♥ 42. Avengers fanfikce

775 94 112
                                    

Aby bylo jasno, třetí kapitolu na završení fanfikční trilogie, která by byla o Star Wars, nikdy nenapíšu, protože jak už jsem řekla minule, na Wattpadu jich zdaleka není tolik, jako těch ohledně Harryho Pottera a Avengers, a vážne si nechci zkazit tu hezkou percepci o Star Wars, kterou mi moje sociální bublina dodává, a hrabat se tu v hypotetickejch odpadcích.

Schválně jsem tuhle část pojmenovala Avengers fanfikce a ne Marvel fanfikce, protože na žádnou postavu z Marvelu, která není Avenger nebo aspoň součást MCU, jsem na československým Wattpadu ještě nic neviděla. Teda, kromě jedný špatný Deadpool x OC fanfikce, ale to pojďme ignorovat.

Přišla jsem na jednu zajímavou věc. Na československém Wattpadu vlastně není žádná fanfikce na Avengers, která by se stala notoricky známou, jako je třeba Zmijozelská princezna nebo to druhý, co jsem zmiňovala v minulé kapitole, ale já už tomu fakt nechci dávat publicitu. Teda, je tu jedna fanfikce, která je tomu blízko, a mimochodem se jmenuje stejně, jako OC kamarádka Lily Evans asi ve všech fanfikcích ever (a samozřejmě má miliardu kapitol a hned dvě pokračování), ale není tu nic, co by mělo třeba 700k přečtení. A ono je to vlastně asi dobře.

Stejně, jako u Harry Potter fanfikcí, je u Avengers fanfikcí docela častý problém (Ano, je to problém, protože skoro žádnej autor to nedokáže adekvátně využít.), že hlavní postava je OC a zároveň příbuzná někoho z Avengers. Už jsem tu viděla dceru Tonyho, sestru Natashy, sestru Clinta, dokonce i biologickou dceru Natashy, což je naprostá blbost, protože jak v komiksu, tak v MCU, je Natasha neplodná. Ale teda nejvíc mě zavraždil jeden příběh, kde hlavní postavě bylo sedmnáct a byla to Stevova sestra a žila v současnosti, ale nestala se jí žádná veselá příhoda, jako že by zamrzla v ledu a vzbudila se o osmdesát let později. Prostě existovala a bylo jí 17. A jejímu bratrovi bylo biologicky tak 25, ale reálně přes 90. To prostě úplně dává smysl. Ale víte, co by mě zajímalo? Co na téhle trope všichni vidí? Asi to líp představí vaši postavu do děje, protože když to bude sestra Natashy, asi se spíš setká s Avengers, než kdyby to byla nějaká random týpka, ale co kromě toho?

Pak je tu asi miliarda fanfikcí postava x OC. Vy víte, jaký na to mám názor. Já sice chápu, že je tu miliarda lidí, co má crush na herce z MCU, jakože já sama mám crush na několik z nich (Zendaya je láska mého života), ale to neznamená, že na ně všichni pořád musí psát ty po*raný fanfikce, kde se dají dokupy s nějakou random týpkou. Ale víte co? Zkusme najít něco pozitivního. Už jsem viděla pár fanfikcí, kde se třeba hlavní týpka jmenovala Lauren a skončila se Stevem a uživatelské jméno autorky bylo něco jako LaurenRogers. Jako aspoň si holka na nic nehraje a dává to otevřeně najevo, že ta její postava je self-insert. Takovou self-awareness vždycky ocením.

Znovu bych ale ráda připomněla, že byste měli vybírat jména svým postavám podle toho, z jaké jsou země. Na to jsem si vzpomněla proto, že při vyhledávání podkladů na tuhle kapitolu jsem narazila na příběh, kde týpka byla z Ruska a jmenovala se Angela. To je fakt typické ruské jméno, jediné typičtější, co mě napadá, je Jessica.

Když už jsme u toho připomínání věcí, Avengers fanfikce mají sklon k tomu se jmenovat stejně, jako jejich OC protagonista, což není dobrej nápad. Nikdy není dobrej nápad pojmenovávat příběh podle postavy, kterou nikdo nezná, a ani k tomu nepřidat nějakou dodatečnou tagline. To už jsme si říkali, že "Obraz Doriana Graye" je lepší název, než jenom "Dorian Gray", a u fanfikcí to platí taky.

Ale co mě štve nejvíc, je, když ta hlavní postava, která je taky originální postava, protože těch asi padesát hlavních a dalších sto vedlejších postav v MCU těm autorům prostě nestačí, je hrozně overpowered a vlastně je silnější, než všichni Avengers a Thanos dohromady. I když, tohle je ještě dohnané do extrému, když na té postavě dělá experimenty Hydra. To už prostě není originální. (Pokud to teda originální někdy bylo.)

No a samozřejmě, v každé wattpadové fanfikci na Avengers musí být nějaká obrovská party, kterou pořádá Tony, protože to věčné zachraňování světa člověka prostě omrzí. A samozřejmě když na něco takového dojde, Natasha a Wanda najednou odhalí, že vlastně ve volném čase pracují pro Vogue nebo tak něco a naší milé hlavní postavě vyberou outfit, make-up, prostě ji na tu party naprosto dokonale připraví a ona pak bude hvězda večera. A to vůbec nejde proti charakterovým vlastnostem Natashy a Wandy!

I když, postava, která je na Wattpadu psaná jako OOC ještě častěji, než Nat s Wandou dohromady, je Loki. Já tu o tom ani nechci rantovat, protože už nemám energii, ale ten Loki ve fanfikcích většiniou nemá s Lokim ani z MCU ani z komiksů společného absolutně nic kromě jména a vzhedu. (Který je taky dost často popsaný špatně. Loki má zelené oči, kdybyste náhodou nevěděli.)

Ale víte, co je docela divný? Teda, tohle je možná proto, že na Wattpadu jsou hrozně špatně řazené příběhy, ale za celých těch pět let, co tu straším, jsem nenašla ani jednu fanfikci na některé páry, které jsou na zbytku internetu dost populární. Jakože populární ve stylu jedenáct tisíc fanfikcí na AO3. A na českém Wattpadu absolutně nic.

A jak jsem řekla na začátku, na Wattpadu prakticky nejsou fanfikce na nic od Marvelu kromě Avengers. A upřímně, já bych hrozně uvítala, kdyby tu byly i fanfikce na X-Meny nebo Daredevila, prostě aby si lidi uvědomili, že Marvel má i postavy, které nejsou v MCU. Nebo aspoň kdyby tu byly fanfikce třeba na Peggy Carter nebo Strážce Galaxie. Nebo by bylo fajn, kdyby autorům došlo, že od Age of Ultron *třeba* přibyli noví superhrdinové, kteří i můžou mít interakce s Avengers. Třeba taky existuje Doctor Strange nebo Wasp nebo Black Panther. Teda, sice bych to asi nečetla, protože z fanfikcí na Wattpadu mám poslední dobou celkem strach, ale trocha té diverzity v contentu by byla fajn.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now