♥ 29. Fantasy

956 115 100
                                    

Občas mám chuť namluvit k téhle "knize" audioknihu, protože prostě chci, abyste si to v hlavě četli stejným tónem, jako to čtu já, protože jinak prostě nebudete mít tu pravou zkušenost.

Za tuhle část bych opět moc ráda poděkovala Hermione z minulosti, která v roce 2018 objevila jeden takový příběh, který podle coveru a anotace vypadal docela profesionálně a autorka na něm měla v podstatě založený celý profil. Protože to vypadalo fakt dobře, mladá Hermione si řekla, že si to přečte. A nestačila se divit.

Své pocity z té knihy bych ráda přirovnala k tomu, když v rádiu slyšíte prvních pár not Under Pressure, těšíte se, že to hrajou, ale ono ne, oni ve skutečnosti hrajou Ice Ice Baby. Mladá Hermione totiž toho neslavného večera zjistila, že příběh, který původně jevil jako promyšlení, epická fantasy sága, je ve skutečnosti jenom snůška kravin s domluvenou svatbou a otravnými postavami v hlavní roli. Jen tak mimochodem, ten příběh se jmenoval Lea H*nor, už na Wattpadu není a já se modlím, aby to nebylo proto, že ho někdo vydal jako knihu. (Edit: Když jsem zjistila, že to tak fakt je, zhroutil se mi svět. Anyways, rozbor téhle knihy najdete v kapitolách 67-70.)

Ale domluvenou svatbu jsme tu už probírali. Co dalšího nám kategorie Fantasy nabízí? Uhhh, já- já vlastně nevím, protože když jsem si tuhle kategorii rozklikla, tak většina z těch věcí mi fantasy ani v nejmenším nepřipomínala. Nedávno jsem v téhle kategorii našla příběh, který měl na coveru stan, jmenoval se Tábor (Nebo něco na ten způsob.) a v anotaco bylo: "Tohle je příběh o táboře, kde se seznámili kluk s holkou." Jednak, fakt originální. Jednak, to mi opravdu nepřijde jako fantasy, mělo by to být v nějaké kategorii jako Teen Fikce nebo Romance nebo něco. (A jednak, jak překvapivé, že se tam seznámili kluk s holkou. Víte, že jsem za těch až moc let, co jsem na Wattpadu, jsem nenašla žádný táborový příběh, kde je hlavní romantická linka queer?)

Co ale ve Fantasy celkem letí, i když jsem ráda, že už ne tak moc, jako třeba před dvěma lety, jsou příběhy o elementech. Však víte, takové ty, kde hlavní postava ovládá jeden ze čtyř základních elementů (Ne z těch periodických. O těch by sice podle mě mohl vzniknout šíleně zajímavý příběh, ale asi by v něm bylo trochu moc postav.) a pak jsou tam tři další lidi, co ovládají ty zbylé elementy, a dál nevím, protože u žádného takového příběhu jsem se nedočetla dál, než za anotaci. Pardon, mně prostě přijde, že vrchol tohohle konceptu byl Avatar: The Last Airbender, a pokud chcete psát o postavách, které ovládají vodu, zemi, vzduch a oheň, měli byste to aspoň zpracovat po svém, přidat tam nový koncept nebo nový pohled na věc. (Někdy pomůže už jenom to, že v příběhu nejsou jenom ty čtyři elementy, ale někdo ovládá třeba sluneční světlo nebo magnetické pole.)

Nevím, jak vám, ale mně se občas stává, že čtu docela zajímavý příběh, který se odehrává v nějakým fiktivním světě, a najednou se tam objeví nějaká narážka na náš svět, která absolutně nedává nedává smysl, a mě to vždycky rozhodí. Pokud něco takovýho píšeme, musíme si uvědomit, že v jejich vesmíru se třeba neříká "vídeňská káva", protože tam žádná Vídeň neexistuje. Jestli fakt chcete, aby vaše postava takovou kávu pila, buď ji prostě popište nebo jí vymyslete nějaký nový jméno.

Aspoň povrchově musím zmínit fantasy jména, o kterých jsem už podrobněji mluvila v kapitole o jménech. Jenom bych ráda připomněla, abyste si zjistili, jestli to jméno třeba není sprosté slovo v nějakém jazyce, kterým nemluvíte nebo tak něco, a abyste k němu případně dali výslovnost, protože i to občas bývá docela oříšek. Zároveň naprosto, ale fakt upřímně miluju, když máte nějakej fantasy příběh ve vymyšleným světě a některé z postav mají naprosto obyčejný jména jako Paul nebo Luke. 10/10, naprosto perfektní, vrchol komedie. Druhá strana mince je, když autor vezme běžné anglosaské jméno, naprosto minimálně ho upraví a tvrdí, že teď je to fantasy jméno. (Takže třeba z Elaine je Elain.) Zopakuju svoje myšlenky z kapitoly o jménech - tohle mi přijde hrozně laciný. Můj dojem je takový, že autor si prostě nedá tu práci s vymýšlením komplexnějších jmen a zároveň se bere až moc vážně, protože to je prostě nepřípustný, aby postava měla tak obyčejný a neseriózní jméno, jako je Elaine.

Pak se mi ještě podařilo najít pár takových těch "historických románů", které se odehrávají v neexistujících zemích v neexistující době, ale aspoň jsou tentokrát správně zařazené a nesnaží se hrát si na historické romány. Ale jinak mi přijde, že tahle kategorie trochu umírá. Je pravda, že na Wattpadu už tolik nečtu, ale i tak jsem za celou svou Wattpad kariéru objevila tak čtyři fantasy příběhy, které byly nějakým způsobem originální nebo dokonce dobré, a to tu straším dělší dobu, než se vysílal seriál Game of Thrones. Proto mi, jak už jsem naznačovala, přijde hrozně důležitý zkusit se dívat na věci jinak a přijít s nějakou klidně i malou inovací žánru.

Řekla bych, že jeden z prvních kroků je uvědomit si, že fantasy není automaticky jenom high fantasy. (Čili takový ten typ příběhu, který se odehrává ve smyšleném světě úplně mimo náš vesmír, představujme si třeba Game of Thrones nebo díla J. R. R. Tolkiena.) Můžete si zkusit napsat i urban fantasy, kde se nacházíme v našem světe, ale vyskytují se v něm prvky z fantasy, jako duchové nebo upíři. Můžete zkusit napsat příběh s narativem fantasy, ale s estetikou sci-fi  nebo hororu. Sakra, pokud se na to cítíte, můžete se zkusit ponořit i do magického realismu. Jednak vás o to prosím subjektivně jako čtenář, který má klasické high fantasy zasazení v lásce o něco míň, než ty ostatní různorodé možnosti, které nám žánr nabízí, a jednak si jako obvykle myslím, že bychom v těch zaběhnutých Wattpad dogmatech měli udělat menší převrat.

Ale z jiného soudku, víte, co mi v posledních dnech dochází? Špatná publicita neexistuje, takže tu i některým naprosto strašným příběhům vlastně dávám shoutout. I když je třeba ani nezmiňuju přímo. Víte vlastně, proč se snažím vyhýbat zmiňování příběhů jménem? (Kromě toho, že nechci, aby mě autoři - neprávem - stíhali za urážku na cti.) Protože jim nechci dávat ten shoutout, nechci aby to lidi četli, protože je to dost často naprosto strašný. Tím hůř, když příběh není jenom špatně napsaný, ale dokonce i šíří nepravdivé informace a s citlivými tématy zachází velmi necitlivě, což může spoustě lidí ublížit. Takže vás prosím, i kdybyste se chtěli na vlastní oči přesvědčit, že nějaká hrůza, co jsem tu zmínila, fakt v nějakém příběhu je, nedělejte to. Překonejte se, nehledejte si to a nedávejte těm věcem pozornost, kterou si nezaslouží. Moc vás prosím a děkuju.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now