26. Děti na Wattpadu

1K 135 95
                                    

Tahle věc: *má 2k přečtení a 400 votes*

Já: *začíná navrhovat merch, plánovat akce a vyhledává "jak se vyrovnat se slávou"*

Nebudu lhát, než jsem začala psát tuhle knížkavěc, zhltla jsem jich asi patnáct dalších na podobný téma, protože jsem byla happy jak dva grepy, že dooprvdy nejsem jediná, komu Wattpad dokáže občas pořádně zvednout mandle. Většina z těch dalších kniha se od sebe - i od toho, co píšu já - lišila a byla něčím trochu specifická, ale snad ve všech se, obzvlášť tak v letech 2017 a 2018, probíralo jedno specifický téma. Děti na Wattpadu.

Děti na Wattpadu je úplně nejvíc špatný označení pro tenhle fenomén a tuhle kapitolu a naprosto pro všechno, protože můj neodborný odhad mi říká, že většina Wattpadu jsou děti, tedy lidé pod osmnáct. Těmi "dětmi" jsou při diskusi tohohle tématu myšleny bytosti pod třináct nebo kolik let je ten věk, kdy můžete legálně na Wattpad. A tohle je vlastně šíleně složitá debata zahrnující zbytečnou infantilizaci a ageismus, ale i potenciální child grooming a zneužívání mladistvých, a nejvíc tragikomický je na tom to, že spousta lidí na Wattpadu má výhrady proti tomu, aby tu byly děti, z úplně špatnejch důvodů. Pojďme si to postupně rozebrat.

Spousta lidí se při řešení dětí na Wattpadu chová hrozně pokrytecky. Úplně nejvíc mě baví lidi, co jsou jako: "Děti na Wattpad nepatří," a když tu vidí člověka nad osmnáct, tak jsou jako: "Vypadni odsud." Hned vedle nich jsou lidi, kterým je třeba čtrnáct, a útočí na lidi, kterým je dvanáct, za to, že tu jsou. Neměli bychom se chovat, jako že o půlnoci, když má člověk třináctý narozeniny, najednou zažije nějakou pokémoní evoluci a bude chytřejší a schopnější. (Zároveň mám pocit, že je tak trochu Gen Z culture mít vzpomínku na to, že jsme si založili nějakou sociální síť nebo členství v nějakým virtuálním světě dřív, než bychom podle komunitních pravidel měli, a pak je pokrytecký to někomu jinýmu vyčítat z naprosto povrchních důvodů.)

Takže proč by teda neměly být děti na Wattpadu? Někteří argumentujou ve stylu: "Protože desetileté děti píšou strašně." Excuse you, lidi můžou psát strašně v jakýmkoliv věku. Jasně, když je vám deset, většinou nemáte tolik zkušeností s psaním, jako když je vám třeba sedmnáct nebo šedesát, ale není to taky důvod, proč by měl člověk začít to psaní trénovat? A dostávat zpětnou vazbu a postupně se v tom zlepšovat? Nehledě na to, že když začnete s psaním třeba v osmnácti, vaše prvotina bude nejspíš podobně strašná, jako ta, kterou byste napsali v deseti. (Jedinej rozdíl bude, že v osmnácti budete znát víc fancy slovíček.)

(To mě přivádí na takovou malou odbočku. V anotacích často vidím věci jako "16ti letá" a "šestnácti-letá". Prosím, pokud si nejste jistí, vyhledejte si, jak se to píše správně, protože takhle to není. Ale v týhle kapitole řešíme jiný téma. Moving on.)

Další argumenty bývají ve stylu: "Protože na Wattpadu je hodně explicitního contentu." Z toho samýho důvodu je na Wattpadu aspoň nějakej pokus o rating příběhů. (Sice je naprosto strašnej, ale pokus to je.) Víte třeba, jak je u některejch příběhů takovej ten červenej štítek s nápísem: "Pro dospělé"? O vzájemnou pomoc se pokouší i samotná komunita. Víte, jak někdo píše před knihu nebo před kapitolu různá varování jako 13+ nebo 15+? (I když by bylo mnohem lepší nějak upřesnit, co ta označení znamenají - budou ve vašem příběhu sexuální scény nebo grafický popisy násilí nebo co vlastně?) Když to vidíte, asi víte, co čekat. Když nechcete takové věci číst, prostě tam nelezete. Tohle docela závisí na zdravém rozumu, který se, pravda, trochu předpokládá, že máte, ale řekla bych, že utřídit si, jaký obsah chcete a nechcete číst, není o nic těžší, než založit si profil na Wattpadu. (A měli bychom myslet na to, že Wattpad není jediným místem, kde se můžeme setkat s explicitním contentem. Klidně nemusíte být jako dítě na internetu vůbec, a jednou si náhodně pustíte film, ve kterém je mrtvola, nebo v hromadné dopravě uvidíte reklamu na kondomy.)

Teď ale přijde to fakt důležitý. Spousta uživatelů Wattpadu vidí tyhle děti a začne jim nadávat, ať už přímo nebo nepřímo, jak se opovažujou tu být a že na to ještě nemají rozum a kazí nám komunitu a já nevím co. Tím si ale neuvědomujou jednak to, že ty děti sem fakt nepřišly s nějakým úmyslem kazit komunitu, že prostě viděly nějakou oranžovou sociální síť, která jim přišla cool, a nemuselo jim dojít, jaké může mít jejich existence v tomhle prostoru implikace, a jednak to, že se často sami chovají, well, dětinsky. Aspoň v tom lepším případě, protože v tom horším se chovají naprosto neslušně, často i na hranici šikany, k vyloženým dětem, což prostě není omluvitelný. A když jste dítě a spousta lidí na internetu se k vám chová hnusně, může se stát, že pro vás bude jednodušší důvěřovat lidem, kteří se k vám chovají hezky. A ti lidi nemusí mít vždycky ty nejlepší úmysly. Child grooming a sexuální obtěžování mladistvých přes internet jsou reálný problémy a měli bychom se s nimi snažit bojovat.

Já jsem celkově šílený zastánce takový tý internetový bezpečnosti, která se za mých časů učila na základce - že nemáte náhodným lidem na internetu prozrazovat svoje jméno, věk a adresu. To platí obzvlášť, pokud jste nezletilí, a nejvíc ze všeho, když podle komunitních pravidel nějakejch stránek ještě nejste dost staří na to, abyste tam měli účet. Všechny mladší lidi prosím, aby na internet nedávali nic, podle čeho by byli v reálném životě dohledatelní. Starší lidi prosím, aby na nikoho neútočili kvůli věku a aby nepoužívali věk jako důkaz toho, že někdo špatně píše. Všechny prosím, aby byli k ostatním lidem na internetu ohleduplní.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now