20. Bio

924 113 77
                                    

Nebo jak se ta wattpadová verze jmenuje. Popisek? Bio? Prostě ta věc na vašem profilu, kde mluvíte o sobě.

Asi jsem fakt poslední, kdo o tomhle může nějak mluvit, protože mně bia fakt nejdou, jak se můžeme přesvědčit například díky tomu, uh, čemukoliv, co tam mám napsaný já. Ale ty blbosti v popiscích jsou někdy tak velký, že i já si jich všimnu.

Tak zaprvé, chtěla bych vás poprosit, abyste nepsali sáhodlouhé pasáže, a když už je píšete, rozdělte to aspoň na odstavce. Čtení takových pasáží bez odstavců mi totiž rozhodně nezlepšuje migrény, a spoustě dislektiků to taky úplně nepomůže.

Jedna věc, co ale nemám moc ráda, je když má někdo egoistické bio, které není self-aware. Je hrozně fajn, že mluvíte šesti jazyky, hráli jste v Game of Thrones, máte plnou hlavu nápadů, třicet internetových cen a já nevím, co ještě, ale prostě mně přijde trochu blbý to takhle psát. Co si budem, já se někdy taky dokážu pěkně poplácat po rameni za každou blbost, co se mi nějakým omylem povede, ale nepřijde mi zrovna ideální, když ten úplně první dojem, který z vás lidi dostanou, je, že se nemůžete přestat vychloubat.

Pak je tu celá jedna podkategorie těchhle egoistických popisků, která mi z nějakého důvodu fakt pije krev. Pokaždý, když vidím něco ve stylu "hrdá studentka gymnázia", chce se mi zvracet. Zlatíčko, když ses na ten gympl dostala, měla bys mít aspoň tu jednu podělanou mozkovou buňku a mohlo by ti dojít, že to nemusíš říkat úplně každýmu. Jako jasně, kámo, jsi v euforii, že jsi na gymplu nebo já nevim, ale prosím. Pokud bych to měla nějak víc rozpitvat, "studentka gymnázia" říká, že ten člověk je tak nějako inteligentní nebo se rád učí nebo oboje, páč na gympl musíte dělat zkoušky. Ale ta část "hrdá" je tak moc egoistická. Celé to spojení dohromady působí jako takový: "Hej, jsem chytřejší, než ty. F*ck you." A samozřejmě jsou tu všechny ty implikace kolem. Nechci tu působit jako něčí máma, ale vezměme si to, že studenti gymnázií jsou především nezletilí, vy ten fakt, že jste (nejspíš) nezletilí, vypouštíte před spoustu úplně cizích lidí na internetu, a snad všichni jsme nějak familiérní třeba s filmem V Síti, s notorickou kauzou Colleen Ballinger nebo prostě s faktem, že se bohužel stává, že dospělí využívají nezletilé přes internet a proto je důležité chránit si své soukromí, ne?

Na trochu lehčí notu, víte, čím zaručeně odradíte lidi? Tím, že o sobě napíšete, že jste obyčejná holka. O Obyčejné holce jako o character trope jsem už psala, a když tohle tvrdíte o živé osobě, není to o moc jiné. Prostě obyčejná holka = nudný člověk.

Další mojí pet peeve na podobné úrovni je, když někdo do svého bia napíše něco jako: "Zdravím, cizinče." Na to mám jenom dva typy odpovědí.
A) My se známe, Sáro.
B) Chápu, že většinu lidí, co si tohle přečtou, asi neznáš, ale fakt máš potřebu je takhle oslovovat? Není to vtipný a v tomhle bodě to už není ani originální, protože tuhle větu má na svém profilu aspoň půlka Wattpadu.

A samozřejmě tu máme trapné vtipy. Panebože. Do popisků většinou lidi nepíšou - naštěstí - že střídají holky jako ponožky, ale podobných "vtipů" je tu k nalezení hodně. Chápu, že každý má jiný smysl pro humor, komedie je velmi subjektivní, ale někdy jsou ty věci vyloženě trapné a mně je úplně líto těch lidí, co se na to podívají za pár let nebo měsíců, a budou si říkat, co je sakra vedlo k napsání něco takového. Jeden z mých oblíbených příkladů je "uvádění" věku, čili takový to když se vás absolutně nikdo neptá na věk, ale vy stejně napíšete něco jako: "Je mi víc, než 5, ale méně, než 100 lololololol." Jestli máte v biu něco takovýho, tak se omlouvám, ale tím jste u mě prakticky ztratili respekt. Když ten věk psát nechcete, tak ho prostě nepište. (A ano, opakuju, že někdy je lepší svůj věk ani jiné osobní informace takhle volně na internet nevypouštět.)

Další takovou oblíbenou věcí v popiscích bývají citáty. Nebudu si tady dělat srandu z toho, jak jsou některý cheesy, to už dělala spousta lidí přede mnou a bude to dělat spousta lidí po mně, ale přijde mi hrozně vtipný, že někteří lidi jsou schopní do svýho bia o 3000 znacích nějakým způsobem narvat třeba deset citátů. Děcka, co je moc, to je moc. Ono i pět citátů je docela dost, osobně bych to limitovala třeba na nějaký dva fakt nejoblíbenější. Jinak bude vaše bio jenom jeden velkej zmatek.

Tuhle kapitolu berte tak nějak s rezervou - jak už jsem řekla, na bia fakt nejsem žádný odborník, a navíc je občas docela těžký si v hlavě nastavit, co je ještě adekvátní sdělit všem, kteří na váš profil narazí, a co už je oversharing, protože ta hranice je někdy fakt tenká. Obecně nedoporučuju psát do bia informace, které by mohly nějak šíleně prozradit vaši identitu. Já vím, že ty přednášky o bezpečnosti na internetu, co si většina z nás musela vyslechnout ve škole nebo od nějaké autoritativní figury, byly fakt nudný, ale ona je ta bezpečnost na internetu fakt důležitá, obzvlášť, když vás sleduje a/nebo vaše dílo čte hodně lidí. Dle mého osobního názoru je třeba lepší nedávat do bia na Wattpadu váš osobní Instagramový účet, pokud na něj dáváte hodně příspěvků z osobního života nebo věk, pokud jste nezletilí. Je to strašný, ale doxxing, stalking a child grooming přes internet jsou reálný věci, který se dějou častěji, než si uvědomujeme, a měli bychom se snažit jim zabránit co nejlépe to jde.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduOù les histoires vivent. Découvrez maintenant