27. Citáty

866 109 66
                                    

Gif nahoře je dneska úplně random, protože fakt nevím, co by se k týhle části hodilo. Vy ani nevíte, čím vším jsem si musela projít, když jsem hledala materiál na některé gify, vy to ani nevíte! Nehledě na to, že někdy ty gify musím ještě půl hodiny zmenšovat, protože Wattpadu by praskla cévka, kdyby musel zpracovat něco nad 3 MB, a pak ten výsledek ještě vypadá hnusně-

Než jsem tuhle kapitolu vydala, měla jsem citáty naplánované jako součást pozdější kapitoly R.I.P. aneb Co už na Wattpadu nenajdete. Pak jsem si ale řekla, že se musím fakt přesvědčit, že všechny tyhle citátové knížky byly zanechány někde v roce 2017, kam patří. A teda pěkně jsem se spletla. Citáty bohužel mrtvý nejsou.

I když, já jsem vlastně ráda, že už aspoň nejsou tak populární, jak jednu dobu byly. Říkejte mi, že jsem bezcitná nebo tak něco, ale mnou vlastně za celý život nějak výrazně pohnulo jenom třeba 10, 15 citátů, a z toho většina byly slova písniček. Seriózně, nějaký: "Nelituj mrtvé, Harry. Lituj živé a především ty, co žijí bez lásky," se mnou vůbec nic neudělalo ani tehdy, ani teď. Proto si myslím, že jsem úplnej opak cílovky těchhle knížek, a je potřeba, abych to zdůraznila. Je úplně v pohodě, když máte citáty rádi, když to ve vás něco zanechá a když tyhlety jejich kompilace čtete, není ve vás žádnej problém. V těch autorech ten problém ale často je.

Kvůli týhle části jsem si prošla několik citátových knih, pokud je vůbec to označení "kniha" na místě, a upřímně je mi líto, že jsem jim vůbec dala přečtení. (Proč na Wattpadu nejde nastavit nějaký anonymní režim, když objevíte nějakou blbost, na kterou prostě musíte kliknout, ale zároveň těm lidem nechcete dávat přečtení?) A nejvíc mě na nich frustruje to, že úplně všechny do jedný, co jsem našla, byly prostě kompilace citátů bez žádný přidaný hodnoty. Jediný štěstí je, že většinu času to aspoň není plagiátorství, protože tam je většinou uvedeno, kdo ten citát řekl.

No, i když. Jedna věc je to tam uvést, druhá věc je uvést to správně. Znáte třeba takovej ten citát: "Well behaved women seldom make history", jak je na všech tričkách a hrncích v obchodech se suvenýry a tak? Kdo si myslíte, že ho řekl? Možná jste se někdy setkali s tím, že byl citát připisován Marilyn Monroe nebo třeba Eleanor Roosevelt. Ale ono stačí, abyste si tuhle větu hodili do vašeho oblíbeného vyhledávače (Ideálně do takového, který nekrade vaše data.), abyste zjistili, že ji napsala Laurel Thatcher Ulrich ve své odborné práci. Tím chci naznačit, že když vidíte nějakej hezkej, barevnej obrázek z citátem, neberte ho automaticky jako věrohodný zdroj a radši si vyhledejte, kdo to vlastně slavně řekl, jestli vůbec někdo.

Podobnou záležitostí, ve které spousta lidí chybuje, jsou citáty z knih, případně filmů, divadelních her a tak podobně. V takovém případě vždycky uvádějte, že ten citát řekla tahle postava z tohohle díla, ne ten autor. Protože ony ty citáty postav ne vždycky korelujou s názory autora. Klidně byste mohli vzít třeba nějakou větu z Vánoční koledy o tom, jak Scrooge nechce platit a dávat volno zaměstnancům, a vytrhnout to z kontextu tím, že napíšete, že to řekl Charles Dickens. Což sice jo, on tu větu vymyslel, ale nebyla to žádná verbalizace jeho názoru o pracovnících, byla to replika jeho (ze začátku) záporné postavy. A teď se podržte, protože ono to jde ještě hlouběji. Když se ve Velké Británii dělaly nový bankovky, na desetilibrovku dali Jane Austen a její citát: "I declare after all there is no enjoyment like reading!" To je prostě hrozně cool, že byla spisovatelka a teď má na bankovce citát o čtení, že jo? Ne. Ono to totiž nebylo žádný prohlášení Jane Austen, ale věta z její knihy Pýcha a předsudek. Kterou říká Caroline Bingley, postava, kterou jako čtenáři nemáme mít rádi, když předstírá zájem o knihy, aby zaujala muže. Fakt dobrá práce.

Ale teď zpátky k mému průzkumu Wattpadového trhu. Zjistila jsem, že i knihy s citáty se dají rozdělit do několika kategorií.

Generické citáty jsou asi ta nejvíc neškodná kategorie. Spadají do ní všechny ty knihy s citáty z Harryho Pottera nebo od Johna Lennona nebo od Johna Greena. Většinu z nich nejspíš znáte, protože jste je určitě viděli na nějakém roztomilém editu na Instagramu či Pinterestu anebo na dárkových předmětech. Ale i když jsme je všichni slyšeli asi milionkrát, pořád se objevujou v kompilačních knihách.

Smutné citáty. Jestli hledáte povzbuzení, tak tady určitě ne. Dočkáte se citátů o tom, jak danou osobu někdo hrozně ranil, jak každý den brečí do polštáře a podobné věci. Ale dost často to nestačí a citáty se dostávají do mnohem temnějšího teritoria. O tom si ale popovídáme až za pár odstavců, protože to, že jsou tyhle citáty dark, mají společné ještě s jednou kategorií.

"Psycho" citáty. Jako někdo, kdo se vyložený roky aktivně snaží o to, aby se slova "psychopat" a "psycho" nepoužívala jako označení pro šílence nebo lidi s psychickými problémy, mě to označení štve, ale musela jsem ho tady vytáhnout už proto, že je to název jedný fakt hodně úspěšný knihy s citátama. (No fuj. Pojďme společně destigmatizovat antisociální poruchu osobnosti.) Tahle kategorie je trochu podobná smutným citátům, protože motivaci zde úplně nenajdete, ale celý to má mít takovej jako hororovější nádech. Což, znovu, je docela smutý, když někdo vidí lidi s psychickými problémy jako něco děsivýho. Jsou tu i pokusy o paranormální horor, ale ty se většnou taky zrovna nedaří. Kdybych dostala dolar pokaždý, když vidím takovou tu větu: "Je fajn, když se na tebe někdo usmívá za oknem, dokud ti nedojde, že bydlíš v osmém patře", mohla bych si ten byt v osmým patře na pohodu dovolit. (A ještě ideálně lidi v komentářích píšou, kdo bydlí v jakém patře.)

Teď vás musím varovat, teď přijdou ty víc dark věci. Když je to jenom pseudo-horor, to je ještě dobrý. Horší je, když tyhle citáty aktivně nabádají k závislostem, sebevraždě a sebepoškozování. Jo, i to už jsem viděla. A ještě smutnější je, že dost lidí, co tyhle druhy citátů čte, má aspoň s jednou z těch věcí reálný problém. Ani se mi nechce myslet na to, kolik z těch lidí, co píšou pseudo-knihy s citáty, jsou nezletilí, ale píšou tam o tom, jak alkohol a cigarety pravidelně otupují jejich smutek nebo tak něco. Závislosti fakt nejsou nic zábavnýho, nejsou cool a edgy a nedělají z vás někoho zajímavějšího. Závislosti jsou závažný a mělo by se jim předcházet, protože často můžou vést k ohrožení života. A jako autory vás prosím na kolenou, abyste své čtenáře nenabádali k věcem jako je sebevražda. Fakt si zkuste představit, že si to přečte někdo s těžkou depresí a vy jim, i když možná nevědomě, dáte návod na sebevraždu. (A pokud začnete mít chuť se sebepoškozovat, radši vezměte do ruky kostku ledu. Na váš mozek to bude mít stejný efekt protože dostanete přísun endorfinů, ale nezraníte se u toho.)

Další kategorie jsou samozřejmě motivační citáty. Které ale dost často bývají toxicky pozitivní. Nemám dostatek energie na to, abych tu podrobně vysvětlovala pojem "toxická pozitivita", ale když chcete motivovat, nějaké "just do it" nebo "good vibes only" vám prostě nepomůže. To jsou prostě s*ajdy, co vám říkají, že je s váma něco špatně, pokud nejste permanentně šťastní, což je pěkná blbost, protože všichni máme někdy špatnou náladu.

Ale ještě lepší je, když se ti lidi snaží vymyslet citáty sami. Jo, občas můžou být fakt dobré, ale to je spíš výjimečně. Jako, radši, než se snažit být přehnaně deep, tu myšlenku trochu jinak zformulujte, dejte ji na Twitter/Tumblr/Threads a můžete si říkat, že jste komik.

Na závěr bych chtěla říct, že každého zaujme jiný citát, takže některý z těchhle věcí možná vadí jenom mně. Ale hlavně bych vás chtěla poprosit, abyste tyhle pseudo-knihy prostě nepsali. Jako by nestačilo, že jsou toho plný všelijaký sh*tstránky na Instagramu. Mám pocit, že jestli bude mít kdokoliv z nás někdy náladu na citáty, tak si radši něco vyhledá nebo poslechne nějakou písničku nebo něco. Psaní kompilací, ve kterejch není žádná přidaná hodnota, a jejichž obsah je snadno dohledatelný, mi přijde jako naprosto zbytečná činnost. Ale ještě víc vás prosím o to, abyste nenabádali svoje čtenáře k tomu, aby si jakkoliv ublížili.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduKde žijí příběhy. Začni objevovat