52. Pravopisné chyby (neupraveno)

719 99 127
                                    

⬆️ Já, když mi pět minut po vydání kapitoly dojde, že jsou v ní překlepy, 2020, kolorováno. ⬆️

Seriózně, moc děkuju každému, kdo mě na ten překlep upozorní, občas nevím, co bych bez vás dělala. Ale oficiálně jsem se rozhodla, že vám ušetřím práci a pokud to bude v rámci mých možností, vždycky před vydáním proženu novou část Wordem. Což je mimochodem skvělý life hack, který spousta lidí na Wattpadu nezná, protože, teď možná někoho překvapím, ale Microsoft Word opravuje nejen překlepy, ale i gramatické a typografické chyby. A to není všechno, dokonce na něm můžete psát české spodní uvozovky, a když je okopírujete do Wattpadu, tak vám zůstanou! (Nejde o product placement, ale řeka bych, že je to taková blbůmvzdorná metoda, jak si opravit chyby v příběhu.)

A když už jsme u těch chyb v příběhu... Mám pocit, že všichni jsme věděli, že tahle kapitola musí někdy přijít. Já chápu, že každý občas udělá chybu nebo překlep, že ne každému jdou jazyky, že existují poruchy učení, které to psaní zrovna neusnadňujou, a že i když si to po sobě zkontrolujete dvacetkrát, může se stát, že si nějaké chyby nevšimnete, ale pokud chcete psát příběhy, měli byste

A) Minimálně jednou si po sobě tu kapitolu přečíst

B) Umět aspoň základy gramatiky v jazyce, ve kterém píšete

C) Pořídit si korektora (kterého má na AO3 většina lidí, a já nechápu, proč to tak není i na Wattpadu)

D) Aspoň tu kapitolu okopírovat do Wordu nebo nějakého programu, který vám chyby zkontroluje sám

Nebo byste ideálně měli udělat všechny tyhle body dohromady. Neměla bych zapomenout na life hack, že z počítače se většinou píše lépe, než z mobilu.

Je asi miliarda různých chyb, které můžete udělat, a já nemám sebemenší šanci je tu pokrýt všechny, ale rozhodla jsem se trochu ve větším detailu se věnovat těm, které jsem už na Wattpadu viděla, a z takových úkazů se mi vyložen vaří krev. (Jde hlavně o českou gramatiku, ale jsou tu i věci, které se používají ve více jazycích.)

Naší x naši - Je to rozdíl. Je to sakra velký rozdíl. A když jsem našla špatně použité slovo "naší" v anotaci jedné hodně, hodně populární knihy na Wattpadu, chtělo se mi brečet. Slovo "naši" zase použijete ve větě Na naši chatu prší. Čili 4. pád. Pokud vám pády zrovna nepomůžou, pokud si místo toho "naši" můžete dosadit slovo "tu" - Na tu chatu prší - tak se to píše s i. Slovo "naší" použijete třeba ve větě Za naší chatou je les, ale i ve spoustě dalších, protože se používá se všemi pády kromě 4. A já doufám, že vidíte ten rozdíl a je vám jasné, že věta jako Máme tady naší Courtney, je naprostá blbost. (A samozřejmě, stejná pravidla se používají i při rozlišování ji x jí, moji x mojí...)

Viz - Za tím slovem se fakt nepíše tečka, protože to není zkratka, ale starý rozkazovací způsob slovesa "vidět".

Jakoby x jako by - Oboje se používá u přirovnání, ale každé v trochu jiném kontextu. Jakoby se používá, když je řeč o nějaké věci, která není úplně funkční nebo není to úplně ta věc, ale je to něco podobného. Prostě v kontextu jako Podala jí jakoby lékárničku - ta lékárnička není pravá lékárnička, kterou si někde koupíte, ale třeba jenom krabička od bonbonů, ve které je jeden ovbaz a balení Kynedrilu. Zatímco jako by se dá použít třeba ve větě Byla jí zima, jako by byl prosinec - je to hypotetická situace, která se právě teď neděje. Kdyby vám můj výklad nepomohl, můžete si pomoct tak, že "jakoby" nahradíte slovem "zdánlivě" a "jako by" nahradíte slovy "jako kdyby".

Paparazzi je množné číslo. Takže až budete vy nebo vaše postava někoho fotit, a budete jako: "Hej, já jsem paparazzi", tak nejste. Jste maximálně paparazzo, což je jednotné číslo slova paparazzi.

Oproti tomu kudos je jednotné číslo, takže nic jako jedno kudo neexistuje.

Doufám, že rozdíl mezi jsem (osobním zájmenem) a sem (ukazovacím zájmenem) je jasný, ale se slovem "jsem" je tu ještě další problém. Vždycky se to píše s j. I když vaše postava mluví nespisovně. A nechoďte na mě s tím, že jste to viděli v nějaké knize, takže to musí být správně. (Oni vytisknou každou blbost.) Je to blbě, protože nikdo, nikdo nevyslovuje to j ve slově jsem, takže není důvod ho tam občas nepsat. Kdybyste si prošli dramaťákem, tak víte svoje, protože tam, jak jednou řeknete "jsem" se znělým j, všichni by vám za to správně měli dát pěknou čočku.

Extravert - Hlavně to nikomu neopravujte, když to slovo napíše s a, protože ono je to tak správně. Teda, extrovert, psáno s o, je taky gramaticky správně, ale ta oficiální terminologie je extravert, takže psát a říkat to s a je vlastně ještě správnější, než ta varianta s o. (A pokud je vaše postava psycholog nebo se v tom oboru nějak pohybuje, bude spíš používat tu variantu s a.)

Apeluju na vás, naučte se správně psát mezery před a za závorkami, tečkami, čárkami... Protože teda tohle mě vždycky dokáže naštvat. Tohle vám nijak nevysvětlím, protože seriózně nevím jak, to si musíte nějak načíst nebo tak něco, ale zas tak těžké to není. Mezery se píšou za čárkou, před otevřenou závorkou, za uzavřenou závorkou a za tečkou. Takže věta Koupila bratrovi knihu( která se mu nelíbila ,ale jí to nevadilo ) . je asi nejvíc špatně, jak může být. Správně je to Koupila bratrovi knihu (která se mu nelíbila, ale jí to nevadilo).

A samozřejmě, pointa se vyslovuje [poenta]. Já toho snesu fakt hodně, ale když zrovna tohle někdo vyslovuje špatně, probudí se ve mně Hulk a začne ničit. Takže vás fakt prosím, vyslovujte to správně a ideálně tu výslovnost šiřte dál, protože pak to bude víc lidí vyslovovat správně, a mně aspoň nepraskne cévka.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now