, biefstuk, gekookte aardappelen, gebakken aardappelen, patat/friet, pasteitjes, erwtjes, worteltjes, jus, ketchup en, om de een of andere onnaspeurbare reden, pepermuntballetjes.

Ik begin van alles op mijn bord te leggen, terwijl James al druk bezig is om zijn biefstuk te verslinden.

Lily, die het super smerig vindt, wat ook zo is, schuift een stukje van hem vandaan.

'James,' zeg ik en hij kijkt op.
'Hap, slik, kauw, met je mond gesloten.' hij kijkt me even raar aan, maar eet daarna gelukkig wel verder weer redelijk normaal.

* * *

Na een tijdje verdwijnt het eten en komen de desserts in de plaats.

'Ik was helemaal nog niet klaar met eten!' gilt Sirius dramatisch door de zaal, waardoor ik me best moet doen me lach in te houden.

'Pads, die normaal!' sist Remus, waardoor ik niet meer me lach in kan houden en het pompoensap in mijn mond uitproest.

'Sel, serieus?' vraagt Remus geïrriteerd aan me. Ik pak een servetje en begin al het spuug droog te maken.

'Wat nou? Het was niet mijn schuld.' zeg ik, waardoor Remus met zijn ogen rolt. Ik grijns naar Sirius die breed terug grijnst.

Van de borden vol desserts pak ik alleen maar wat appeltaart. Ik heb me immers al vol gegeten met alle het andere voedsel.

Ook de desserts verdwijnen verdwijnen weer.

'Dan is het nu tijd om te slapen, jullie moeten morgen weer vroeg op. Prefects, neem de eerstejaars naar hun common room. Welterusten!' zegt Dumbledore en iedereen staat op, waardoor het nog onmogelijk is om naar de deur te gaan.

Arme eerstejaars, die worden helemaal platgedrukt. Ik heb begrepen dat Lily en Remus beide prefects zijn, oftewel hun moeten zorgen dat de eerstejaars bij de common room komen en ik moet met James, Sirius en Peter mee.

Na ongeveer tien minuten staan we eindelijk bij de deur van de grote zaal, nu nog bij de common room zien te komen.

'Volg ons. Hallo, hier heen! Hey kom eens terug jij!' hoor ik Remus tegen de eerstejaars roepen en hij en Lily lopen met een groepje weg.

Ik volg de andere jongens weer allemaal gangen door, tot we uiteindelijk in een hele grote ruimte komen, vol met trappen, die bewegen. Met grote ogen kijk ik naar de trappen.

Ik stel er verder geen vragen over. Ik ben opgegroeid met magie en heb geleerd dat je het soms maar gewoon over je heen moet laten gaan. Dus we lopen door tot we bij, blijkbaar, de zevende verdieping aankomen.

𝐖𝐀𝐑 𝐎𝐅 𝐇𝐄𝐀𝐑𝐓𝐒 ☾ // MaraudersWhere stories live. Discover now