65. Toxické vztahy - část druhá (neupraveno)

909 106 103
                                    

Dozvěděla jsem se o nějaké příručce, která má v sobě kapitolu s názvem Jak psát lovestory, ve které je údajně celá ta věc popsaná naprosto strašně, a spíš, než že by někomu pomohla, páchá všeobecné zlo. Snažila jsem se tu příručku dohledat - seriózně, prolezla jsem asi deset různých příruček, ale nic takového se mi najít nepodařilo. Takže kdybyste měli pocit, že jste na měco takového narazili, budu ráda za jakékoliv informace, protože tahle příručka mi vážně nedá spát.

Což mě tak trochu přivádí na další myšlenku. Sice jsem nezjistila jak psát lovestory, ale našla jsem úplně jiný klenot. Mně se podařilo vyhrabat tu podělanou knihu s tou dementní radou, že "v každém příběhu musí být hlavní postava, nejlepší kámoš, mentor, záporák a love interest uwu".  (A co mě naštvalo na podobné úrovní, zjistila jsem, že celá příručka je vlastně přepis článků z jiných serverů.) Takže... jdete se mnou někdo zformovat Ligu Naštvaných Čtenářů, abychom mohli jít nakopat zadek autorce ve stylu Scotta Pilgrima?

Už jsem mluvila o toxických tropes a o tom, že byste s nimi neměli tvořit příběhy, teda spíš že byste takové vztahy neměli glorifikovat. (Mám pocit že to slovo jsem v posledních dnech použila v komentářové sekci víckrát, než za celý zbytek života.) Ale co když ten toxický vztah už v příběhu je? Ano, dnes bude řeč o fanfikcích a o tom, jak z toxicých vztahů v originálních pracech vybruslit a napsat nějakou smysluplnou fanfikci.

Je tady věc, která se dá vylepšit jenom jedním jediným způsobem, protože když se to pokusíte vylepšit nějak jinak, bude to pořád špatně, a to je underage. Když píšete fanfikci a nějaká postava z toho páru je underage, zaprvé vás teď budu trochu shamovat už za to, že vás vůbec napadlo ji shippovat s dospělou postavou, a zadruhé, jediný způsob, jak se tohle dá spravit, je posunout se v čase o pár let dopředu, do doby, kdy i ta mladší postava bude zletilá.

Další věc, která se skoro, skoro nedá zachránit, je student x teacher. Jediný způsob, jak tohle udělat netoxický, je, když studentovi je přes 18, odehrává se to na vysoké škole a ten učitel neučí přímo toho studenta. V takovém případě je příběh v pořádku, ale jinak je to prostě divný.

Co je totálně špatné a nenapadá mě ani jeden jediný způsob, jak to zachránit, je ta "já ho změním" mentalita. To prostě nejde, ten člověk se musí změnit sám, a je naprosto strašný být ve vztahu s někým ne kvůli tomu, kdo je, ale kdo by mohl být.

To samé "spravíme to dítětem" mentalita. To je prostě špatné nastavení a jediný způsob, jak zařídit, aby to nebylo toxické, je to prostě nepsat. Dítě je jediná věc, kterou bude vaše postava mít napořád - když si někoho vezmete, můžete se rozvést, dům můžete prodat, z práce můžete odejít... ale dítě z jeho existence prostě nevymažete. Jediný způsob, jak se z takového závazku dostat, je dát ho k adopci. (Nebo vražda, ale to je vážně dark.)

Pak jsou tu ty další tropes, které jsem minule rozebrala. Je docela jedno jestli ten toxický pár je v canonu opravdový pár nebo to jsou jenom lidi, co shippujete, ale pokud se k sobě chovají ne úplně hezky, myšleno že si provádějí věci, které jsem zmiňovala v minulé kapitole nebo věci, které snad ani zmiňovat nemusím, jako fyzické násilí, v té fanfikci byste to rozhodně neměli ignorovat. Protože pokud to ignorovat budete, dostáváte se do teritoria OOC, a to není úplně fajn. Takže máte v podstatě dvě možnosti. Buď všechno nechat tak, jak je, a napsat spíš něco dark, ale o tom budu víc mluvit až v příští kapitole, nebo se to můžete pokusit nějak naproavit.

Na napravení máte v podstatě dvě možnosti. Omluva a alternativní vesmír. Začnu tím alternativním vesmírem, protože je jednodušší jak na vysvětlení, tak na psaní. Tady hodně záleží na tom, jaký měly vaše postavy typ vztahu. Pokud spolu nejdřív vycházely ale potom se stalo něco zásadního, co je rozdělilo a poštvalo proti sobě do takové míry, že se chtějí navzájem zabít, mělo by stačit jít trochu do minulosti, tedy do okamžiku, kdy se stala ta zásadní věc, a změnit to. (Teď se začínám cítit jako ten profesor z Back to the Future.) Pak ten vztah ve vašem díle nebude toxický, protože ty toxické věci se nikdy nestaly.

Nebo můžete celý vesmír restarovat a toxické postavě dát jinou minulost, takovou, která by jí zabránila v tom, že by se vůbec stala toxickou. (Nebo taky můžete změnit tu druhou posavu a udělat je toxické oba, ale měli byste si uvědomovat, že jsou oba toxičtí, a taky byste měli na začátek nebo do anotace dát nějaké upozornění, aby čtenáři hned věděli, do čeho jdou, a aby věděli, že vy víte, že to není ok.) Tohle je na psaní o něco těžší, protože to může hraničit s OOC a je docela těžké vybalancovat jak moc se ta postava v jiných podmínkách opravdu změní.

Něco docela jiného je to když se rozhodnete napsat tu omluvu. Čili to, co píšete, by mělo fungovat jako redemption arc, který daná postava nikdy nedostala. Tohle platí nejen ve fanfikcích, ale třeba i pokud píšete sérii nebo delší knihu, nějaké dvě postavy se k sobě na začátku chovají hnusně, ale vám najednou dojde, že by spolu mohly fungovat romanticky.

Takže zaprvé by fakt byla za potřebí ta omluva. Jakože slovní omluva. Ten toxický člověk by se měl omluvit tomu druhému, ale pokud způsobil nějakou újmu i někomu z jeho blízkých, tak i těm blízkým. A samozřejmě mu ne všechny postavy musí odpustit a ne všechny musí odpustit hned. Ale ta omluva je fakt důležitá (teda pokud je upřímná) protože je to jedna z věcí, co dokazuje, že ten člověk se vážně chce změnit a lituje svých činů.

Pak by se ta postava měla opravdu snažit nějak se aktivně zlepšit. Zaprvé musí přestat dělat tu toxickou věc - musí přestat stalkovat tu druhou osobu, nesmí jenom předpokládat věci a musí si je taky nechat vysvětlit, nesmí se snažit nikoho zmanipulovat. A ideálně by měla dělat i něco dalšího, klidně i něco jako že začne třídit odpad, aby tím dala najevo, že se vážně chce změnit k lepšímu.

Minimálně tohle by se fakt mělo stát, pokud chcete, aby vůbec bylo uvěřitelné, že se ti dva dali dokupy. Mě už irituje, že všude vidím fanfikce, ve kterých se Draco a Hermiona nenávidí a navzájem se uráží, a když o pět minut později uvíznou ve výtahu, okamžitě se spolu vyspí. (Sorry, že jsem použila zrovna tenhle ship jako příklad, ale ani nevíte v kolika Dramione fanfikcích, převážně v těch na Wattpadu, se takové s*ajdy dějou. Já jsem vlastně ani žádnou pořádně nečetla, ale to jde většinou poznat už z té anotace a názvů kapitol.) Prosím, když chcete, aby ten vztah nepůsobil toxicky, ale zároveň jde o postavy, které se k sobě chovají hnusně, nenechají si nic vysvětlit a jsou posesivní jak kráva, měli byste se aspoň pokusit jejich chování nějak napravit. Nebo taky můžete jít úplně dark a napsat ten vztah totálně toxický (o tom až příště), ale pak nemůžete po všech chtít, ať to shippujou, a ať jsou šťastní, když se toxické postavy v epilogu vezmou.

(A tak trochu se za tuhle kapitolu omlouvám, přepisovala jsem ji asi sedmkrát a i tak mi přijde naprosto strašná. Ta Lea mi prostě ničí i ty dvě mozkové buňky. Ale snad aspoň ten point mého dnešního vykecávání se dává smysl.)

A je tu jedna věc, o které bych nejradši nechala rozhodnout vás. Už pracuju na rozboru Ley, který ale publikuju po částech, protože jinak by to bylo hodně, hodně, hodně dlouhé, a první část toho rozboru už mám napsanou. Takže chtěli byste, abych nejdřív napsala poslední část toxických vztahů, ve které bych rozebrala psaní vztahů, které chcete mít toxické, nebo vydala první část rozboru na Leu?

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduKde žijí příběhy. Začni objevovat