59. Rozbor Pátý element (neupraveno)

807 92 136
                                    

Tenhle rozbor je tak trochu jiný. Požádala mě o něj totiž samotná autorka, WerunkaBlkov. (To byl moment, kdy jsem zjistila, že zázraky se dějí, protože vím, že dokážu být pěkně zlá, a já bych sama sebe o rozbor nepožádala ani za velký prachy.) Hned, když jsem zjistila, že příběh je o elementech, jsem dostala trochu strach - abych celou věc jenom neshrnula rázným "A:TLA je lepší". Byl můj strach oprávněný? No... pohodlně se usaďte, vezměte si kyblík zmrzliny a posuďte sami. (Lmao občas mám chuť napsat těm lidem od B&J's, že jim budu dělat propagaci.)

A ještě před začátkem, vy už víte co. Používání výňatků z děl v rámci kritiky je v souladu se zákonem: Autorský zákon - č. 121/2000 Sb. § 31 odst. b, Copyright Act of Canada s.29.1. Navíc, tohle je kritický a naučný (?) "článek", což je v pořádku podle Copyright Act 1976. A rozbor obsahuje spoilery. Duh.

Neudělala jsem stejnou chybu, jako minule, a tentokrát jsem si reálně přečetla anotaci. Hlavní postava se jmenuje Nik, a protože mám v jednom ze svých muzikálů postavu jménem Nik, a k tomuhle rozboru mi to prostě nesedí, rozhodla jsem se, že tomuhle týpkovi budu říkat Brandon. A abych byla upřímná, z té anotace mi to zní dost jako taková kombinace Avatar: The Last Airbender a Six of Crows, jenom teda mám takový dojem, že to bude míň gay. (Bohužel.) Ale whatever, jdeme na to.

Musím říct, že už v prologu se mi neuvěřitelně líbí způsob, kterým autorka píše. Všechno je tak krásně popsané, že i když popisuje nic, které bylo před vznikem vesmíru, dokážu si představit, že tam reálně jsem. A teď si můžete říkat, že je to strašný nitpick, ale jedna věc mě přece jenom celkem dostala.

"Tak vznikl svět - svět, jenž nazvaly DHALASIE."

Jednak se mi nelíbí to použití "svět" dvakrát za sebou - nejspíš to mělo být poetické, ale když si to řeknu nahlas, zní mi to spíš divně - a jednak, na co je tu ten caps lock? Jasně, že název světa je asi docela důležitá věc, takže by to mělo být nějak zdůrazněné, aby si to čtenář zapamatoval, ale podle mě bohatě stačí, že je to na konci věty, a ještě k tomu na konci odstavce. Ten caps lock prostě působí dost nevzhledně.

Na druhou stranu tohle je fakt maličkost, a musím říct, že už po prologu naprosto miluju mytologii světa, který autorka stvořila. Kudos za to, působí to opravdu propracovaně.

Ale zatím se mi zdá, že cokoliv extrémně dobrého na téhle knize najdu, tak to musí v zápětí vyvážit něco... ehm, ne tak dobrého. Stálo mě opravdu hodně přemáhání nezačít okamžitě dissovat to, že první kapitola hned po prologu začíná probuzením hlavní postavy. To už bylo použito tolikrát, že existuje jenom málo způsobů, jak to použít, aby to bylo originální. Ale hej, aspoň Brandona nevzbudil "otravný zvuk budíku" nebo nějaká podobná kravina.

A hned v prvních pár odstavcích jsem našla dvě věty, ve kterých byly špatně čárky. Prostě když máte na konci věty oslovení, tak se před tím píše čárka, ať chcete, nebo ne. A pro vnitřní klid, jste se píše s j. Vždycky. I když vaše postava mluví nespisovně. Nikdo, absolutně nikdo, totiž nevyslovuje "jsem" se znělým j, takže se tam to j píše v ž d y c k y. Tohleto si, prosím, zarámujte, protože je to f*ckin' důležité, protože jestli ještě jednou uvidím "jste" bez j, tak si naliju kyselinu do očí.

Znovu pro vnitřní klid, ksicht se, milí přátelé, píše s i. A jen tak mimochodem, někde vzadu v hlavě mám takový pocit, že tenhle příběh nebude splňovat Bechdel ani Mako Mori. :/

Jsem na začátku druhé kapitoly, a z celého srdce prosím autorku, aby se naučila čárky nebo si našla korektora. Na opravování a vysvětlování každé z nich totiž nemám energii. A pro vnitřní klid, Nikovy, teda Brandonovy zbraně, se píšou s y.

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now