46. Wattpad premium a placené příběhy

737 99 102
                                    

Představte si, že musíte na dvě, tři hodiny strčit ruku do terária plného hladových, neklidných, obřích pavouků, kteří jsou ještě k tomu jedovatí. Tak přibližně takhle na mě za poslední den zapůsobila Wattpad aplikace. Jako za tu dobu jsem tu blbou appku přidala na seznam svých úhlavních nepřátel, hned vedle JK a burákového másla. Ale zatnula jsem zuby a ani ty téměř smrtelý kousance do ruky mě neodrovnaly. A co je lepší, rozhodla jsem se své utrpení nějak kreativně využít a promluvit o zrůdě, která se ze starého dobrého - pokud teda někdy byl dobrý - Wattislava stala.

Já naprosto chápu, že i programátoři musí mít z čeho platit nájem, ale proč sakra musí mít všechny stránky verzi premium? Ještě ideálně, když je tak moc zbytečná, že by za ni zaplatil jenom ten největší magor. Což byl vlastně Wattpad Premium před tím nešťastným updatem. Vlastně jediná výhoda, kterou verze premium měla, bylo to, že si můžete zvolit jinou barvu Wattpadu, než tu nechutně oranžovou, a že jste neměli reklamy. To první... ta oranžová sice je otravná, ale dá se na to zvyknout, a ty reklamy na desktopové verzi vůbec ničemu nevadí (a už vůbec ne, když máte AdBlock), a na mobilní verzi stačí vypnout si wifi a ta reklama mezi kapitolami se nenačte. Ale před pár dny přišel nový update, který hodně lidí naštval, ale já jsem neměla aplikaci, takže celá ta věc šla mimo mě. Jenže co se nestalo.

Storku s klávesou už znáte, takže to nebudu zdržovat - poté, co mi trvalo asi dvě hodiny se přihlásit do aplikace, mě jednak dost vyvedlo z míry, že ta spodní lišta je od doby, kdy jsem aplikaci přestala používat pravidelně, úplně přeházená, ale co mě vyloženě naštvalo, bylo to, že v nové verzi můžete číst offline maximálně dva příběhy. A pokud jich chcet číst víc, musíte si zaplatit tu dementní verzi premium. Ale sakra už! Důvod, proč jsem si před lety vůbec nějakou aplikaci stahovala, bylo to, že jsem byla ještě víc broke, než teď, neměla jsem mobilní data, a chtěla jsem číst příběhy offline. A tohle je prostě taková sviňárna.

A když už jsme u těch peněz a sviňáren. Víte, jak nejsem youtuber, takže za všechno tohle hrabání se v odpadu mi nikdo neplatí? On by mi totiž někdo platit mohl, kdybych byla ještě víc b*tchy a nastavila si svoje příběhy jako placené. Tak moc b*tchy našetěstí nejsem, protože mi - na rozdíl od kohokoliv, kdo vymýšlí ty podělané updaty - dochází, že ne všichni jsme milionáři, u kterejch se těch pár stovek za placený příběh naprosto ztratí mezi těma ostatníma útratama. A ano, skutečně je to pár stovek. Jeden wattpad coin (nevím, jak se to jmenuje pravým jménem a odmítám to zjišťovat) rovná se třicet korun rovná se přibližně jedno euro (nevím, jaký je teď kurz a odmítám to zjišťovat), ale placený příběhy většinou stojí tak osm až dvanáct wattpad coinů. A nepotřebujete mít doktorát z matiky, abyste věděli, že za to by se dalo pořídit aspoň sto dvacet rohlíků. (A že to by byl rozhodně lepší kšeft.)

Pokud byste si kupovali placené příběhy na Wattpadu, vlastně byste platili stejně, nebo klidně i víc, než za tištěnou knihu v knihkupectví, jenže to na Wattpadu nejsou knihy, které prošly miliardou draftů, korekturou a měly několik editorů kromě samotného autora. Tou korekturou sice možná prošly, ale moje neodborné odhady mi říkají, že struktorou to bývá teprv první draft (Jako je ostatně většina Wattpadových příběhů.), a sice je pravda, že i první drafty můžou být dobré, ale třeba třetí draft, u kterýho už má autor všechno v hlavě o něco víc srovnaný, je snad vždycky lepší, než ten první.

Navíc... představte si hypotetickou situaci, že jste třeba četli pět knih od Neila Gaimana, líbily se vám a jdete si do obchodu koupit jeho novou knihu, která stojí 360 Kč. Víte, do čeho jdete, protože už jste četli jeho starší knihy, a navíc ta nová kniha má převážně pozitivní hodnocení od kritiků, ale i od čtenářů na webech, jako je třeba Databáze knih nebo Goodreads. Takže tak nějak víte, že těch 360 Kč, za kterých byste si jinak mohli koupit třeba ložní prádlo z Ikey nebo přibližně 180 rohlíků, nebude vyhozených z okna. A teď si představte, že to samé máte zaplatit za knihu na Wattpadu. Autora neznáte, protože není publikovaný a vy vlastně nemáte ponětí, jestli opravdu píše tak dobře, protože zatímco v knihkupectví většinou vychází ty lepší kousky literatury, na Wattpadu není zas tak těžké získat si ten placený příběh, a vlastně si to ani nemusí procházet žádnými lidmi, kteři posuzují, jak moc dobrá ta vaše věc je. Ani na ty recenze se obracet nebudete, protože New York Times budou asi těžko hodnotit nějaký random příběh na Wattpadu, uživatelé stránek jako Databáze knih a Goodreads jsou na tom stejně, a ani do těch komentářů se podívat nemůžete, protože musíte nejdřív zaplatit a až pak máte přístup k tomu příběhu. Jako jasně, risk je zisk, a někdy, když kupujete nějakou knihu v podstatě na random, můžete objevit klenot, ale minimálně na Wattpadu je pravděpodobnější, že nakonec budete litovat, že jste si nekoupili těch 180 rohlíků.

(Update: Wattpad tohle naštěstí upravil tak, že je prvních několik kapitol zdarma, aby to nebyl úplně zajíc v pytli, ale stejně si nejsem jistá, jestli mi přijde moudrý dát přibližně stejný množství peněz za elektronickou verzi knihy od neznámýho autora, na kterou neexistuje žádná zpětná vazba, jako za fyzickou kopii knihy vydaný v nakladatelství, kde ještě musíte myslet na cenu materiálu, ze kterýho je vyrobená.)

U placených příběhů má Wattpad napsaný, že vznikly kvůli fan response, protože lidi chtěli evidentně podporovat tvůrce finančně. B*tch please. To vysvětlení jim fakt neberu. Přiznám se, že jsem na tohle téma nedělala tak agresivní výzkum, jako kdybych na něj psala odbornou práci, ale absolutně se mi nepodařilo dohledat, jaký procento z peněz utracených za placenej příběh připadne autorovi a jaký Wattpadu. Nechci dělat z vývojářů nemilosrdný vydřiduchy, ale já vím, že to jiný společnosti dělají tak, že jim připadne podstatný procento těch peněz, a nedivila bych se, kdyby to tady bylo stejný. Kromě toho vím, že celá ta věc s monetizací příběhů by se dala vyřešit jinak a líp. Co kdyby třeba u těch příběhů byla ta možnost posílat autorovi ty pos*aný Wattpad coiny a každý čtenář by to dělal dobrovolně? Protože ono je to docela na nic, kupovat zajíce v pytli a pak přestat se čtením po jedné kapitole.

(Jo, a ještě novější update je, že existuje i něco jménem Wattpad Premium+, kterej má přesně o jednu výhodu víc, než klasický Premium, ale stojí o tři dolary víc. Přijde mi, že je to prostě marketingová taktika známá jako "decoy effect", neboli "efekt návnady", kde přidáte třetí typ zboží navíc, aby to nejdražší vypadalo atraktivněji. Proto se standardně prodávají třeba tři velikosti popcornu v kině, tři velikosti kafe ve Starbucks, a já tenhle vzorec vidím i v Coins, Premium a Premium+.)

Mě tahle celá věc tak moc irituje, protože dávám tak půl roku tomu, že na Wattpadu bude něco jako: "Chceš přečíst víc, než jednu kapitolu za rok? Zaplať si Wattpad Superpremium, ať jich můžeš přečíst pět za rok! Tento měsíc akce! Ke každému předplacení rodinné verze Wattpad Superpremium má každý člen jedno odeslání komentáře zdarma!" *povzdech* Já občas fakt nemůžu uvěřit, že to tomu Wattislavovi trpíme a po nějakém zásadnějším updatu si hromadně nesmažeme účty.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduKde žijí příběhy. Začni objevovat