♥ 24. Náhodné

803 104 34
                                    

Nedávno jsem našla složku s poznámkami z mého starého mobilu, a i když to byly věci ta z roku 2018, dost z nich je pořád pravda. (Což je vlastně docela smutný.) Děkuju ti, Hermione z minulosti, právě jsi mi neskutečně pomohla.

Pamatujete ještě tu dobu, kdy kvůli jedný knize dokumentující každodenní problémy Wattpaďanů (Uf, to slovo se mnou úplně škublo.) začali všichni psát o problémech různejch typů lidí, včetně problémů, který pravděpodobně ani neexistovaly a autor si je jenom vymyslel pro získání hlasů, pak někdo napsal docela povedenou satiru jménem Problémy stolů a celý ten fenomén skončil? Já jsem tak ráda, že problémy už se prakticky nepíšou. Ale to neznamená, že v kategorii Náhodné ještě pořád nenajdeme zajímavý věci.

Samozřejmě tu máme "knihy", ve kterých je většinou kradený content z Tumblru nebo Pinterestu nebo podobných sociálních sítí. (Častý fenomén je, že když ten autor šikanuje ostatní za to, že jsou dle jeho slov cringe, krade nejvíc z Twitteru.) Většinou jsou zaměřené na média, kterými bylo dost z nás posedlých, když nám bylo tak 13, 14, ale po nějakým čase jsme se s nimi rozvedli, protože nám došlo, že to vlastně není tak dobrý, jak jsme si mysleli. Nemám ponětí, kdo tohle začal a mám lowkey chuť jít do minulosti a zabránit mu v tom, protože nejen, že když chci vidět memes o nějakým seriálu, otevřu si místo Wattpadu tu příslušnou další sociální síť, ale taky víte, co to je, když berete cizí materiál a vydáváte ho za vlastní? Určitě víte, protože vás považuju za chytrý lidi, a protože jsem to tu už několikrát zmiňovala, ale je to plagiátorství, a vy nechcete bejt plagiátor. Je sice hezký, že se snažíte někoho rozesmát, ale vždycky dávejte příslušný credit lidem, kteří ten vtip opravdu vymysleli.

(A upřímně, taky mě trochu štve, když někdo pojmenuje svoji knihu - kompilaci memes z jiných sociálních médií ve stylu: "Star Wars vtipy", "Percy Jackson vtipy", prostě název danýho média v prvním pádě a k tomu přidaný slovo "vtipy". Kde je kreativita, huh?)

Když už jsme u těch vtipů. Humor je subjektivní, a to je úplně v pohodě, ale úplně pokaždý, když vidím knihu s naprosto origiálním názvem jako "Vtipy", která má cover s velkým smajlíkem, co brečí smíchy, nebo něco v tom stylu, jsou to pro mě jasný červený vlajky a utíkám od tý knihy co nejdál. V tomhle typu knih bývá k nalezení jedna ze dvou věcí. (Pokud ne obě najednou.) Buď kradený vtipy, který tam tentokrát nejsou vložený jako screenshoty, ale ručně přepsaný, aby se nepoznalo, že je to kradený, tak jednoduše, nebo jeden specifický typ toho, co osobně povžuju za nízkou komedii. Nevím, jestli se vám třeba někdy stalo, že jste byli donuceni se bavit třeba s nějakým vzdáleným strejdou, který v sobě měl tak půllitr piva, a protože nevěděl, o čem se s váma bavit, začal vám vyprávět úplně náhodný vtipy, který se často pohybovaly na hraně sexismu (případně jinýho -ismu), často vyžadovaly znalost specifických kulturních momentů, který jste ideálně nezažili, a vy jste se jim smáli jenom ze slušnosti, ale přesně takhle na mě některý ty kompilace působí.

Pak tu jsou samozřejmě knihy, jakože opravdová próza, případně poezie či drama, který někdo do Náhodných špatně zařadil. Teda, aspoň myslím, že je to špatně zařazený, protože si nejsem jistá, co tu vlastně správně má být. Lid rozhodl, že tu budou věci jako ty vtipy, problémy a celkově kompilace, u kterých si ale nejsem jistá, jestli mají na Wattpadu co dělat, a spíš bych řekla, že ne. Možná jsou Náhodné předurčeny třeba pro knihy s recenzema a radami? Nevím. Ale asi bych to brala tak, že když lid rozhodl, že v Náhodných budou fakt ty nejvíc random věci, na který můžete pomyslet, prózu, kterou nevíte, kam žánrově zařadit, bych radši dala do Obecné fikce nebo Povídky.

Poslední dva fenomény, které chci zmínit, protože o nich nebude speciální kapitola, jsou portfolia a astrologické knihy. Hele. Když je Wattpad stránka o psaní a existujou další sociální sítě, který jsou mnohem líp přizpůsobený na vizuální obsah, jako třeba Instagram, nevidím jedinej důvod, proč dávat svoje kresby a malůvky a edity a tak podobně zrovna sem. U astrologických knih oceňuju každýho, kdo si třeba aspoň něco o astrologii nastuduje a pokusí se přijít s něčím originálmím, protože spousta z toho obsahu bývá - bohužel - již tradičně kradená. (To, že ty charakteristiky často nesedí, tu rozebírat nebudu, protože zrovna pomlouvám Wattpad, ne astrologii.)

Tady bych to asi ukončila. Krátké knihy, jestli to tak můžu nazvat, v kategorii "Náhodné" si prostě nezaslouží dlouhou kapitolu.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduWo Geschichten leben. Entdecke jetzt